Díszoklevél Koronka Lajosnak

Koronka Lajos 2016. december 14-én vehette át a szakképzésben több évtizeden át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként a BKIK Kézműipari Tagozat kitüntető oklevelét.

A Bolyai János Gimnáziumban érettségizett (1967), majd egyetemi diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán (1973).

Rövid ideig üzemekben, tervezőintézetekben dolgozott, mígnem kísérletképpen megpróbálkozott a tanítással – és ebben a munkában tudott kiteljesedni. A Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolában, illetőleg jogelődjében tanított 1974-től, majd 1992-től 2016-ig az iskola igazgatójaként látta el feladatait.

Vezetése alatt a gazdasági rendszer változása követelményeinek megfelelően átértelmezte a technikussal szembeni elvárásokat. A nagyvállalati középvezető képzésről, a kis-, illetve középvállalkozás vezető, irányító és végrehajtó feladataira történő felkészítés került a képzés középpontjába. Ennek keretében a központi dokumentumok elvárásain  túlmenően ismét bevezette az évszázados hagyománnyal bíró „vizsgaremek"- készítést a végzősök számára. A vizsgaremekekből az iskola aulájában rendezett kiállítás már több mint két évtizede sok látogatót vonz a fiatal szakembert alkalmazni akaró vállalkozók közül. Koronka Lajos úr 2012-ben Németh László-díjat kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Ez a díj oktatási elismerés, melyet a gyermekek harmonikus személyiség formálásában kiemelkedő munkát végző tanárok kapnak. Saját szavait idézve: „olyan az igazgató, mint a karmester a zenekar élén, de nem ő maga zenél, hanem hagyja a zenészeket zenélni, legfeljebb az összhangot igyekszik megteremteni köztük".

Vallja, hogy a fával végzett munka sikerélményt ad. Ezen túl – a fához, mint élő anyaghoz közelíteni, tudatosítani, hogy a fa érték –, mindenképpen nevelő hatású, amely megváltoztathatja a gyerek környezethez való viszonyát, és ezáltal környezettudatos szemléletet alakíthat ki benne.

2014 augusztusában a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést vehette át. Koronka Lajos színvonalas előadásaival, praktikus tanácsaival és aktív közreműködésével sokban segítette a faipari szakmai szervezetek és a BKIK Kézműipari Tagozat szakoktatással, pályaorientációval és felnőttképzéssel kapcsolatos tevékenységeit.


Kapcsolódó dokumentum:


diszoklevel-koronka-lajosnak


Tetszett a cikk?