Európai szinten is kiemelt figyelmet kap a szakképzés

A szakképzés fontossága egyre hangsúlyosabbá válik hazánkban. Az elmúlt években egyre többet hallhattunk arról, hogy a gazdálkodó szervezetek a szakképzett munkaerő hiányával szembesülnek. Ez a tendencia a 2016-os évben még jobban felerősödött, éppen ezért a szakképzés központi szerepet kap a hazai oktatási rendszerben. Ugyanakkor nemcsak hazánkban, hanem európai szinten is mind jobban kirajzolódik egy olyan tendencia, mely a szakképzést, a szakképzett munkaerő utánpótlását helyezi a középpontba.

Európában 2016 decemberében került megrendezésre elsőként az Európai Szakképzési Hét, melynek céljai között szerepelt a szakképzésről kialakított szemlélet pozitív irányú megváltoztatása és annak bemutatása, hogy szakképzett munkavállalóként nagyobb eséllyel tud a dolgozó érvényesülni a munkaerőpiacon, mint megfelelő végzettség nélkül.

A rendezvény 2016. december 5–9. között valósult meg Európa egész területén, így Magyarországon is. A nyitórendezvényre a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában került sor, ahol többek között Odrobina László tartott előadást a szakképzés jelenlegi helyzetéről és beszámolt azokról a jövőbeni kezdeményezésekről, melyek alapján a szakképzést szeretnék népszerűsíteni mind a tanulók, mind a felnőttek körében. A cél az többek között, hogy – fiatalosan fogalmazva – trendi legyen szakmát tanulni, és minél több tanuló jelentkezzen a szakképzésbe, természetesen olyan szakmákra, amelyhez megfelelő készségekkel rendelkeznek. Az Európai Szakképzési Hétnek éppen ez volt a jelmondata: „Discover your talent!” azaz „Találj rá a benned rejlő tehetségre!”

A Szakképzési Hét megrendezésében a Szakképző Centrumok vállaltak számottevő szerepet és így országszerte mintegy 267 helyszínen valósultak meg ezen a héten a szakképzést népszerűsítő programok a centrumok tagintézményeiben, illetve külső gazdálkodó szervezeteknél.

A brüsszeli kezdeményezésnek köszönhetően az Európai Unió államaiban több mint 700 000 embert ért el ez a rendezvény. Számunkra különösen jelentős, hogy az aktív országok közül Magyarország a második legaktívabb helyen áll a szakképzést népszerűsítő rendezvények listáján. A legnagyobb létszámban tanárok, szakiskolás tanulók, valamint pályaválasztás előtt álló fiatalok vettek részt az interaktív programokon, élményszerű tanulás keretében keresve azt a szakmát, mely leginkább közel áll hozzájuk. Marianne Thyssen, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és munkaerő-mobilitásáért felelős vezetőjének szavaival: „Ez egy nagyszerű hét volt a szakmát tanuló fiatalabbaknak és idősebbeknek egyaránt. Gratulálunk minden résztvevőnek!”

Az elsősorban fiatalokat elérő rendezvénysorozat a kiindulása lehet egy olyan szemléletváltásnak, mely a pályaválasztás előtt állókat a szakmaszerzés presztízse felé vezeti, biztosítva annak lehetőségét, hogy a szakképzett munkaerő létszáma növekedésnek induljon mind Európában, mind Magyarországon.


Kapcsolódó dokumentum:


europai-szinten-is-kiemelt-figyelmet-kap-a-szakkepzes


Tetszett a cikk?