LEAN oklevélátadó

A Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Karának Faalapú Termékek és Technológiák Intézete immár negyedik éve indítja útjára a Technológiai folyamatok tervezése című tárgy keretein belül, külső szakmai partnerek, LEAN-szemléletet napi szinten alkalmazó szakemberek bevonásával a végzős hallgatók 60 órás LEAN-tanfolyamát. 

Az ipari partnerek részéről érkezett a felajánlás, hogy a gyakorlati tapasztalatokra alapozva, szívesen oktatnának mérnökhallgatóknak „LEAN” (magyarul karcsú) gyártási rendszerek témakörét felölelő ismereteket. A tantárgy, egyben tanfolyam keretében praktikus, gyakorlati alapokon nyugvó és a termelővállalatok által is igényelt korszerű folyamattervezési, szabályozási, menedzselési ismeretanyagot kapnak a hallgatók. Az évek során folyamatosan fejlesztették, bővítették a tananyagot. A tanfolyam megtartását Annus Péter, Ferecskó Gábor (IKEA Industry Kft.), Koppányi Zoltán (Velux Kft.), Gergely Gábor (Autoliv Kft.) és Kákonyi Lehel Lajos (Lehel’s Management Kft.) végezte. 

Minden hallgató, aki magas pontszámmal tette le a vizsgát, oklevelet kapott a 60 órás LEAN-tanfolyam sikeres elvégzéséről. A most végzett 28 hallgató a NyME Ligneum Látogatóközpontban vehette át oklevelét, az erre a célra megrendezett ünnepségen. 

A hasznos, praktikus és naprakész, a hatékony gyártást biztosító tudás elengedhetetlen feltétele a jövő szakember- és mérnöknemzedékének. Ezzel a képzéssel egy olyan lehetőséget és tudást kapnak a hallgatók, amelyek számukra és az ipar számára is piacképesek és jól használhatók. Az elmúlt évek csoportjaiból már vannak olyan egykori hallgatók, akik az IKEA Industry Magyarország Kft.-nél dolgoznak, és használhatják a tanfolyamon megszerzett tudást. 

A nagy sikerre való tekintettel, illetve az ipar részéről érkező pozitív visszajelzéseken felbuzdulva, az ott megfogalmazott igények kielégítését is megcélozva lefektették az alapjait egy, a már végzett és az iparban dolgozó mérnökök számára is hasznos LEAN-tanfolyamnak, amelyet hamarosan meghirdetnek. Ennek célja, hogy a gyártásban dolgozó mérnökök az ipari és egyetemi szakemberek, szakértők napi gyakorlatán keresztül, illetve interaktív esetjátékok segítségével megismerhessék a LEAN-szemléletet, annak módszer- és eszköztárát. A képzés alappilléreit olyan érdekes és fontos témák adják, mint az 5S módszer, értékáram-térképek, jelenállapot/jövőállapot térképek, szabványos munkavégzés, Kanban vagy kártya alapú termelésvezérlés, cellás gyártás, sorkiegyenlítési módszerek, Poke Yoke vagy hibamegelőzés, átállási idő csökkentés (SMED), folyamatos fejlesztés (Kaizen) stb.

Forrás: cyberpress.hu


Tetszett a cikk?