Nanovegyületek a faanyagban?

Dr. Bak Miklós, a Simonyi Károly Kar Faanyagtudományi Intézetének munkatársa 3 évre szóló (2015–2018) posztdoktori pályázatot nyert (OTKA PD 116635), melynek keretében nanovegyületekkel kezeli a faanyagokat a fontosabb műszaki jellemzők javítása érdekében.

A faanyagok hasznosítása, felhasználása világszerte növekvő tendenciát mutat, köszönhetően a faanyag kedvező tulajdonságainak. A faanyagok felhasználása során azonban örök probléma a gombaállóság, a színtartósság, valamint a nedvességfelvétel kérdése.

A faanyagvédelem területén a hagyományos védőszerek egyre korlátozottabban felhasználhatók, így folyamatos az igény az új, környezetbarát faanyagvédő szerek iránt is, melyek nem terhelik a környezetet.

Ennek megfelelően a kutatás célja, hogy különböző nanovegyületek felhasználásával javítsa a faanyagfelhasználás szempontjából fontosabb jellemzőit, mint például a dimenzió-stabilitást, a színtartósságot (UV-védelem) vagy a gombaállóságot. A faanyagokkal kapcsolatban az ilyen jellegű vizsgálatok jelenleg ritkák, azonban a műanyagok és a textilek esetében több példa is található a nanovegyületek sikeres alkalmazására, ami kisebb módosításokkal átültet-hető a faanyagokra is. Az eljárások hatékonyságának vizsgálata mellett a hatásmechanizmus vizsgálata is szükséges, melyre különböző analitikai módszerek állnak rendelkezésre (SEM, FT-IR stb.). A nanovegyületek előnye, hogy nagyon alacsony koncentrációkkal elérhető kedvező hatás, így a védőszerfelhasználás jelentős mérséklése által csökkenthető a környezetterhelés. Teljes keresztmetszetű védelem alakítható ki, melynek következtében csökken a nedvességfelvétel, növekedik a dimenzióstabilitás, a gombaállóság és az időjárás-állóság.

Az elért eredmények alapján új ipari eljárások kifejlesztésére is sor kerülhet a jövőben, amelyek által nő a faanyag versenyképessége más anyagokkal szemben. A tulajdonságok javításával továbbá bővülhet a faanyagok felhasználási területe, valamint kiválthatóvá válnak az értékes hazai és elsősorban trópusi faanyagok olyan, alacsony értékű faanyagokkal, amelyek eddig kedvezőtlen tulajdonságaik miatt nem voltak alkalmazhatók sok területen.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-aprilis-70-71


Tetszett a cikk?