Egyetemi hírek 2017 április

PROF. DR. TAKÁTS PÉTER KAPTA A MEFS ÉLETMŰDÍJÁT

A Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség (MEFS) március 25-én, Emlékülés keretében ünnepelte alapításának 110. évfordulóját. 

A gödöllői Király Kastélyban méltó környezetben idézték fel a XX. század elejét, 1907. március 25-ét, amikor összeült a „Főiskolai Sport Szövetség” alakuló közgyűlése. A házigazda, Dobor Dezső tolmácsolásában bepillantást nyerhettek a vendégek az alapítás körülményeibe és főbb mozzanataiba. Az előadás végén a jogutód intézmények képviselői aláírásukkal látták el a MEFS 110. évfordulójának emlékére készített díszes alapító okirat másolatát, melyet dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kézjegyével hitelesített, mint ahogy anno gróf Apponyi Albert tette azt 1908. június 14-én.

A MEFS Életműdíját olyan szakembereknek ítélik oda, akik évtizedeken keresztül eredményesen élen jártak a hazai egyetemi sport szervezésében, mind intézményi, mind pedig a hazai és a nemzetközi egyetemi sport berkein belül.

Karunk oktatója, prof. dr. Takáts Péter a SMAFC 150 éves évfordulójának méltó megünneplésére megalakult „SMAFC 2010 Jubileumi Bizottságának’ elnöke volt. Elnöksége alatt a SMAFC a kosárlabda-szakosztályokon kívül további szakosztályokkal (karate, lovas, sakk, sí, tájfutó, aerobik, szektorlabda) büszkélkedett, melyek évről évre kitűnő eredményekkel, országos bajnoki címekkel, nemzetközi sikerekkel gazdagították a patinás klubot.

Az Emlékülés és Ünnepi Közgyűlés, ahogy az alapítók is tették anno, egy nagy „lakomával” egybekötött lovasbemutatóval zárult Domonyvölgyben, a Lázár Lovasparkban, ahol a sport kiemelt szerepet játszik a vendéglátás során is. 

Forrás: mozduljra.hu


ARCHIV KIÁLLÍTÁS A MŰCSARNOKBAN

A Műcsarnok#Box több mint egy éve tartó, az egyetemi szintű művészképzés helyszíneit bemutató kiállítássorozatában már bemutatkozott az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézete, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti Intézete is, és most a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete (AMI) mutatkozott be a nagyközönségnek.

A kiállítást „ARCHIV” címmel mutatták be 2017. március 14-én. A rendezvény kurátora, Soltra E. Tamás szobrász és éremművész azt az általa vezetettplasztika alapozó kurzust és az ebből létrejött archívumot mutatja be, amelynek gyakorlatain építészek, formatervezők és grafikusok, azaz az AMI mindhárom szakának hallgatói részt vesznek.

Az ARCHIV című kiállítás műhelymunkák gyűjteménye, a soproni művészképzés elmúlt két évtizedének taktilis levegővételéből nyújt válogatást. Az ARCHIV kiállítás egybeesik az Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalonnal: az együttállás okán a soproni jelenlét most nem az összegzésről, végeredményről ad számot, hanem a névtelen kezdetről, a közösen megtett útról. A kiállított plasztikák a vitrinekben, mint virtuális spirituszban tárolt fosszíliák, a régi kémiai, biológiai szertárak és tanodák hangulatát idézik, amelyben egyfajta szemlélődő belső párbeszéd alakulhat ki a látogatóval.

A rendezvényen köszöntőt mondott Tasnádi György belsőépítész. A kiállítást Márton László Attila belsőépítész, iparművész nyitotta meg, aki a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMKI) tudományos munkatársa is. Az eseményt Rabie Lili és Gáhy Kornél, az AMI volt építőművész-hallgatóinak jazz improvizációja tette teljessé. A tárlat 2017. május 14-ig látogatható. Nyitva: kedd–vasárnap: 10–18, csütörtök: 12–20 óráig.


MAGYAR DÍJAZOTT A MADE IN HUNGARY +05. MEED KIÁLLÍTÁSON!

A Made in Hungary +05. Meed kiállításon 3. helyezett lett Koós Daniella, az AMI egykori hallgatója, kinek tanára Tóth Tibor Pál volt. Daniella egyedüli magyar díjazottként vette át díját. Az általa tervezett termék az "X-it" egyéni igényekhez igazítható polcrendszer, mely rozsdamentes acél és tömörfa kombinációjából készült. Könnyedén, egy csavarhúzó segítségével a kívánt formára és méretre szerelhető, így nélkülözhetetlen eleme a nagy tereknek, mert a kisméretű tárgyak tárolásán kívül tökéletes térelválasztó szerepet is betölthet. A bútor- és csomagolástervező Koós Daniella 2007 óta foglalkozik termékfejlesztéssel, gyártással és forgalmazással. A Koodform márkajelzésű tárgyak egyediek, változatosak, és gyakran túlmutatnak az elsődleges funkción. 

Részletek a termékekről: www.koodform.tumblr.com


Kapcsolódó dokumentum:


prof-dr-takats-peter-kapta-a-mefs-eletmudijat


Tetszett a cikk?