Egyetemi hírek 2017 március

ÚJABB HALLGATÓK BÜSZKÉLKEDHETNEK LEAN OKLEVÉLLEL!

A Simonyi Károly Kar Faalapú Termékek és Technológiák Intézete idén V. alkalommal adta át a LEAN okleveleket azoknak az ipari termék- és formatervező, illetve faipari mérnök hallgatóknak, akik sikeres vizsgát tettek a tanfolyam ismeretanyagából.

Az IKEA Industry Kft., a Velux Kft., az Autoliv Kft., a Lehel’s Management Kft. képviselői ezúttal is nagy lelkesedéssel osztották meg tudásukat és szakmai tapasztalatukat a karcsú gyártási rendszerek területén. A képzésen a hallgatók játékos módszerek segítségével kaptak ízelítőt a LEAN-gyártás alapelemeiről: folyamat- és rendszerszemlélet, értékáramtérképek, 5S módszer, szabványosított munkafolyamatok, készletoptimalizálás, vizuális menedzsment, sorkiegyenlítés stb. Az órán átadott ismeretek gyakorlati alkalmazását az üzemlátogatások támasztották alá. E tantárgy segítségével a hallgatók a hatékony és korszerű módszerekkel támogatott gyártást biztosító tudás birtokába jutnak, mely elengedhetetlen a versenyképes működéshez. Köszönjük ipari partnereinknek, hogy tudásukkal, az évek során felhalmozott elméleti és gyakorlati tapasztalataikkal idén is hozzájárultak hallgatóink tudásának bővítéséhez.

Külön köszönet illeti az oktatásban részt vevő szakembereket, akik örömmel vettek részt a képzésben:

Annus Péter ügyvezető igazgató, Ferecskó Gábor minőségbiztosítási vezető – IKEA Industry Kft. Bencsik Gergely műszaki igazgató, Szakács-Módos Eszter mérnökségvezető – VELUX Magyarország Kft. Nagy Roland gyártásvezető – Autoliv Kft. Kákonyi Lehel ügyvezető igazgató – Lehel’s Management Kft.

Írta: Dénes Levente
Fotó: Bucsy Gyöngyvér


DIPLOMAOSZTÓ ÜNNEPSÉG

A Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karának diplomaátadó nyilvános tanácsülését 2017. február 9-én tartották a Lámfalussy Sándor Kar aulájában.

Dr. Alpár Tibor, a Simonyi Károly kar dékánja elmondta, hogy a februárban történt változások – az EMMI döntése értelmében a szombathelyi karok átkerültek az ELTE-hez, a soproni karok újra Soproni Egyetemként működnek tovább, a PPP-ket kiváltotta az EMMI – elősegítik, hogy az egyetem jobb gazdálkodással működjön tovább, ápolja, és további együttműködésekkel erősítse kapcsolatát szeretett városával, Sopronnal, és egy sokkal tisztább, egyértelműbb fejlődési pályát folytasson. A bő 50 éves múltra visszatekintő kar a műszaki képzési területen 3 alapés 4 mesterszakon (faipari mérnök, ipari termék- és formatervező mérnök, mechatronikai mérnök, könnyűipari mérnök, műszaki menedzser), művészeti területen szintén 3 alap- és 4 mesterképzési szakon (építész-tervezőművész, formatervező, tervezőgrafika, belsőépítész környezettervező-művész), informatikai területen pedig felsőoktatási szakképzésen, alapszakon és az ennek folytatását jelentő mesterszakon oktatja és neveli hallgatóit. A duális képzés elősegíti, hogy a végzett hallgatók többéves szakmai tapasztalattal kerüljenek ki a munkaerőpiacra. A faipari mérnök alapszakra épülő MSc. specializációkkal akár faanyagvédelmi szakértői tanúsítványt, vagy a kiegészítő posztgraduális képzéssel szerkezettervezői jogosultságot is szerezhetnek a hallgatók. A dékán kiemelte az elmúlt év szakmai rendezvényeit (Infósok viadala, Meghívásos Faipari Szakmai Verseny, RobotRace, „Így játszanak a mérnökök” tábor stb.) és a hallgatók, oktatók sikereit.

Dr. Dénes Levente és dr. Kánnár Antal docens urak oktatói és előadói képességüket, valamint tudományos tevékenységüket a törvény által meghatározott módon, magas szinten bizonyították, ezért az egyetem Habilitációs Bizottsága habilitációs oklevelet adott ki a részükre.

A 2016/17-es tanév első félévében Horváth Tibor okleveles erdőmérnök védte meg sikeresen doktori disszertációját, így a Doktori Tanács PhD doktori címet adományozott neki. Az egyetemi tanulmányai alatt nyújtott jó teljesítményéért és közösségi munkájáért az egyetem rektora Rektori Dicséretben részesítette Németh Dóra ipari termék- és formatervező mérnök hallgatót.

Az egyetemi tanulmányai alatt nyújtott jó tanulmányi teljesítményéért és közösségi munkájáért a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar dékánja Dékáni Dicséretben részesítette Nagy Benedek faipari mérnök alapszakos hallgatót.

A Nyír-Demonich Zrt. képviseletében Lemák Zoltán átadta az „Innovációs termék bemutatótermének tervezése” megnevezésű ályázat díjait. A pályázat az ipari termék- és formatervező mérnök szak, Integrált terméktervezés 2 és 4 című tantárgyak hallgatóinak lett meghirdetve. Az I. helyezett Németh Dóra, a II. Timár István, a III. pedig Pupp Dávid lett.

A diplomaosztó ünnepségen összesen 5 fő okleveles faipari mérnök jelölt és 18 fő faipari mérnök jelölt vette át diplomáját, ebből 3 fő kiváló, 17 fő jó és 3 fő közepes eredménnyel végzett. Az Ipari Termék- és Formatervező Mérnöki alapszakon 6 fő tett sikeres záróvizsgát, ebből 2 fő kiváló, 3 fő jó és 1 fő közepes eredménnyel. Két fő okleveles műszaki menedzser jelölt vette át diplomáját, ebből 1 fő kiváló és 1 fő jó eredménnyel. Egy mechatronikai mérnök jelölt közepes eredménnyel vette át diplomáját. A Gazdaságinformatikus alapszak Záróvizsga Bizottsága előtt 8 fő tett sikeres záróvizsgát, ebből 3 fő jeles, 5 fő jó eredménnyel, továbbá négyen végezték el a Gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzési szakot, ebből 3 fő jeles és 1 fő jó eredménnyel.

Fotó: Bucsy Gyöngyvér


VISSZAKAPTA RÉGI-ÚJ NEVÉT AZ EGYETEM SOPRONBAN

Az egykori Nyugat-magyarországi Egyetem idén február 1-jétől viseli a Soproni Egyetem nevet, miután a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez került, az Országgyűlés tavaly novemberi döntése értelmében. Március 2-án délután megtartotta névadó szenátusi ülését a Soproni Egyetem, ahol a felszólalók mindegyike fontosnak nevezte a felsőoktatási intézmény háromszáz éves hagyományain, a gyakorlati tapasztalaton és a megújuláson alapuló tudás átadását. Palkovics László oktatási államtitkár arról beszélt, hogy az egyetem bírja a kormány és a szakma támogatását, feladata pedig az, hogy olyan embereket képezzen, akik irányítani és vezetni tudják az ország meghatározó szakmai intézményeit. Az államtitkár szerint a február 1-jétől négy karral – Benedek Elek Pedagógiai Kar, Simonyi Károly Faanyagtudományi és Művészeti Kar, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar, valamint az Erdészeti Kar – működő Soproni Egyetem a magas szintű oktatási innovációs és társadalmi szerepvállalást tűzte ki célul. Faragó Sándor rektor hangsúlyozta, hogy az intézmény fejlesztési terve szerint magas színvonalú oktatási, kutatási és innovációs felsőoktatási intézményként folyamatosan megújuló mérték és érték központként szeretne működni Európában.


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek-2017-marcius


Tetszett a cikk?