KÖZPONTI TANÉVZÁRÓ ÉS DIPLOMAÁTADÓ

A Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyag-tudományi és Művészeti Kar 2016. június 30-án 10 órakor tartotta meg a 2015/2016. évi központi tanévzáró, diplomaátadó nyilvános tanácsülését. Az egyetem idén tartotta 281., a kar pedig az 57. tanévét.

Dr. Faragó Sándor, a NyME rektora tanévzáró ünnepi beszédében el - mondta, hogy az elmúlt év volt az egyik legválságosabb az egyetem számára az elmúlt időszakban, hi - szen a pénzügyi helyzet és a karok kiválása nagy nyomást gyakorolt mindenkire. Annak ellenére, hogy a kancellária nehezítette az oktatói és kutatói munkát, az egyetem számos elnyert díjjal, pályázattal büszkélkedhet, emellett több konferencia és workshop is megrendezésre került. Új képzési formák indulnak szeptembertől: földmérő és földrendező mérnöki szak az Erdőmérnöki Karon, és mechatronikai mérnöki szak a Simonyi Károly Karon. Az egyetem számottevő külsős céggel, illetve több mint 400 külföldi egyetemmel (oktatói és hallgatói mobilitás) van kapcsolatban és működik együtt. Méltatta a díjazott, illetve kitüntetett egyetemi oktatókat, kutatókat, tudományos diákköri konferencián részt vett hallgatókat. Dr. Fodor Tamás, Sopron megyei jogú város polgármestere köszöntőbeszédében elsősorban a végzősökhöz szólt, ahol a szakmaszeretet fontosságára hívta fel a figyelmet. Sopron város számára fontos az egyetem, kapcsolatuk 1921 óta összeforrt. Az egyetem-nek szüksége van a városra, és ez fordítva is igaz. Az oktatási rendszerben és a világban történő változásokhoz alkalmazkodni kell, hiszen komoly lehetőségek rejlenek benne. Az új, piacképes képzési formák, melyekkel az egyetem idén megjelent, kitörési pontok lehetnek, emellett elengedhetetlen az oktatás-kutatás, az ipar és a város összefogása.

Dr. Alpár Tibor, a SKK dékánja tanévzáró ünnepi beszédében kifejtette, hogy az elmúlt években a faipari, művészeti, informatikai és valamennyi képzési forma jelentős fejlesztéseken esett át, melyet az iparral való együttműködés, az ipar igényeinek való megfelelés inicializált. Ezek a képzések egy karon belül együtt tudnak működni, szinergiában vannak, mely elősegíti a széles körű ismeretek megtanulását, kiegészítve a selmeci hagyományok részét képező értékek elsajátításá-val és továbbadásával. A dékán úr megemlítette a gyakorlatorientált duális képzés sikerességét, illetve, hogy a bázisiskola-rendszer immár mintegy 14 intézménnyel együtt működik. A faipari mérnök alap- és mesterképzést immár nemcsak magyar, hanem angol nyelvű képzésként is meghirdették. A karon dolgozó oktatók, kutatók és hallgatók munkáját méltatta, melynek eredménye több díj, kitüntetés, illetve publikáció. A kari események közül megemlítette a fontosabb rendezvényeket, mint a Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny, állásbörze, szakmai hét, Meghívásos Faipari Szakmai Verseny, Infósok Viadala, oktatási, illetve szakmai kiállításokon való részvétel stb.

Idén dr. Andor Krisztián és dr. Magoss Endre kapott habilitált doktori címet magas szintű oktatói a PhD doktori címet sikeres doktori szigorlatuk és védésük alapján: Barta Balázs okleveles  közgazdász, Bencsik Gergely okleveles gazdaságinformatikus, Buza Ágnes Kinga okleveles biofizikus és Laborczy Gábor okleveles faipari mérnök. Az ünnepség során a Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusa több kitüntetést is adományozott. „Professzor emeritus” címet kapott prof. dr. Mentes Gyula okleveles villamosmérnök, nyugalmazott egyetemi tanár, az MTA doktora. Címzetes  egyetemi tanárnak nevezték ki dr. Németh László okleveles faipari mérnököt, címzetes egyetemi  docenst, a Fadoktor Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetőjét. Árkossy Tamás okleveles faipari mérnöknek, az Árkossy Bútor Kf t. üg y ve - zető igazgatójának címzetes egyetemi docens címet adományoztak. Címzetes egyetemi docens címet vehetett át dr. Pichler András okleveles faipari mérnök,  irányítástechnikai szakmérnök, nyugalmazott egyetemi adjunktus. Ebben a szemeszterben az   egyetem legmagasabb hallgatói kitüntetését, az Alma Mater Emlékérmet a Simonyi Károly Karon  Novák Dániel okleveles faipari mérnök kapta. Az egyetem rektora megosztott Rektori Dicséretben  részesítette Kelemen Richárd és Molnár Renátó tervezőgrafikusokat. A SKK dékánja Dékáni  Dicséretben részesítette Kalmár Borbála faipari mérnököt, Mangliár László okleveles építőművészt és  Szittár Adél okleveles formatervező művészt. Grozdits György-díjat kapott Farkas Zoltán faipari mérnöki mesterszakos hallgató. Svájci magyar erdőmérnökök felajánlása alapján oklevélben és pénzjutalomban részesült Fehér Bence faipari mérnöki alapszakos hallgató. A gazdaságinformatikus hallgatók szakmai tevékenységének ösztönzésére a SKK 2016-ban a NETVisor Zrt. anyagi  támogatásával gazdaságinformatikus szakmai ösztöndíjat alapított, melyet elsőként Szakály Csaba  végzős gazdaságinformatikus mesterszakos hallgatónak ítéltek oda. A kar Alkalmazott Művészeti  Intézetében a Formatervező Tanszék tanári kara 2014-ben Gollob József-díjat alapított, melyet ebben a tanévben Agoston Gabriela okleveles formatervező és Szelestey Tamás formatervező kaptak.

A kitüntetések és díjak átadása után következett az oklevélátadás, ahol összesen 151 jelölt kapta  meg oklevelét vagy tanúsítványát. A kar műszaki képzésein összesen 60 főt, ebből 30 faipari  mérnököt, 5 okleveles faipari mérnököt, 10 ipari termék- és formatervező mérnököt, 3 okleveles ipari  terméktervező mérnököt, 3 mechatronikai mérnököt, 2 okleveles könnyűipari mérnököt és 7 okleveles műszaki menedzsert avattak. Az informatikusjelöltek közül összesen 23 fő, ebből 16 gazdaságinformatikus, 4 okleveles gazdaságinformatikus és 3 felsőfokú gazdaságinformatikus-asszisztens tett sikeres záróvizsgát és vette át oklevelét. A művészeti képzéseken belül összesen  60 főt, ebből 13 építőművészt, 6 okleveles építész tervező művészt, 13 formatervezőt, 6 okleveles  formatervező művészt, 15 tervezőgrafikust és 7 okleveles tervezőgrafikust avattak. A karon folyó  energiagazdálkodási szakmérnök szakirányú továbbképzési szak elvégzésének eredményeképpen 8  energiagazdálkodási szakmérnök, illetve okleveles energiagazdálkodási szakmérnök vette át  oklevelét. Valamennyi kitüntetettnek, illetve ifjú mérnöknek, művésznek és informatikusnak gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

Fotó: Soós Sándor


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-julius-68-70


Tetszett a cikk?