Egyetemi hírek - 2018. június

VALÉTÁLÁS SOPRONBAN

A Soproni Egyetem valétáló évfolyamai 2018. május 12-én, szombaton búcsúztak el az egyetemtől és a várostól. Az évszázados hagyománynak megfelelően szalamander kígyózott végig az elsötétített városon. Énekszó, fáklyák és bányászlámpások mellett, ezen az estén több százszor hangzott el a hagyományos köszöntés: Jó szerencsét!


HIDROLÓGIAI KONFERENCIA AZ EGYETEMEN

„Improving the theoretical underpinnings of hydrologic models” (a hidrológiai modellek elméleti alapjainak javítása) címmel, 33 résztvevővel zajlott hidrológiai konferencia és workshop 2018. április 15–18. között a Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában.

A workshop a második ilyen hidrológiai (víz tudományi) modellezési témájú rendezvény (az elsőt 2016 áprilisában az olaszországi Bertinoróban rendezték), amely a hidrológiai modellezés alapjainak fejlesztésével foglalkozik. A legújabb hidrológiai modellekben lezajló fejlődést nyomon követő konferencia innovatív kutatásokat mutat be egy neves, és a fejlesztésben aktívan részt vevő hidrológuscsoport előtt. Az előadásokhoz kapcsolódó hatékony műhelymunka jelentősen felgyorsítja a hidrológiai modellek szisztematikus fejlesztését.

A konferencia szervezőbizottsága: Nans Addor (University of East Anglia, UK), Gemma Coxon (University of Bristol, UK), Björn Guse (GFZ, Germany), Lieke Melsen (Wageningen University, Netherlands). A Soproni Egyetem részéről Gribovszki Zoltán, Kalicz Péter és Csáki Péter vettek részt a workshop szervezésében és munkájában.


BETŰKÉPEK

A soproni Alkalmazott Művészeti Intézet tervezőgrafikus hallgatóinak kiállítása tekinthető meg a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

Minden mesterségre jellemző néhány anyag mindennapos, meghatározó jellegű használata és jelenléte. A tervezőgrafikus számára ilyen anyag a szöveg és a kép. Mi történik akkor, ha a szöveg legkisebb önálló építőelemét, a betűt a képi struktúra alapjává tesszük?

A soproni Alkalmazott Művészeti Intézet tervezőgrafikus hallgatói ezt a kérdést vizsgálják a kiállításon bemutatott munkáikban. A Szóképek adott szavak betűiből tervezett betűkompozíciók, a Szövegképek pedig szintén adott szövegrészlet (Balzac: Goriot apó) szedéséből létrehozott, a szövegfolt raszterjellegéből kiinduló kompozíciók. A grafikák olyan vizuális alapelemek és alaphelyzetek, mint a pont, vonal, folt és a szimmetria, aszimmetria, dinamika értelmezései a betűk és a szöveg képi lehetőségeinek összefüggésében.

A kiállítás címe: A1/- a munkák méretére utal (A1-es, vagy A1-esből vágott négyzet formátum).

Kiállítók: Farkas Regina, Gaál Virág, Garaczi Glória, Gulyás Gabriella, Horváth Benedek, Lukács Krisztina, Nemes Gyöngyvér, Pásztor Attila, Pócsik Dávid, Tóth Dániel, Vaspöri Cintia, Winter Viktória, Zsidy Emese.

A kiállítás anyagát Vida Győző, a grafikai tervezési tárgy tanára válogatta.


NYUGDÍJASOK FAÜLTETÉSE A MADARAK ÉS FÁK NAPJA ALKALMÁBÓL

Május 10-e a Madarak és fák napja világszerte. Ebből az alkalomból tizenöt tölgyfacsemetét ültetett el a Soproni Nyugdíjasegyetem hallgatóinak népes csoportja – és plusz egyet a kapuvári társhallgatók nevében – a Taeg Zrt. „Madarak és fák napja emlékerdejében". Az eseményt a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar diákjainak zenés műsora színesítette. A kezdeményező a nyugdíjasegyetem tavaszi, tizenötödik szemeszterének egyik előadója, dr. Hartl Éva egyetemi docens, intézetigazgató volt. Ő az „Erdő mellett, de jó lakni..." című értekezésében az erdő és a természet szeretetére, óvására, értékeinek életünkbe való tudatos beépítésére ösztönözte – ezúttal tevőlegesen is – hallgatóságát.

Mint mondta, a 2016-ban létrehozott Madarak és fák napja emlékerdőben már közel háromszáz facsemete növekszik. A mostani alkalmat az Országos Erdészeti Egyesület helyi csoportja is támogatta. – Az eseményre többen gyermekeikkel, unokáikkal érkeztek, így igazi családi nappá vált a faültetés. Aki pedig fát ültet, bízik a jövőben – hangsúlyozta a soproni és a kapuvári nyugdíjasegyetem főszervezője, prof. dr. Faragó Sándor.

A Taeg Zrt. kommunikációs igazgatója, Bánáti László úgy fogalmazott: a faültetés az ember természettel való azonosulásának, szemléletformálásának egyik hatékony eszköze.

Forrás: Kisalföld
Fotó: Gosztonyi Miklós


INTERNATIONAL DAY – NEMZETKÖZI TANÉVZÁRÓ RENDEZVÉNY

2018. május 4-én a Szalamandra-tónál került sor az immár hagyományosnak tekinthető nemzetközi tanévzáró találkozóra, melyre a tavaszi szemeszterben a Soproni Egyetemen vendégeskedő Erasmus+ hallgatóink, teljes képzésre beiratkozott Stipendium Hungaricum ösztöndíjasaink és költségtérítéses formában teljes képzésük vége felé járó kínai hallgatóink mellett meghívtuk magyar hallgatóinkat is.

A szervezők felajánlották, hogy bográcsgulyást főznek a résztvevőknek, de gondoskodtak vegetáriánus verzióról is. A gulyás – a sok segítő kéz ellenére – a tervezettnél lassabban készült el, de közben tanulmányozhatták a diákok az angol nyelvű receptet, megkóstolhatták a német Erasmus-hallgatók előző este sütött perecét, beszélgettek, és kísérletet tettek egy vidám diáknóta megtanulására is. Ezen kívül a hallgatók Magyarországgal kapcsolatos ismereteikből is „vizsgáztak” egy teszt segítségével, melyet négy főből álló, vegyes (egy magyar és három külföldi) csoportokban oldottak meg. A játékos vetélkedő során hazánk nevezetességeivel és legfontosabb történelmi eseményeivel ismerkedhettek meg a résztvevők. 


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek


Tetszett a cikk?