Figyelünk, hogy fejlődjünk

Öt ország hat partnerének szervezésében 2022. július 6–15. között tartották a WOODIGITAL Erasmus+ projekt hagyományos mobilitásprogramját. A tíznapos olaszországi mobilitás a tananyag átadásán túl számos fantasztikus programot tartogatott: labor-, üzem- és múzeumlátogatást, mindezt két csodálatos helyen, Milánóban és Pesaróban.

A projektpartnerek számára a mobilitás módszertani lényege az elkészült tananyag élő tesztje. Habár online tananyagot fejlesztünk, van amin – ellentétben a faipari technológiákban rejlő csodálatos lehetőségekkel – az innováció nem változtat. Ez pedig a tanárok számára az első reakció megfigyelésének fontossága, amikor a tanuló először lát egy tananyagot. A program alatt az oktatók rengeteg kimondott és ösztönösen jelzett visszajelzést gyűjtöttek, sőt az oktatás után kaptunk olyan jelzést is, ahol a résztvevő tanuló főnöke jelezte, hogy mekkora élmény volt a fiatal asztalos számára a nemzetközi környezetben való, izgalmas programokkal ráerősítő továbbképzés.

Az olaszországi tréning után a partnerek egy mélyreható kérdőívet is kitöltettek a kiutazókkal, melynek eredményei nemcsak a WOODIGITAL véglegesítésében, hanem a potenciálisan eljövendő projektek során is hatalmas segítségükre lehetnek. S most jöjjön a mindenkit érdeklő lényeg: megfeleltünk-e? A mobility utáni kérdőív végeredménye határozottan pozitív. Nemcsak mi, hanem a résztvevők is úgy gondolták: tartalmas és érdekes, a tananyagok ismertetését, a gyakorlati helyszínek látogatását és a szakmai kikapcsolódást remekül vegyítő programot kaptak. A tananyag befogadásához a résztvevők általánosan felkészültnek érezték magukat, a program kellő mértékben épített a már meglévő tudásukra. A résztvevők kifejezetten élvezték a workshopokat és az üzemlátogatásokat, ebből a két aktivitásból egy esetleges jövőbeli programban többet is igényelnének (törekszünk rá).

Kifejezetten előrevivő számunkra, hogy a minőségirányítási és környezetvédelmi tematikájú tréninget a gyakorlatorientáltabb részek mellett – mint a 3D nyomtatás és a CNC technológia bemutatása – szintén kifejezetten érdekesnek tartották a tanulók. Az egész programmal kapcsolatban a legnagyobb szórású eredményeket a programelemek ütemezésével kapcsolatban kaptuk, erre azonban számítottunk is, hiszen a tanulók ritmusa, ahogy az más képzések alatt is tapasztalható, teljesen eltér (mellettünk szól, hogy a kitöltők majdnem fele maximálisra pontozta az időzítésünket).

Végezetül elmondhatjuk, hogy a mobility sikeresen zárult, a résztvevők többlettudással és csodás élményekkel tértek haza, a projektpartnerek pedig rengeteg információhoz jutottak, mely segítségével még a projektzárás előtt fejleszteni tudták a WOODIGITAL-t. Az esetleges jövőbeli mobilizációk kapcsán három fontos tapasztalattal lettünk gazdagabbak:

  • a fiatal generáció preferálja a kiscsoportos foglalkozásokat,
  • a rövidebb idejű mobilitásokat előnyben részesítik a résztvevők
  • s utoljára, de nem utolsósorban, gyakorlatból és üzemlátogatásból sosem elég!

 


Tetszett a cikk?