Minden, ami fa

A Soproni Egyetem Simonyi Károly Kara a faipar és a kreatívipar nemzetközileg elismert hazai felsőoktatási fellegvára.

FOLYAMATOSAN NÖVEKVŐ KERESLET A MÉRNÖKÖK IRÁNT

Az unikális faiparimérnök-képzés komplex ismereteket biztosít a faipari gyártástechnológiák teljes spektrumában, a szakma egyre növekvő munkaerőigénye pedig óriási lehetőségeket tartogat az ide jelentkezőknek. Faipari mérnök alapszakot végzett hallgatóink továbbtanulása karunkon is biztosított: faipari mérnök, ipari terméktervező mérnök vagy akár építészmérnök mesterképzéseken. Ugyanakkor nyitva áll a lehetőség, hogy akár más hazai vagy külföldi intézményekben műszaki mesterképzéseken folytassák tanulmányaikat. A kar 2019 őszétől indítja a műszaki felsőoktatási szakképzést faipari specializációval, amely alapot szolgáltat a faipari mérnök alapképzésre való felkészüléshez is.

Az ipari termék- és formatervező mérnökök a művész és a mérnök szakember kvalitásait ötvözik. A képzésen az elméleti és a gyakorlati oktatás formatervező művészek és mérnök szakemberek bevonásával, modern laborokban történik, ahol a hallgatók minden szükséges eszközt megkapnak terveik megvalósításához, az ipari partnerek segítségével pedig valós kihívásokra adhatnak választ.

A mechatronikai mérnökök fő tevékenysége az integrált, mesterséges intelligenciával rendelkező rendszerek üzemeltetése, illetve a mechatronikai rendszerek tervezése. A képzésbe bevont ipari szakemberek a speciális ismereteket biztosítják, legyen szó gépészetről, automatikáról, informatikai, elektronikai vagy éppen gyártástechnológiai ismeretekről.

Műszaki menedzser képzésünk célja olyan szakemberek képzése, akik megfelelő természettudományi, műszaki, gazdálkodás- és szervezéstudományi ismeretekkel rendelkeznek. A diákok így rálátnak a különböző termelő és szolgáltató vállalkozások anyagi, műszaki, informatikai, pénzügyi és humán folyamatainak menedzselésére. A faipari és mechatronikai mérnök képzés duális formában is választható.

AZ ALKALMAZOTT MŰVÉSZETI KÉPZÉSEK NÉPSZERŰSÉGE TÖRETLEN

A tradíciókkal rendelkező magas színvonalú alkalmazott művészeti képzések az egyre növekvő kreatívipar szakember-utánpótlását biztosítják. Formatervezés és formatervező művész szakokon a design olyan alkotótevékenységként jelenik meg, amely nem csupán formai alakítója a funkcionális és technológiai összetevőknek, hanem társadalmi felelősségvállalással és a fenntarthatóságra tekintettel kulturális minőséget is teremt. Ez a szemlélet érvényesül az oktató-kutató munkában, amikor a rokonszakma területekre kiterjedően történik az együttműködés az érintett környezet és a vizuális kultúra fejlesztésében. Az Építőművészet szakon végzett hallgatók elméleti ismeretekkel megalapozott gyakorlati tájékozottsággal, korszerű tárgyi és technikai tudással lépnek az önálló tervezői gyakorlat területére. A tervezőgrafika szakon folyó képzés célja olyan alkotók pályára bocsátása, akik a vizuális kultúrában sokoldalúan műveltek, általános, humán ismereteik és műveltségük alkalmassá teszi őket szellemi, eszmei tartalmak vizuális formában történő megjelenítésére. Felelősséget éreznek az általános vizuális kultúra terjesztéséért, színvonalának emeléséért, bekapcsolódva abba a diskurzusba, amely a szakma és az eszközeiben, kérdéseiben, problémáiban állandóan változó környezet között folyamatosan zajlik.

DÍJAZZÁK A TEHETSÉGEKET A GAZDASÁGINFORMATIKUS SZAKON

A Gazdaságinformatikus szakon végzetteket – rendszergazdákat, programfejlesztőket, vállalatirányítási tanácsadókat – nemcsak Magyarországon, de külföldön is fényes karrier várja. A hallgatók munkáját több tehetségprogram keretében is díjazzák, többek között azzal az ötmilliós ösztöndíjkerettel, amelyet az Ipar 4.0 rendszerek és alkalmazások fejlesztésével foglalkozó hallgatóknak ajánlottak fel.

A SIMONYI KÁROLY KAR 2020/2021-ES TANÉVBEN INDULÓ KÉPZÉSEI

  • Építész MSc
  • Faipari mérnöki BSc, MSc
  • Ipari termék- és formatervező mérnöki BSc, Ipari terméktervező mérnöki MSc
  • Könnyűipari mérnöki MSc
  • Mechatronikai mérnöki BSc
  • Műszaki menedzser BSc, MSc
  • Műszaki FOKSZ
  • Gazdaságinformatikus FOKSZ, BSc, MSc
  • Építőművész BA, MA
  • Formatervezés BA, Formatervező művész MA
  • Tervezőgrafika BA, MA

Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek-2020-01


Tetszett a cikk?