Egyetemi hírek – 2023. március

A Soproni Egyetem hallgatóinak belsőépítészeti munkáiból nyílt kiállítás Szombathelyen

A Soproni Egyetem hallgatói által készített tervekből nyílt kiállítás a szombathelyi Weöres Sándor Színház aulájában, melynek témája a színház belsőépítészeti átalakítása. A pályamunkákra személyesen és online formában is várják a közönségszavazatokat.

A Falco Zrt. – mint stratégiai partner – volt az összekötő kapocs a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar és a Weöres Sándor Színház között. Az intézmények együttműködéséből komplex vizsgaprojekt született: az Alkalmazott Művészeti Intézetre járó harmadéves építőművész hallgatók készítették el a színház aulájának és éttermének újragondolt belsőépítészeti terveit, amelyeket a közelmúltban mutattak be.

A Bakonyi Beáta és Szén-Molnár Tamás által oktatott építőművész egyetemi hallgatók felé a kérés az volt, hogy a meglévő tereket tegyék otthonosabbá, egységessé és tartsák szem előtt az aula és az étterem többfunkciós szerepét.

Nyolc pályamunka készült el: a belsőépítészeti tervek között akadt olyan, amiben az infopult új helyre került és az aulában beszélgetőpontokat alakítottak ki, volt, aki képzőművészeti formákban álmodta meg az ülőbútorokat és akadt olyan is, aki egyedi vitrinekbe tenné a színház díjait, ereklyéit. A legextravagánsabb ötlet minden bizonnyal a színházi lépcső pirosra színezése volt.

A bemutatón dr. Lenkei Balázs, a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet igazgatója (képünkön) kiemelte: „Fontos számunkra az, hogy az egyetem nem egy burok, ahol a hallgatók csak különböző elméleti feladatokat végeznek el. Mert ha kikerülnek a való életbe, akkor lehet, hogy sokként éri őket, hogy igenis van piac, van megrendelő, vannak határidők, olyan kényszerítő körülmények, amelyek adott esetben egy hallgató számára furcsák lehetnek. Nekünk az a célunk, hogy a hallgatókat tulajdonképpen már az első évtől olyan feladatok elé állítsuk, amelyek valós kihívásokkal társulnak”.

Kovács Tamás a Falco Zrt. PR-vezetője elmondta: „A kitűzött cél az volt, hogy a színház auláját és az éttermét a Krúdy-klubot úgy alakítsuk át, hogy azok többfunkciós közösségi teret alkossanak. Itt jött képbe a Falco Zrt. sok évtizede kiemelkedő szakmai partnere, a Soproni Egyetem, jelen esetben a Faipari Mérnöki és Kreatívipari kar, továbbá a kultúra összekapcsolódása. Ezek nagyon fontos láncszemei voltak annak, hogy a holnap művészeinek és szakembereinek a rátermettségét és a felsőoktatásban rejlő szakmai piaci létjogosultságot be tudjuk bizonyítani”.

Az eseményen részt vett és köszöntőt mondott dr. Nemény András, Szombathely polgármestere is.

A nyolc pályamunkára személyesen a Weöres Sándor Színházban, valamint a szombathelyi színház honlapján lehet szavazni. A közönségszavazás győztese a Falco Zrt. jóvoltából 200.000 forint pénzdíjazásban részesül!

 

Rekordszámú jelentkezőt vonzanak a Soproni Egyetem képzései

Hétszáz főnél többen jelölték meg első helyen a Soproni Egyetem képzéseit a 2023-as általános felvételi eljárás keretében, a tavalyi évhez képest. A jelentkezők számának tekintetében ez kiemelkedő 85%-os növekedést jelent. 

A Soproni Egyetem büszke arra, hogy a nyilvánosságra hozott felsőoktatási jelentkezési adatok alapján a hazai 21 modellváltó egyetem közül a jelentkezők számának ilyen arányú növekedését elemezve az intézmény a második helyen áll. Ez az adat azt is jelzi, hogy az egyetem az ország egyik legvonzóbb oktatási intézménye. Jól látszik, hogy a felvételizők a felvételi eljárás első szakasza során is felismerték az intézmény magas színvonalú oktatási programjait, zöld törekvéseit, hallgatóbarát szolgáltatásait, amelyek a lehető legmegfelelőbb feltételeket és támogatást biztosítják tanulmányaik elvégzéséhez.

„A Soproni Egyetem fiatalodik! A modern egyetem nem csak oktatásról, kutatásról, szól, hanem élményekről, közösségről, biztonságról és a családról. Ezeket a Soproni Egyetem mind szeretné a hallgatóinak nyújtani” – mondta Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

Az idei felvételi eljárás eddigi szakasza alapján megállapítható, hogy a Soproni Egyetemen idén a pedagógiai képzések voltak a legnépszerűbbek.

Az első helyen megjelölt szakok népszerűségi listáját a Soproni Egyetemen az óvodapedagógus szak vezeti, ezt követi a csecsemő és kisgyermeknevelő, majd a gyógypedagógiai. A megnövekedett érdeklődés tovább erősíti a Soproni Egyetem régióban betöltött pedagógusképző központi szerepét.

Örömteli, hogy a Soproni Egyetem unikális képzései idén is tovább erősödtek. A folyamatos gyakorlatközpontú tanterv és eszközfejlesztéseknek köszönhetően 38%-os növekedést mutat a jelentkezők száma az Erdőmérnöki Karon. A Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar műszaki képzések területén 47%-os növekedéssel büszkélkedhet. A gazdaságtudományi képzések iránti megnövekedett érdeklődés pedig 43%-os jelentkezői számnövekedést eredményezett az első helyes jelentkezések terén.

Jelentős érdeklődés övezte az újonnan induló szakokat: például a szakoktató vagy az aktív sportolóknak is nagy lehetőségeket nyújtó sportszervező képzést is.

Az idei megnövekedett jelentkezői szám miatt az intézmény kiemelt figyelmet fordít a felvehető hallgatók számának megtervezésére, figyelembe véve az intézményi és képzési kapacitást, valamint a finanszírozási szerződésben vállalt létszámokat.

 

Továbbra is karbonsemleges a Soproni Egyetem központi kampusza

Soproni Egyetem folyamatosan nyomon követi üvegházgáz-emisszióit, amelynek eredményeképp a 2022. évi szervezeti karbonlábnyomát is kiszámította. Ennek ismeretében olyan intézkedések foganatosíthatók, melyek tevőlegesen is hozzájárulnak a klímaváltozás ellen vívott küzdelemhez és a hazai, nemzetközi klímacélok eléréséhez. A Soproni Egyetem, mint Zöld Egyetem törekvéseinek egyik forró pontja az intézményi karbonsemlegesség mind nagyobb mértékben való elérése.

A karbonlábnyom-számítás eredményeként fontos megállapítás, hogy a 2021-es évhez hasonlóan tavaly is karbonsemleges lett a Soproni Egyetem (SOE) Központi Kampusza, illetve 2022-ben első alkalommal a SOE – Erdészeti Tudományos Intézet – Püspökladányi Kísérleti Állomása.

A Soproni Egyetem 2022-ben csatlakozott a Virtuális Erőmű ProgramTM Energiatudatos Intézmény Díjához, ami az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat első szintje. A tudatos, hatékony energiafelhasználás kiemelt stratégiai cél az egyetem működése során.

Energiatudatos intézményként az épületek használatának racionalizálásával, nyitva tartásának szabályozásával és energiatakarékossági intézkedések bevezetésével a Soproni Egyetem hatékonyan reagált az energiakrízisre, a Hűségerdő éves telepítési ciklusainak megvalósításával a 2021. évhez képest is csökkent a 2022. évi szervezeti szénlábnyoma.

A Soproni Egyetem 2022-ben éves szinten 259,53 tCO2 egyenérték megtakarítást ért el, ami 7,8%-os javulást jelentett. Nettó szénlábnyoma egyetemi polgárra vetítve 0.96 tCO2 egyenérték volt, ami a globálisan fenntarthatónak vélt karbonlábnyom-érték fele. A 2021-es 53,95%-os értékhez képest 2022-ben az egyetem a szénlábnyomának már 60,97%-át tudta semlegesíteni.

A Soproni Egyetem tagja a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformjának (MEFP), arany fokozatban és hazai 3. helyezettként kvalifikált intézmény a nemzetközi UI GreenMetric zöld egyetemi világrangsorolásban, a Times Higher Education (THE) Impact Rankings fenntarthatósági listáján is előkelő helyen szerepel, a Nemzetközi Zöld Talár Díj Nyertese, továbbá az Oxfordi Egyetem partnerségével a Természetpozitív Egyetemek Szövetségének Alapítója. Komplex tevékenységével a fenntarthatóság elveit a gyakorlatban valósítja meg, ezáltal kívánja erőfeszítéseit jó gyakorlatokként is megosztani az oktatás, kutatás, szolgáltatások és társadalmi tudatformálás területén.


Tetszett a cikk?