Egyetemi hírek 2016 december

November 18-án, pénteken ötödik alkalommal rendezték meg Sopronban a z Infósok Viadala országos verseny döntőjét, mely hagyományosan az Informatikus Nyílt Nap kiemelt eseménye. Az NYME Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Informatikai és Gazdasági Intézete által szervezett verseny döntőjén idén is sok izgalma s feladattal és több mint egymillió forint összértékű nyereménnyel várták a szervezők az eddig legjobbnak bizonyult 13 csapatot.

A szeptember eleje óta tartó versenyen, melyet idén egy országos Roadshow-val is népszerűsítettek a szervezők, részt vehetett bármely általános vagy középiskolai oktatási intézményben tanuló diák, aki csapatával együtt regisztrált a két kategória – 10. évfolyam és alatti, illetve 11. évfolyam és feletti korosztály – valamelyikében. A versenyre több mint 130 csapat regisztrált, melyek közül a döntőben a legjobb 7, illetve 6 csapattal találkozhattak az érdeklődők.

Három díjat, illetve egy különdíjat osztottak ki mindkét kategóriában. A verseny végeztével összességében több mint 1 millió forint összértékű nyeremény várt a legjobbakra. Így kaptak a dobogós csapatok tagjai egy-egy táblagépet, illetve a tavalyi nagy siker okán egyegy bérletet városunk népszerű nyári fesztiváljára, továbbá különböző szakmai köny vcsomagokat is kiosztottak a legjobbak között. A számos értékes nyereményt a támogatók biztosították: Digikönyv Kft., FekiWebstúdió, i-New Unified Mobile Solutions, Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., Smart Info Kft. és a Typotex Kiadó.

Írta: Dávid Viktória
Fotó: Soós Sándor

NYERTES PÁLYAMŰ A NEMZETI CSOMAGOLÁSTERVEZÉSI DIÁKVERSENYEN

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ), mint a Csomagolási Világszövetség (WPO) magyar tagja, idén is meghirdette a Csomagolástervezési Diákversenyt, immár nyolcadik alkalommal. A verseny célja a csomagolástechnika szaktárgyat felsőfokú oktatás keretében tanuló egyetemi és főiskolai hallgatók számára megmérettetési lehetőség teremtése, a szakmát még tanuló diákok ötleteinek, elképzeléseinek bemutatása, és az arra érdemes munkák tervezőinek díjazása, tanulmányuk ösztönzése, bemutatása a szakmai közvéleménynek, és a későbbi elhelyezkedési lehetőségek javítása.

A nemzeti diákverseny kapcsolódik a Csomagolási Világszövetség által szervezett WORLDSTAR STUDENT világversenyhez, így a hazai megmérettetésen elismert nevezések részt vehetnek a nemzetközi rendezvényen is, az ott meghatározott feltételek szerint. Az eddigi hét hazai diákverseny résztvevői közül több alkalommal is neveztek hallgatók a világversenyre és többen is kaptak elismerést, illetve oklevelet. A beadott pályamunkákat a zsűri pontozással értékelte megadott szempontok alapján, és a három legtöbb pontot kapott nevezés HUNGAROPACK Student 2016 Csomagolástervezési Diák verseny díjat, további színvonalas nevezések pedig elismerő oklevelet kapnak.

Ujszászi Richárd ipari termék- és formatervező mérnök szakos hallgatónk „Lekváros üvegbögre tervezése” c. munkájával pályázott a versenyre, melyet a Bírálóbizottság oklevéllel jutalmazott. Neki és konzulensének, Keresztes Jánosnak szívből gratulálunk a díjhoz, és további sikeres munkát kívánunk!

DR. RÓNAI FERENC PROFESSZOR EMERITUS KITÜNTETÉST KAPOTT

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Életfa Emlékplakett Arany fokozata kitüntetést adományozott dr. Rónai Ferenc professzor emeritus részére, a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar nyugalmazott tanszékvezetőjének, a faipari és erdőmérnöki műszaki mechanikai oktatás alapjainak megteremtésében végzett kiváló szakmai tevékenysége, kutatásai elismeréseként.

Forrás: kormany.hu, oktober23.kormany.hu

FORMATERVEZŐI RÉSZVÉTEL A MAGYAR FORMATERVEZÉSI DÍJ 2016 KIÁLLÍTÁSÁN

A Design Hét Budapest 2016 rendezvénysorozat keretében Agoston Gabriela okl. formatervező művész, az SKK Faanyagtudományi Intézet doktoranduszának továbbfejlesztett diplomamunkája is bekerült a zsűri által legjobbnak ítélt, kiállított munkák közé. A diplomamunkát az idei Gollob József-díjjal is kitüntették.

A korábbi évek hagyományait követve, idén is a Design Hét Budapest keretein belül került sor a Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj ünnepélyes átadására, valamint a legkiemelkedőbb alkotásokat és sikeres, példaértékű szervezeteket bemutató kiállításra, mely szintén az Iparművészeti Múzeumban várta az érdeklődőket.

Agoston Gabriela egy orvostechnikai önmérő eszközt tervezett és készített el 3D nyomtatással (a pályázat címe: Prevenciós fogászati és gasztroenterológiai smart eszköz). Az eszköz a szájban lévő nyál pH-értékét méri és jeleníti meg. A készülék a táplálkozás irányításában vehet részt, olyan felhasználók számára nyújt segítséget, akiknek gasztroenterológiai problémái vannak. A műszer fogászati prevenciós eszköz is egyben, amely a dentálhigiénében vállal szerepet, mégpedig a fogkő kialakulásának megelőzésében. A készülék egy egyszerű eszköz, személyes használatra tervezve.

III. BÚTORIPARI SZAKMAI NAP

Újabb ismeretekkel, tapasztalatokkal gazdagodhattak mindazok a hallgatók, akik részt vettek a Faalapú Termékek és Technológiák Intézetének Terméktervezési és Minőségbiztosítási Tanszéke által szervezett bútoripari szakmai napon. A széles spektrumot átfogó rendezvényen ízelítőt kaphattunk Bartalis Attilától (Bartwood Kft.) a bútortervező mindennapi kihívásairól, a referenciamunkák további megrendeléseket generáló hatásáról, a bútortervek valóra válásának göröngyös útjáról. Szalai István a Festool vállalat felsőkategóriás kisgépeit, a hozzájuk kapcsolódó igen magas szintű szolgáltatásokat, valamint az akrillapok felhasználásának lehetőségeit ismertette. A bőrök felépítéséről, tulajdonságairól, bútoripari felhasználhatóságáról, a marhahúsfogyasztás és a bőrárak szoros kapcsolatáról tartott igen érdekes előadást Lovkó Csaba a Kanizsa Trend Kft.-től. A Fisher Hungária képviselője, Kovács-Sebestyén Szabolcs a rögzítéstechnika aktuális fejlesztéseit, a vállalat új, innovatív megoldásait mutatta be. Délután a Tanműhelyben a hallgatók az akrillapok láthatatlan illesztésével, az illesztés Festool kisgépekkel történő előkészítésével ismerkedtek, míg a Modellező Műhelyben kipróbálhatták a Fischer kötőelemek alkalmazását fában, téglában, betonban, valamint a Homoki Zár vasalatait szerelhették, Wachter Zoltán egykori hallgatónk segítségével.

Meghívott előadóinknak köszönjük a szép és hasznos napot, bízunk az együttműködés folytatásában! Köszönjük a Ligneumnak, hogy a szakmai napnak méltó hátteret biztosított! Reméljük, a következő szakmai napot még több, a bútoripar iránt érdeklődő hallgató látogatja.

A szakmai nap szervezői dr. Antal Mária Réka, dr. Bencsik Balázs, dr. Dénes Levente, dr. Horváth Péter György, Tóth György és Vas Zsigmond voltak. 

Írta: Dénes Levente


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-december-64-66


Tetszett a cikk?