Minden, amit a konyhai páraelszívókról tudni érdemes
A konyha a finomabbnál finomabb ételek készítésének a helye. Az ételszagok és a nagy mennyiségű gőz azonban nemkívánatos velejárói ennek, így hát munka közben csúcsra járatjuk a páraelszívót. De vajon megfelelően és főleg biztonságosan működnek-e?
Az alábbi fejezetben rövid áttekintést nyújtunk egy fontos, levegőminőséget meghatározó készülékcsaládról, mely fontos a bútorok állagmegóvása szempontjából is. Szeretnénk bemutatni a választási lehetőségeket, röviden áttekinteni a műszaki tartalmukat – s ezzel rávilágítani a sokszor lényegtelennek tűnő, de gyakorlati szempontból lényeges különbségekre, valamint hasznos tanácsokat nyújtani az igényeiknek legmegfelelőbb készülék kiválasztásához és hosszan tartó használatához!
MIT VEGYÜNK? PÁRA- VAGY SZAGELSZÍVÓT?
Teljesen mindegy, ugyanis ideális esetben ugyanarról beszélünk, mivel a jól kiválasztott, helyesen beüzemelt készülék mindkét feladatot képes hatékonyan ellátni. A pára- és szagelszívó feladata a főzés során keletkező párás zsír és szagmolekulákkal telített levegő eltávolítása a helyiségből, vagy annak a megfelelő tisztítás utáni visszajuttatása a konyhába. Az elszívóknak meg kell akadályozniuk a zsíros gőzök és kellemetlen szagok továbbterjedését a légtérben. Ezzel nemcsak kellemes levegőt biztosítanak, hanem védik a konyhabútort is a túlzott mértékű (meleg) pára negatív hatásaitól! Gondoljunk csak arra, milyen kellemetlen az égett olajszag, vagy milyen bosszantó, mikor a drága konyhabútor idő előtt tönkremegy, ha túl sok pára éri. A fenti készülékek nem a lakás (konyha) szellőztetésére szolgálnak, erről más berendezések, szellőztető/ hővisszanyerős szellőztető ventilátorok hivatottak gondoskodni.
A PÁRAELSZÍVÓK FŐBB (FORMAI) KATEGÓRIÁI
A STANDARD / HAGYOMÁNYOS konyhai páraelszívók a legegyszerűbb és legolcsóbb páraelszívók. Elsősorban azoknak ajánljuk, akiknél az ár és a kis helyigény a döntő szempont. 50–60 cm széles változatokban is elérhetőek, legelterjedtebb típusai a fehér, fekete és inox változatok.

A TELESZKÓPOS konyhai páraelszívók kedvező áron egyesítik a relatív magas teljesítményt a kis helyigénnyel. Ezeket a típusokat egyszerűen a konyhaszekrénybe lehet szerelni, így a bútorban fennmaradó részt hasznos tárolóként ki lehet használni, míg a páraelszívóból csak az előlapja látható, mely (néhány kivételtől eltekintve) lecserélhető a bútor anyagára is – így homogén felületet kapunk! Méreteit tekintve: 50–60–70–90 cm-es változatok is elérhetőek.

A KÜRTŐBE ÉPÍTHETŐ készülékek az egyedi igények megvalósítását szolgálják. Ez a fajta készülék akár egyedileg épített kürtőbe, illetve a konyha felső szekrényébe is szerelhető. Az ilyen készülékek széles méret- és teljesítményválasztékban kaphatóak.

A KÜRTŐS/SÁTRAS készülékek a talán leggyakrabban előforduló típusok, megjelenésükre, az elnevezésük is utal, de azon belül számtalan stílusban, formában találkozhatunk ezekkel a készülékekkel. Létezik teljesen egyszerű, de különleges, modern formatervű vagy akár rusztikus változat is. Színeiben is változatos, kapható fehér, fekete, inox, néhány típus bizonyos RAL színekben. Méreteit tekintve, a skála az 50 cm-es változattól a 180 cm széles készülékekig terjed.

Az általánostól eltérő konyhatervezés során számos esetben lehet szükség SAROK páraelszívóra, melyek formavilágukban a kürtősökhöz állnak közel, de speciális konyhaszekrények által meghatározott helyhez igazodó méretekkel! Formavilágukat illetően lehet modern, vagy lehet rusztikus, attól függően, hogy melyik illik jobban a konyhába.

A SZIGET páraelszívókat egy adott konyhai főzősziget vagy félsziget fölé lehet elhelyezni, illetve olyan konyhabútorokba, ahol a hagyományos (fali) páraelszívókat valamilyen oknál fogva nem lehet felszerelni (pl. ablak elé lett elhelyezve a főzőlap és csak egy kisebb méretű sziget elszívót lehet úgymond „belógatni” a főzőlap fölé). Mind formailag, mind méretekben is egészen változatosak. Megtalálható az egészen egyszerű formától a rusztikuson keresztül a designer stílusig szinte minden. Méretüket tekintve, egészen a 35 cm szélességtől a 180 cm szélességig, többféle méretben léteznek. Ezeknek a páraelszívóknak különösen harmonizálniuk kell a környezetükkel, mivel térben igen látványos helyen vannak elhelyezve, s mivel körüljárhatók, ezért minden oldalról megszemlélhetők. A sziget elszívók speciális változatai a pultba, illetve az álmennyezetbe építhető készülékek.

SPECIÁLIS KÉSZÜLÉKEK
Pultból kiemelkedő
Prémium kategóriájú gyártók innovatív termékei. Egy különleges megoldással a készülék a megszokottól eltérően nem a falon (mennyezeten) kap helyet, hanem a konyhapultban, közvetlenül a főzőlap mellett, így a páraelszívás iránya is meglepő – a főzőszinttől akár vízszintesen vagy lefelé indul el. További különlegessége a készülékeknek, hogy kikapcsolt állapotban a konyhapultba süllyed, így gyakorlatilag szinte láthatatlan. Ez a készülék kiváló megoldás lehet akár az ablak elé építve, amikor nincs lehetőség a páraelszívó főzőfelület fölé (a falra) történő rögzítésére, de a minimalista konyhatervezési trendekbe is kiválóan illik.

Légtisztítóval kombinált
Ez az innovatív s egyedülálló készülékcsalád, melynél a keringetéses üzemmód egy speciális változata működik. A készülék nemcsak a hagyományos módon szűri a rajta áthaladó levegőt, hanem tisztítja is azt az ionizáció segítségével, valamint a speciális Carbon.Zeo® szűrő segítségével képes a főzés során keletkező pára és szagok jelentős mértékű megkötésére. Különösen alkalmasak passzív házakba, de akár a lakás egyéb helyiségei (pl. nappali) levegőminőségének javítására is. A készülékben légszennyezettség-mérő is található, így akár indokolt esetben automatikusan is bekapcsolódik, s biztosítja a lakótér kellemes, tiszta levegőjét.

Álmennyezetbe építhető elszívók
A szigetkészülékek egy speciális csoportja, melyek exkluzív megjelenés mellett megőrzik az egybenyitott nagy terek koncepcióját, köszönhetően a főzőlaptól mért 150 cm-es beépítési magasságának. További előnyei a változatos motorelhelyezési lehetőségek, valamint akár keringetésre is használható változataik speciális (Carbon.Zeo®) szűrőkkel kiegészítve!

DESIGN páraelszívók
A fenti kategóriák szinte mindegyikében megtalálhatóak a különleges megjelenésű készülékek – legyen szó akár minimalista, akár más formabontó, rusztikus stb. designról. Ezen készülékek egyesítik magukban az enteriőrbe illeszkedő különleges megjelenés képességét a magas szintű funkcionalitással. Így az elszívó nemcsak a konyha meghatározó dísze lesz, hanem egy hasznos konyhai készülék is.

Félipari elszívók
Ahogy az elnevezése is mutatja, a háztartási és ipari készülékek ötvözéséből létrejött termékkategória. Főbb különbségek: kiemelkedő teljesítmény és különleges, úgynevezett „labirintus zsírfilter” alkalmazása. Olyan háztartásokba ajánljuk, ahol kifejezetten sokat főznek, és így fokozott elvárásokat támasztanak a készülékkel kapcsolatban.

Ipari, nagykonyhai elszívók
Ezek a készülékek egyedileg méretezettek a „nagyüzemi” konyhák igényeihez igazítva, folyamatos nagy teljesítményű üzemre tervezve. Ezeknél az elszívóknál a speciális zsírszűrők már nemcsak kiszűrik a zsírmolekulákat a levegőből, hanem egy csőrendszeren keresztül össze is gyűjtik, mely tisztításkor leereszthető a készülékből. Ebben a kategóriában a magas igénybevételnek való megfelelés az elsődleges, míg a megjelenés elhanyagolható.

PÁRAELSZÍVÓK FŐBB KATEGÓRIÁI (A MOTOR ELHELYEZKEDÉSE SZERINT)
- Hagyományos belső motoros készülékek (készülékházon belül a ventilátor)
- ezen belül az EXTRA csendes változatok (NRS®, Brushless)
- Elsődleges előnyei: sokkal csendesebb működés a hasonló légszállítású hagyományos készülékekhez képest, nagyon alacsony zajszint: akár 80–85*%-kal csendesebb működés (60–64 dB(A) helyett 52–55 dB(A))!
- Az extra csendes megoldások megvalósításának módjai:
- Új technológiájú – proces - szorvezérelt motorok alkalmazása (pl. Brushless – ásványi anyagok alkalmazása rezgéscsillapításra, jobb motorfelfüggesztés, a szénkefék elhagyása és így a súrlódás nagy részének kiküszöbölése, így ezzel együtt csökken a zajszint stb.).
- Rezgéscsillapítás (pl. NRS®). Zaj- és rezgéselnyelő környezetbe ágyazott ventilátorok használata, káros turbulenciák kiküszöbölése (turbulencia = zajkeltő és hatásfokrontó).
- Külső motoros megoldás: a ventilátor a készüléken kívül, de épületen belül vagy épületen kívül helyezkedik el, így az egyik fő zajforrást távol helyezzük el a belső tértől, csak a légáramlás során keletkeznek zajok. Ennél a megoldásnál fontos, hogy a motor minimum 3 m távolságra legyen telepítve a belső kürtőtől! A tervezéssel és telepítéssel kapcsolatban javasolt szakemberhez fordulni!
A PÁRAELSZÍVÓK FŐBB KATEGÓRIÁI (ÜZEMELTETÉS SZERINT)
A páraelszívóknál kétféle bekötési módra van lehetőségünk. Az egyik a keringetéses üzemmód, a másik a kivezetett üzemmód.
Kivezetett üzemmód
Ebben az üzemmódban az elszívott levegő – a zsírszűrő filteren áthaladva – egy csőrendszeren keresztül a szabadba vagy az erre a célra kialakított légtechnikai kürtőbe kerül. Fontos, hogy ennél a változatnál biztosítsuk a megfelelő kivezetést (lehetőleg a gyári kivezető csonk keresztmetszetével megegyező csövek, csatornák alkalmazása, a lehető legegyszerűbb és legrövidebb csőrendszerek használata). Kerülni kell a felesleges könyököket, idomokat, valamint a friss levegő beáramlásáról is gondoskodni kell (megvalósulhat nyílászárókon keresztül, illetve telepített légbeeresztő elemek segítségével), mert csak így működnek megfelelő hatékonysággal a készülékek, nem beszélve arról, hogy nem elég az elhasznált levegőt elszívni, annak megfelelő utánpótlása is fontos.

Keringetési üzemmód
Ebben az üzemmódban az elszívott levegő a zsírszűrőkön áthaladva, egy aktívszén-filteren is keresztülhalad, mely megszűri a kellemetlen szagokat, gőzöket, majd a megtisztított, de párás levegő visszakerül a konyha légterébe. Ebben az esetben az elszívási kapacitás a szénszűrő állapotától (elhasználódás) függően kb. 60–80%-ra csökken. Ez az üzemeltetési mód csak akkor ajánlott, ha a kivezetésre nincs mód, mivel a levegő szűrése (ellentétben a kivezetéssel) nem 100%-os mértékben történik meg. Az aktívszén-filtereket a főzés intenzitásától, gyakoriságától függően javasolt 3, de legkésőbb 6 havonta cserélni!

Speciális készülékek (pl. légtisztítóval kombinált)
Itt a keringetéses üzemmód egy speciális változata működik, melynél a készülék nemcsak a hagyományos módon szűri a rajta áthaladó levegőt, hanem tisztítja is az ionizáció segítségével, illetve a speciális Carbon.Zeo® szűrő segítségével a főzés során keletkező pára és szagok jelentős mértékű megkötésére is képes! Ezek a speciális szűrők a nagyobb hatékonyság mellett hosszabb élettartammal (akár 3 év) bírnak, illetve regenerálhatók (konyhai sütőben 200 fok 2 óra)!

A KIVÁLASZTÁS FŐBB SZEMPONTJAI
Miért fontos a megfelelő légszállítás?
A páraelszívók légszállítására vonatkozó adatokat általában a szabad kivezetés esetén elért legnagyobb teljesítményre vonatkozóan adják meg a gyártók. A páraelszívók teljesítményét és hatékonyságát egy erre vonatkozó EU-szabvány, azUNE EN 61591 tárgyalja részletesen, így annak érdekében, hogy megfelelően ös - szehasonlíthassuk két páraelszívó teljesítményét, érdemes meggyőződni arról, hogy a szabványban meghatározott feltételeknek is megfelel-e a készülék. Sokan azt gondolják, hogy a páraelszívó a lakás (konyha) szellőztetésére szolgál, azonban erről más berendezések hivatottak gondoskodni (pl. szellőztető ventilátorok). A páraelszívók elsősorban az aktív főzőlap közvetlen közelében kell, hogy megfelelően működjenek, azaz meg kell, hogy akadályozzák a zsíros gőzök és kellemetlen szagok továbbterjedését a légtérben.Gondoljunk csak arra, milyen kellemetlen az égett olajszag.A főzőfelület környezetének megfelelő elszívásához akár 150–300 m3/h szabvány szerinti légszállítási kapacitással rendelkező páraelszívó is megfelelő lehet. Miért van szükség mégis nagyobb teljesítménnyel bíró készülékre? A páraelszívó által „legyőzendő” légáramlás (huzathatás) függ a helyiségek méretétől, a nyílászárók és/vagy légutánpótlásért felelős egyéb eszközök (pl. légbevezetők) típusától, elhelyezésétől. Nem minden konyhában oldható meg a rövid (0,5–1 m) légtechnikai kivezetés. A hosszabb csőszakaszok, idomok, opcionálisan használt pillangószelepek, mind ellenállást képviselnek a rendszerben, ezért könnyen lehet, hogy egy szabvány szerint max. 600 m3 /h légszállítással rendelkező páraelszívó mérhető teljesítménye a hatékony elszívási érték alá csökken. Azt is fontos megjegyezni, hogy a szabvány szerinti maximum, ill. a telepítési módtól függő valós légszállítási érték a készülék legmagasabb fokozatát használva érhető csak el. Tehát egy nagyobb kapacitású készüléket választva, megfelelő légcsere valósulhat meg már 1-es vagy 2-es fokozaton is, amely zaj szempontjából és a páraelszívó várhatóan hosszabb élettartama miatt jelenthet előnyt.
A teljesítmény kiválasztásánál további fontos szempont a különböző főzési szokások figyelembevétele (intenzitás, fűszerezés, a főzés gyakorisága). Tehát a megfelelő teljesítmény kiválasztása elsősorban nem a helyiség méretétől függ, hanem több befolyásoló tényező együttes eredménye. A vásárlásnál ezért több szempontból is ajánlatos egy nagyobb teljesítményű páraelszívó kiválasztása!

ÖTLETEK ÉS TANÁCSOK A PÁRAELSZÍVÓK SZAKSZERŰ ÜZEMBE HELYEZÉSÉRE
A páraelszívók elhelyezése egyaránt fontos ergonómiai, esztétikai, érintésvédelmi, tűzbiztonsági és garanciális szempontból, valamint ez az elszívás hatékonyságát is befolyásolja. Nyilván a túl alacsonyan elhelyezett készülék rontja a tűzhelyhez való hozzáférést, valamint csökkenti a készülék élettartamát. A páraelszívó készülékek megfelelő elhelyezési magassága általában elektromos főzőfelület esetén minimum 65 cm-t, gázfőzőlap esetén 75 cm-t jelent a főzőlap felületétől mérve. A gyártók általában ezeket az értékeket adják meg a termékeik leírásában. Az ettől eltérő lehetőségeket (extra alacsony / extra magas felszerelési lehetőség) a gyártók az egyes típusoknál jelzik.
VÁLASZOL A SZAKEMBER I.
Konyhasziget esetén a gépészetet hogyan célszerű megoldani meglévő és átalakításra váró konyhánál? S hogyan, amikor még tervezési fázis van egy új építésű helyiségnél, ha kivezetéses elszívást szeretne az ügyfél?
Gépésztervezőnek a feladata a légtechnikai tervezés, méretezés (kivezetés iránya, csövek, idomok meghatározása, légbeeresztő meglétének ellenőrzése). De a gyakorlat azt mutatja, hogy ezt a munkát sok esetben a konyhabútor készítője végzi el. Szerencsés esetben szakemberrel konzultált előtte (pl. velünk). Bútoros jelöli ki, hol legyen a kivezetés, és a vevő vagy annak kivitelezője végzi el például a falfúrást. De nem vagyunk egyformák. Tudok olyan konyhastúdiót, amely maga végzi el ezt a munkát. Természetesen ez egy pluszszolgáltatás, ezért nem ingyenes. De olyan is van, aki ajánl kivitelező csapatot, s olyan is, aki nem foglalkozik ezzel. Cégünk ezért is kezdett el kivitelezéssel is foglalkozni, mert van olyan ügyfél, aki komplett szolgáltatást szeretne, a kivitelezéssel együtt.
VÁLASZOL A SZAKEMBER II.
A visszatáplálást, vagy levegőpótlást sokan elhanyagolják, miközben a 2000-es évek közepének vége felé sok szén-monoxidos mérgezés erre vezethető vissza (a korszerű ablakcserékkel karöltve). Ezt miképpen kell kivitelezni, kinek a feladata?
A légbeeresztés nem újdonság. Már a ’70-es években a lakótelepi lakásokba is beépítették a légbeeresztést. A konyha falán akkor még kerámiából készült rács jelentette ezt. Sok esetben ezt betömték, mert bejött a hideg. Később megjelentek a fokozott légzárású nyílászárók. Sokan az energia-megtakarítás jegyében kicserélték a régi nyílászáróikat. Ezáltal megjelent a lakásokban a párásodás és a penészesedés, illetve a hagyományos gázkészülékeink biztonságos üzemeltetéseinek kérdései.
Fontos, hogy más a helyzet, ha elektromos készülékeim vannak, s más, ha gázkészülékek. Egy biztos: légbeeresztés nélkül nem tud hatékonyan működni a páraelszívó. Sőt. Akkor beszélünk PÁRAelszívóról, ha ki van vezetve. Ha kivezetés nélküli, akkor SZAGelszívóról beszélünk. A két fogalom különbözik, pedig látszatra a készülékek között nincs különbség. Páraelszívó esetében a képlet egyszerű. A konyha egyik felében van egy faláttörés a falon, ahol kimegy a „szennyezett” levegő. A másik felében kell egy légbeeresztés, ahol pedig bejön a tiszta levegő.
2007 óta, fokozott légzárású nyílászáró cseréjekor, ha a lakótérben található nyílt égésterű gázkészülék (gáztűzhely, vízmelegítő, kazán), akkor egy gáztervet kell készíteni. A gáztervet egy épületgépész mérnök készíti, aki méretezést készít a gázkészülékek biztonságos üzeméhez. A jelenlegi szabályozás gáztűzhely esetén, s fokozott légzárású ablakok esetére:
10 kW-nál nem nagyobb gázkészülék esetén a helyiség mérete 15 m3-nél nagyobb, és van rajta 1 m2 nyitható felület, akkor a helyiség szellőzése megfelelőnek tekinthető. Ezen szabályozás csak a nyílt égésterű gázkészülékekre vonatkozik. Itt is elsősorban a gáztűzhelyekre van kihegyezve. Mivel ha más, kéményes régi gázkészülékem van, akkor gépi elszívást tilos alkalmazni!
Levegő-utánpótlás biztosításához a faláttörés kialakítása elsősorban a gépész kivitelező feladata (falfúrás miatt). A légbeeresztést úgy is meg tudom oldani, hogy légbeeresztővel ellátott ablakot, nyílászárót választok nyílászárócsere esetén. Szén-monoxidos balesetek nyílt égésterű kéménybe kötött gázkészülékek (pl. vízmelegítő, kazán) esetében fordultak elő – gépi elszívás használata mellett.
Kapcsolódó dokumentum:
munkapultok-asztallapok-es-konyhai-kiegeszitok-a-falco-kinalataban
Tetszett a cikk?
Cikkajánló
Burkolat, gerendák, ajtók — készítse el saját maga!
Ha kis műhelyben dolgozik, különösen fontos, hogy olyan gépe legyen, amely nem foglal sok helyet, mégis professzionális eredményt nyújt.
Lucaszék és társa
Kerling Alajos hobbi asztalos mutatja be az általa ismert és készített Luca széket.
A Wood-Mizer forgalomba hozta a WM5500 fűrészgépet
Új generációs ipari fűrészgép nagyobb teljesítménnyel és intelligensebb technológiával.


