SZPONZORI FELADATOK

AKE

Az AKE Hungária Kft. képviseletében Szalay Armand ezúttal is érdekes feladattal készült. Háromféle frontot hoztak és azokhoz kapcsolódó szerszá-mokat. A frontokon bejelöltek egy-egy pontot, amihez hozzá kellett párosítani az adott szerszámot, amivel meg volt munkálva.

LEITZ

Kala Tibor, a Leitz műszaki tanácsadója a mindennapi szakmához kapcsolódó, két szerszámtechnológiai feladattal készült. Az egyiknél egy új rendszerű, cserelapkás ProfilCut Q szerszámban kellett lapkát cserélni, időre. A másik feladat kicsit kombináltabb volt. Egy rajz alapján kellett összeállítani egy belső ajtó körbefalcoló szerszámot. A rajz alapján kellett beazonosítani a gyűrűk vastagságát, és egy 25,5 falcos kiala-kítású marószerszámot összeállítani. Ennek összeszerelése idejét is mérték. A leggyorsabban teljesítő csapat a Leitz különdíját kapta.

NYME

FAANYAGTUDOMÁNYI

INTÉZET

Az egyetem munkatársai két állomáson is számon kérték a versenyző diákok faanyagismeretét. Dr. Horváth Norbert tudományos munkatárs a faanyagvédelemhez kap-csolódó feladatot adott: 10  mintából álló károsodott faanyagsorozatot mutattak be. A faanyag károsítóit kellett felismerni a kapott mintadarabokon. A korhadások, fülledés, kékülés mellett többféle rovar rágásképe is előkerült, és a károsítások megelőzéséről is szó volt a kérdések során. Szeles Péter PhD-hallgató a másik asztalnál faanyag-felismerésben tesztelte a versenyzőket. Itt a fontosabb hazai haszonfák közül 10 db-ot mutatott be. A felismerendő darabok között voltak gyűrűs- és szórtlikacsú lombosfák, gyümölcsfák és fenyők is, de, hogy minél pontosabb képet kapjunk a fafajok isme-retéről, még (az eredeti színénél jóval sötétebb színűre) gőzölt fát is raktak be a felismerendő darabok közé.

FOREST

A Forest Kft.-től Panácz György ter-mékfejlesztési vezető az előző évekhez hasonlóan fiókszerelésből „vizsgáztatta” a csapatokat. Ügyességet és gyorsaságot igényelt a feladat. Az FDS-DF PRO fiókrendszerüket kellett beépíteni 15 perc alatt egy üres korpuszba. Nem volt olyan egyszerű a dolguk, mint ahogy elsőre gondolnánk, ugyanis a fiókfeneket nem mindegy, hogy melyik oldalról kezdik összeszerelni, mivel a hosszúsága és a szélessége nem egyforma.

SZOLVEGY

A Szolvegy Kft. idén is elmélettel kombinált feladatot adott fel a ver-senyzőknek. Daku Lajos ügyvezetőt ez alkalommal Szili József, tapasztalt asztalosmester helyettesítette.

Az asztalon található fafajok – fenyő, bükk, tölgy – közül először is ki kellett választaniuk a versenyzőknek, hogy melyiket használnák fel szalagparketta, nyílászáró, beltéri bútor készítéséhez. Majd a felhasználási célnak megfelelően ragasztót kellett választaniuk. A fel-adatban nem volt elég csak egyszerűen rábökni egy ragasztóra, meg is kellett magyarázni, miért épp azt javasolnák az adott termékhez. Ezen kívül meg kellett határozni, hogy milyen mennyiségű ragasztó felhordása szükséges, furnérozáshoz milyen présnyomás és hőfok a megfelelő.

Bónuszkérdés is volt:

melyik fából és ragasztóból gyártana tartógerendát?

A Leitz és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

különdíját a Budapesti Komplex SzC Kaesz Gyula SzKI

csapata (Mohácsi Gergő, Stadler Bence, Liszi Roland) kapta. A legszebb felületkezelés díját a Bajai SzC Jelky SzKI (Rókus
László, Kuffner Dániel, Hengenics Dávid) érdemelte ki.

TÁMOGATÓ CÉGEK

AKE Hungária Kft.  Árkossy Bútor Kft. Csercsics Faipari Kft. Enterprise GroupForest Hungary Kft.Henkel Magyar-ország Kft.  Horváth Faipari Kft.  Kálmán Bútoripari Kft.  Leitz Hungária Kft.  Lignomat Kft.  ORANGE 6 Természetes Otthon Kft.  Peza Kft. Stanley Black & Decker Hungary Kft. Szolvegy Kft.  Zsalu Kft.  Budapesti Kereskedelmi és Iparka-mara  Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A ZSŰRI TAGJAI

Molnár Péter, a zsűri elnöke, az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség volt elnöke.  Baranyai Pál, asztalosmester, az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség volt alelnöke.  Kálmán István, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara faipari szakosztályának elnöke.  Babanecz Csaba, EuroSkills főszakértő-helyettes, WorldSkills-szakértő.  Tóth György, NyME Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar mérnöktanára, tanüzemvezető. Kala Tibor,műszaki tanácsadó, Leitz Hungária Szerszám Kft.

SZAKMAI KOORDINÁTOROK

Szili József, asztalosmester  Németh Ferenc, NyME SKK mestertanár szakoktató  Babanecz Csaba, EuroSkills főszakértő-helyettes, WorldSkills-szakértő  Szokoli Bálint, DeWALT termékmenedzser.

KÜLÖN KÖSZÖNET

Papp Tibornak, a NyME SKK Bútor- és Épületasztalosipari Tanszék egyetemi adjunktusának a tervek elkészítéséért  Szabó Árpádnak, NYME SKK mérnöktanár – műszaki szak-oktatónak a közreműködésért.

HÁZIGAZDA

NyME Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar/ Faipari Tanüzem  Dr. Alpár Tibor faipari dékán


Tetszett a cikk?