Egyetemi hírek - 2018. május

JÁTÉKTERVEZŐI WORKSHOPON

JÁRTAK HALLGATÓINK

A „játszani jó, játékot tervezni felemelő érzés” jegyében szervezett terméktervezői workshopot március 26–30. között Kolozsváron az Erdélyi Bútoripari Klaszter (Cluster Mobilier Transilvan).

Az egyhetes műhelymunkán a Brassói Transilvania Egyetem faipari mérnök, és a Soproni Egyetem ipari termék- és formatervező mérnöki, illetve formatervező művész szakos hallgatói vettek részt. A tervezési munkát a rendelkezésre álló rövid idő, valamint a játékok legyártásához alkalmazható lézeres megmunkálási technológia nehezítette.

A workshop hivatalos megnyitóján jelen volt prof. dr. Mihai Ispas egyetemi tanár, a brassói egyetem Faipari Mérnöki Karának dékánja, Ciprian Morcan, a klaszter ügyvezetője, Bálint Ede, az InnoLaser Kft. ügyvezetője és a hallgatókat elkísérő oktatók, dr. Dénes Levente és dr. Alin Olarescu.

Tizenegy hallgató három, vegyes összetételű csapatban egy gyors ismerkedés és saját logó tervezése után nagy lendülettel kezdte el a lézervágott, gravírozott lapokból előállítható gyerek- és társasjátékok tervezését. A lendületet jól jellemzi, hogy már a második napon elkezdődhetett az első modellek, karakterek kivágása, majd azok méret- és alakellenőrzése. A folyamatos egyéni, csoportos és oktatói konzultációk mellett a csapatok a magyar és román népmesei kincsre építve saját meséket találtak ki a hozzájuk tartozó karakterekkel együtt, illetve egyedi játékokat fejlesztettek.

A csütörtöki műhelymunkát a Tordai Sóbánya látogatása színesítette, délután pedig következett a modellek véglegesítése, a prezentációk formai követelményeinek meghatározása, a játékok hiányzó elemeinek a tervezése, a modellek ellenőrzése és az esetleges hibák, eltérések kiküszöbölése, áttervezése. A prototípusok elkészítése éjjel 2-ig vette igénybe a lézervágót és az InnoLaser munkatársának, Becze Gellértnek a türelmét.

Az utolsó nap délelőttjét a poszterek és prezentációk szerkesztése, a modellek előkészítése a bemutatásra jellemezte. Az ötnapos workshop eredményeinek összegzését, a bemutatót a csapatok a klasztertagok jelenlétében, a Szabók Bástyájában tartották.

A workshop résztvevői voltak: 
Blanaru Iulia-Georgiana és Nagy Attila Levente másodéves faipari mérnök hallgatók, Angelescu Ana-Maria, Barnea Adelina-Mihaela, Grosu Alexandru Sebastian és Purcaru Georgiana Gabriela harmadéves faipari mérnök hallgatók, Vörös Bene Vivien másodéves formatervező alapszakos hallgató, Csicsics Gergő elsőéves formatervező mesterszakos hallgató, illetve Csák Vincze, Németh Hajnalka és Sütheő Áron harmadéves ipari termék- és formatervező mérnök szakos hallgatók.

A mindvégig jó hangulatban zajló műhelymunka ismét bebizonyította, hogy a terméktervezés iránt elhivatott hallgatók és oktatók rövid idő alatt képesek új ötletek, koncepciók kidolgozására, a tervezői erővonalak irányítására és koncentrálására. Mindez előrevetíti, hogy fogunk mi még együtt játszani!

Írta: dr. Dénes Levente


124 ÉVES A „JÓ SZERENCSÉT!” KÖSZÖNTÉS

Talán kevés olyan köszönésforma van, aminek ismerjük a „születésnapját”, de a „Jó szerencsét!” üdvözlésünk ilyen.

Belelapozva a Bányászati és Kohászati Lapok, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület és a Magyar Királyi Bányászati Akadémia Közlönyébe, ezt olvashatjuk az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület választmányának 1894. április hó 7-én készült jegyzőkönyvében: „Árkossy Béla a bányászköszöntésre vonatkozó ama kérdését terjeszti a választmányi gyűlés elé, hogy a német „Glück auf!” köszöntést legmagyarosabban mi módon lehetne kifejezni. Többek hozzászólása után Péch Antal tiszteletbeli tag a „Jó szerencsét” köszöntésformát tartván a legmagyarosabban hangzónak, ezt ajánlja elfogadásra. (Általánosan elfogadtatik)”.

Várpalotán minden esztendőben emlékülést szerveznek, idén erre április 11-én került sor. A szinte zsúfolásig megtelt színházteremben a Bányászhimnusz elhangzása és a várpalotai Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium diákjainak kultúrműsora után dr. Horn János az emlékülés moderátora köszöntötte a megjelenteket, közöttük Süli János minisztert, Kontrát Károly államtitkárt és dr. Náhlik Andrást, a Soproni Egyetem rektorát.

A program keretében több mint 20 szervezet, köztük a Soproni Egyetem képviseletében dr. Náhlik András rektor megkoszorúzta a Bóna Kovács Károly által alkotott „Jó szerencsét!” domborművet.

A „Jó szerencsét!” köszöntés eredete az ókorban keresendő, amikor a rómaiak az egészség és a jólét istennőjéhez, „Fortuna Salutaris”-hoz fohászkodtak (Fortuna: szerencse, sors; Salutaris: hasznos, jó). Nagy valószínűséggel Erdélyből került ez a köszönési forma a népvándorlás korában a Rajna-vidékre, és itt alakult át „Glück auf!”-ra, hogy évszázadokkal később a Felvidékre hívott német bányászok ajkán ismét visszatérjen a Kárpát-medencébe.

Már 1848-ban is megfogalmazódott az az igény, hogy Selmecbányán az oktatás nyelve legyen magyar, amely egyenes következménye a reformkor izgalmas, pezsgő szellemi és társadalmi fejlődésének, a nemzeti érzés megerősödésének. A szabadságharc bukását követően azonban sokat kellett még várni, míg ez az álom végre megvalósulhatott. A legnagyobb kihívás a magyar szakmai nyelv megteremtése volt, amihez Péch Antal jelentős mértékben járult hozzá, egyrészt a Bányászati és Kohászati Lapokban magyar nyelvű szakcikkek leközlésével, másrészt a „Magyar és Német bányászati szótár” 1879-es megjelentetésével. Így vált szép lassan teljes mértékben magyarrá a bányászati szaknyelvünk.

A Jó szerencsét! köszöntésünk pedig az egyik legveszélyesebb szakma jelképévé vált, amely hűen fejezi ki a bányászok összetartozását, egymásrautaltságát.


HALLGATÓINK AZ ORSZÁG 
LEGJOBB DIÁK CAD MODELLEZŐI

Domokos Áron és Nagy Barnabás ipari termék- és formatervező mérnök szakos hallgatók dr. Elek László egyetemi adjunktus oktatójukkal részt vettek az EuroSolid Kft., a SolidWorks szoftver hivatalos forgalmazója által szervezett „Keressük az ország legjobb diák CAD modellezőit” versenyen. A zsűri a feladatmegoldás gyorsasága, helyessége és teljessége alapján határozta meg a dobogós helyezések sorrendjét.

Áron és Barnabás a feladatok gyors és pontos megoldásával 1. helyezést ért el az országos SolidWorks diákverseny felsőoktatási kategóriájában, amivel sikerült elnyerni „Az év CAD modellezője – 2018" címet.

Az elért 1. hely jó visszajelzés, hogy a Soproni Egyetem Simonyi Károly Karán a SolidWorks szoftverrel kapcsolatos tanórákkal és egyéb számítógépes 3D-s tervezési feladatokkal jó irányba halad az oktatás.

Ezúton is gratulálunk Áronnak és Barnabásnak ehhez a nagyszerű teljesítményhez, valamint dr. Elek Lászlónak a hallgatók felkészítéséhez, továbbá köszönjük az EuroSolid Kft. vezetőinek, kollégáinak és a rendezvényt támogatóknak, hogy ilyen színvonalas versenyt szerveztek.


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek


Tetszett a cikk?