Egyetemi hírek - 2018. március

DIPLOMAOSZTÓ ÜNNEPSÉG

A Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara 2018. február 8-án tartotta meg diplomaátadó kari tanácsülését a Lámfalussy Közgazdaságtudományi Kar aulájában. Dr. Magoss Endre, a Simonyi Károly kar mb. dékánja elmondta tanévzáró ünnepi beszédében, hogy a kar eredményei az elmúlt 55 évben ugyanúgy, mint ezekben a napokban is, valamennyi oktató, dolgozó és a hallgatók áldozatos munkájával jöttek létre. Itt az elmúlt évek kitüntetettjeit, díjazottjait méltatta, majd megemlítette a kar nevezetesebb, nagy volumenű rendezvényeit, mint a Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny, a Faipari Tudományos Egyesület Ipartörténeti Konferenciája, az Építéstani Intézet „Kortárs Építészettörténet” Konferenciája, a Design Héten megrendezésre került „Hajódesign” Konferencia és az Infósok Viadala, valamint kitért a hallgatói lehetőségek (tanfolyamok, kurzusok, mobilitás) bővülésére.

A dékán kiemelte, hogy a kar egyértelmű célja, hogy a hazai és nemzetközi faipari és faalapú kreatívipar meghatározó szellemi központja, minőségi motorja legyen, melyhez az egy karon belül létező műszaki, művészeti és informatikai szakok, ill. ezek oktatási, kutatási és innovációs téren való összekapcsolása országosan egyedülálló lehetőségeket rejt magában és nemzetközi szinten is kivételes helyzetet teremt. Meg kell mutatni a bennünket körülvevő világnak, hogy a „Fából emberit” szlogen valamennyiünknek ugyanazt jelenti, az egymáshoz kapcsolódó területek nemcsak egy csodálatos anyagot jeleznek, de értékes, korszerű, magas minőségű, versenyképes iparágat, szakmát is teremtenek.

A Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola korábbi vezetője, dr. Tolvaj László 6 éves eredményes munkája után nyugdíjba vonul, így nem láthatja el tovább a doktori iskola vezetését. A Soproni Egyetem rektora az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács határozata alapján 2018. február 6-i hatállyal kinevezte dr. Csóka Leventét, a Simonyi Károly kar egyetemi tanárát, az MTA doktorát a Cziráki József Doktori Iskola vezetőjévé.

Dr. Bejó László oktatói és előadói képességét, valamint tudományos tevékenységét magas szinten bizonyította, ezért az egyetem Habilitációs Bizottsága a faanyagtudomány és technológiák tudományág területén önálló egyetemi előadások tartásának, valamint a habilitált doktori cím viselésének jogával felruházta. A Doktori Tanács PhD doktori címet adományozott Papp Éva Annamária okleveles faipari mérnöknek eredményes doktori szigorlata és védése alapján.

Az egyetemi tanulmányai alatt nyújtott jó teljesítményéért és közösségi munkájáért az egyetem rektora Rektori Dicséretben részesítette Tálosi Andrea Katalin okleveles ipari terméktervező mérnököt.

Az egyetemi tanulmányai alatt nyújtott jó tanulmányi teljesítményéért és közösségi munkájáért a SKK dékánja Dékáni Dicséret kitüntetésben részesítette Fehér Bence és Molnár Ferenc faipari mérnököket, Brók István, Horváth Réka és Németh Patrícia ipari termék- és formatervező mérnököket és Takács Tamás gazdaságinformatikust. 

A hallgatói kitüntetések után került sor a diplomák (illetve nyelvvizsga hiányában a tanúsítványok) átadására. A műszaki képzéseken összesen egy okleveles faiparimérnök-jelölt, 12 faiparimérnök-jelölt, 2 okleveles ipari terméktervező mérnökjelölt, 11 ipari termék- és formatervező mérnökjelölt, 3 okleveles műszaki menedzserjelölt, egy okleveles könnyűipari mérnök jelölt tett sikeres záróvizsgát. A Gazdaságinformatikus alapszakon 15 fő, a Gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzési szakon pedig 7 fő tett sikeres záróvizsgát.

Fotó: Soós Sándor


„TÉLI EGYETEM” SOPRONBAN

A Soproni Egyetem „Téli iskolája” a nyári iskolája hagyományát követve február 18-án, vasárnap nyitotta meg kapuit és február 23-án zárult. A téli iskolát a budapesti Konrad Adenauer Alapítvány támogatta.

Hétfőn került sor a Nemzetközi Téli Iskola megnyitójára a Főépület 6-os termében. A résztvevőket prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora, valamint a Konrad Adenauer Alapítvány képviseletvezetője, Frank Spengler üdvözölte. Ezután dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok mondott beszédet, melyben elmondta, hogy megtiszteltetés és öröm számára, hogy Sopron ismételten egy ilyen nagy jelentőségű, nemzetközi rendezvénynek adhat helyet. Ez a nemzetközi és szakmai programsorozat is bizonyítja, hogy Sopron az oktatásban, az egyetemi életben is kiemelkedő, és nagy jelentőséggel bír. Ezúttal a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara ad otthont a rendezvénynek, ahol évtizedek óta kiváló oktatás és szakmai kutatómunka folyik országos szinten is! Elmondta, hogy a téli iskola előadói hazánk és városunk kiváló szakemberei, tanárai, oktatói közül kerülnek ki. A tanácsnok hangsúlyozta, hogy a szakma képviselői itt találkozhatnak egymással, a hallgatókkal, diákokkal, és ez a pár nap alkalmat ad az intenzív kapcsolatteremtésre és tapasztalatcserére is. Végül köszönetet mondott a Konrad-Adenauer-Stiftung Alapítványnak a támogatásért, a Soproni Egyetemnek és valamennyi munkatársának kiemelkedő szervezőmunkájáért, valamint a hallgatóság figyelmét felhívta Sopron városának évszázados műemlékeire és kiváló boraira. Ezután dr. Magoss Endre, a SKK dékánja tartott előadást a aron folyó képzésekről és kutatómunkákról. 

A téli iskola résztvevői több országból is érkeztek, így Németországból és Ausztriából is. A fejlett technikának köszönhetően Skype-on keresztül még távolabbi országokba is közvetítették az előadásokat, Kínába, Mexikóba, az Egyesült Királyságba és Kuvaitba.

Az első napon tartott előadás-sorozat a fenntartható faipari technológiákról szólt. A munkanyelv angol volt.

Az előadás-sorozat után a résztvevők meglátogathatták a Természeti Erőforrások Kutató Központ laboratóriumait dr. Alpár Tibor tolmácsolásában.

Előadás címeElőadó
Használj fát és tegyél a klímaváltozás ellenDr. Bak Miklós
Soproni Egyetem
Innováció a faalapú termékekben és szerepük a fenntarthatóságbanDr. Bejó László
Soproni Egyetem
Szénszál-erősítésű fagerendaDr. Andor  Krisztián
Soproni Egyetem
Fenntarthatóság a faipari technológiákbanDr. Peter Rademacher
Soproni Egyetem
Megújuló erőforrások és elektromos járművek energiaellátásának műszaki vonatkozásaiDr. Mohamed El-Sayed Kuvaiti Egyetem

 


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek


Tetszett a cikk?