Karakteres, hivatását szerető mesterember
A kádármesterség országszerte elterjedt és elismert foglalkozás volt, de manapság egyre ritkábban találkozunk ilyen mesteremberekkel. Ezért is érintett meg különösen, amikor a Megyerikumok Győr-Moson-Sopron megyéből honlapon Molnár Sándor kádármesterre bukkantam. Legnagyobb örömömre előzetes egyeztetés után, készségesen fogadott Téten lévő műhelyében. 1955. február 14-én Téten is született, ahol édesapja 1949 óta bognárként tevékenykedett. A háború utáni szegény világban már gyermekkorától fogva sokat kellett segíteni, hol a földeken, hol a műhelyben. Ám őt jobban megfogta az alkotás öröme, a farönkből készülő szekerek, hintók, kerekek, szerszámok kialakítása. Amikor csak tehette, édesapja körül sündörgött a műhelyben, s a számára készített szerszámokkal alkotta saját műremekeit, utánozva apja mozdulatait.

Sándor általános iskolai tanulmányait szülőfalujában végezte. Az iskolában a kémia tantárgy, s a tárgyat oktató pedagógus olyan hatást gyakorolt rá, hogy hátat fordított a családi tradícióknak, s a nyolcadik osztály elvégzése után a műanyagkészítő szakmát tanulta ki. A szakmunkás bizonyítvány kézhezvétele után Győrben helyezkedett el a Graboplast vállalat műbőrgyártó üzemében. Az itt eltöltött három év alatt a munka mellett beiratkozott a Révai Miklós Gimnázium esti tagozatára, ahol sikeres érettségi vizsgát tett.
A műbőrgyárban nem találta meg igazán a helyét, mivel a benne lévő kreativitást és alkotóerőt nem tudta kamatoztatni. Ekkorra érett meg benne a gondolat, hogy vissza kell térnie az apai gyökerekhez, mert a fával való foglalkozás biztosítja számára az alkotói szabadságot. Ezért 19 évesen kádártanuló lett. A kétéves elméleti képzést a győri 401-es számú Kossuth Lajos Ipari Szakmunkásképző Intézetben végezte. Szakmai gyakorlaton a győri Biró műhelyben volt, ott fordította át elméleti tudását gyakorlatira, és sajátította el a mesterség alapfogásait. Tanítói Nagy Ferenc öttevényi és Nagy Ferenc tápi kádárok voltak. Szakmunkásvizsgát Keszthelyen tett 1977 júniusában. A vizsga feladatait sorsolták a tanulók között. Neki savanyító kádat kellett készítenie. A munka 4 óra alatt készült el.
A kötelező katonai szolgálat után a kádár szakma ismereteit édesapja műhelyében bővítette. Miután úgy gondolta, elég szakmai tapasztalattal rendelkezik, jelentkezett mestervizsgára. A vizsgát a Budapesti Kisipari Mestervizsga Bizottság előtt tette le. A mesterré válásához a bizottság előtt egy ovális hordót kellett elkészítenie. Akkor, 28 évesen, ő lett a legfiatalabb kádármester az országban. Közben megnősült és 1983-ban megszületett Ildikó lányuk, majd rá egy évre a fiuk, Sándor A régi családi műhely közben kicsinek bizonyult, a hagyományos kézi munka pár mozzanatát a modernkor vívmányai, a gépek vették át. Ő is követte, követnie kellett a versenyben maradás érdekében a fejlődés útját. 1985-ben új műhelyt épített, vásárolt gyalugépeket, marógépeket. De ma is vallja, hogy a professzionális gépek soha nem fogják kiváltani az emberi kéz által elvégzett munkát. A gépek nem tanulhatják meg a mesterség apró, de annál fontosabb fortélyait. Büszkeséggel tölti el, hogy noha sok részműveletet gépesített, a munkafolyamatok bizonyos hányadát ma is tradicionális kézi munkával végzi. Megerősítik ezen nézeteit legnagyobb kritikusai – a borászbarátai és törzsvásárlói – visszajelzései is. Mára már a közel 40 évvel ezelőtt épült műhely kicsi lett, ezért 200 m² alapterületű épülettel kellett bővíteni.

Téten a háza előtti tábla

Molnár Sándor kádármester logója
Nagyon sok magyarországi borászat tartozik megrendelői közé, de ha Ausztriában, Szlovákiában, Svédországban, Norvégiában, Franciaországban vagy esetleg Olaszországban járnak, ott is találkozhatnak a műhelyéből kikerült különféle kádáripari edényekkel.
A kádár szakma, más faipari szakmához hasonlóan, igen széleskörű technológiai ismereteket igényel. A hordóipar 90 százalékban tölgyfát használ termékeinek elkészítésében. Minden bornak megvan a maga íze, ahogy minden fának az illata is. A hordógyártás alapanyagaként kétfajta tölgyfát említenék: a kocsánytalan (Quercus sessilis), és a kocsányos tölgy (Quercos peduunculata). A kocsánytalan tölgy fájára jellemző, hogy tömöttebb szerkezetű és nehezebb. A fa évgyűrűi 0,5–1,5 mm távolságra helyezkednek el egymástól. A fa növekedése sokkal lassúbb, mint a kocsányos tölgyé, ez köszönhető a tápanyagban szegényebb talajoknak is. A fa színe barna. A bélsugár tükrei jól látszanak, ami annak köszönhető, hogy a fa sokkal sűrűbb szerkezetű, gyűrűs likacsú. Fájának nagy a csersavtartalma, ami a tartósságát nagyban befolyásolja. A fája száradás után nehezebben és kevésbé zsugorodik. Fontos, hogy csak téli kitermelésű (a vegetációs időszak utáni) fát szabad hordókészítéshez vásárolni – magyarázza Sándor. A gondosan válogatott és hossztolt rönköt méretre vágja, majd ék segítségével szálirány mentén felhasítja. A hasítás után a rönk külső kérgét, a szíjácsot és a bél anyagát fűrészeléssel eltávolítja. Az így kapott donga magas fokú szakítószilárdsággal, tökéletes rugalmassággal rendelkezik és természetesen rendkívül értékes.
A dongákat rakatokban egymásra rakja a szabad ég alatt, s jórészt a természet szeszélyeire bízza legalább két évig. Ilyenkor az eső, a napsütés és a szél dolgozik a dongákon. Az eső rengeteg csersavat old ki a fából. Nagyon meleg években még locsolni is kell a dongákat, különben nem tűnne el belőlük a fölösleges csersavtartalom. Ha kellően „megtisztult” a fa, jöhet a méretre vágás, a formázás, hajlítás, pörkölés, abroncsolás. Vegyük sorba ezeket a műveleteket. Az 1. lépés a szükséges mennyiségű és méretű donga kiválogatása, utána következik a donga hosszának méretre vágása. Ezután az alapanyag mindkét széles oldalát, egyengető gyaluval simára gyalulja. Az oldalakat megfelelő dőlés szögben gyalulja, a donga készítése közben gyakori ellenőrzést végez sablonnal. A dongahajlítást nehéz lenne a teljes vastagságú dongákkal elvégezni, ezét a dongák belső oldalát kigyalulja a hasrészen. 2. Következik a dongadarabok kirakása munkaabroncsba, az így kapott „szoknyát” tölgyfatűz felett előmelegíti, vízpárával locsolja, s ha a dongafal /palást/ eléggé meleg, akkor ráhelyezi a donga szorítókat / húzatót/, amely egy mechanikus szerkezet. Majd elkezdi felváltva tekerni a szorítókat, amit a szimmetrikus forma elérése érdekében egymással szemben rak fel. Pár perces időközönként szorítja össze a dongákat, miközben középen a tüzet táplálja, s kívül a dongákat /palástot/ vizezi. Egy 200 liter körüli hordó palástját 50–60 perc alatt lehet teljesen összehúzni. Előfordulhat, hogy a dongák nem egyenletesen húzódnak össze és a hordó alakja torzulni kezd. Ilyenkor a nem pontosan helyükön lévő dongákat a helyükre ütögeti. Ha véglegesen összezártak alul a dongák, egyik húzató levétele után ráhelyezi a fejabroncsot, majd az utolsó húzató levétele után ráveri a has- és a nyakabroncsot. Ezután újra visszatüzeli a hordót, de már rövidebb ideig, s kisebb lángon, hogy a dongák a hajlásukat megtartsák. Majd a legfontosabb folyamat a hordó pörkölése. A többféleképpen pörkölt hordó más és más ízeket csempész a borba, így a hordó nagyban felelős a benne elhelyezett bor ízéért és aromájáért. A pörkölés minden kádárműhely „titkos receptje" szerint történik, így nincs is egységes ipari szabvány arra vonatkozóan, hogy milyen mértékű pörkölést nevezünk light, médium és heavy fokozatúnak A dongák külső oldalának finomítása után a fejrész kialakítása következik. A fejrészen viszont szükséges a teljes dongavastagság, a fenék behelyezésére szolgáló csín miatt.

Dongarakatok

Dongaméretek ellenőrzése l

Dongák összehúzása, a szimmetrikus forma elérése érdekében, egyszerre két dongaszorítóval
Ezután következik a végmegmunkálás, a hordó végének az esztétikai megmunkálása és a fenék illeszkedési felületének a kialakítása, a csínymarás. Ide illeszti be a kivágott feneket. Majd a fenék kialakítását és összeillesztését végzi el. A fenékátmérő sugarát a csíny belső mérete /mélysége/ határozza meg, amit körzővel mér le és rajzol meg. A méretek meghatározása után összeválogatja a fenékhez szükséges dongákat és egyenként megmunkálja azokat. Fontos a sima, hullám- és szakadékmentes élkialakítás, hogy az élek pontosan illeszkedjenek egymáshoz. A fenékdongák összeerősítése kéthegyű szeggel történik. Szivárgás ellen a fenékdongák közé gyékényt tesz, rászúrva a félig bevert szegekre. A kész fenéklap külső és belső lapját simára gyalulja. A fenéklap középpontjából a csínysugár méretére beállított körzővel bekarcolja a fenék körvonalát, majd fűrésszel körbefűrészeli. Ezt követi a fenék szélperem körbemarása. Ezután kifúrja paláston a szükséges nyílást, amely a fekvő hordó legfelső szájdongájának közepén található töltőlyuk vagy akona. Az első fenék középdongájának alsó részén a csínytől megfelelő távolságra lévő nyílást csaplyuknak nevezik. A nyílások átmérőjét a hordószabvány tartalmazza.
Először a hátsó feneket helyezi be, melyhez leveszi a fejabroncsot és a dongákat kicsit meglazítja, majd bedugja a hátsó feneket úgy, hogy a fenékdongák száliránya párhuzamos legyen a szájdonga szálirányával. A csínybe illeszti a fenék alsó peremét, melyet gyékénnyel bélel ki. A feneket a hordóba behajolva kalapácsnyéllel körbe-körbe beütögeti. Ezután a hordót megfordítja, az elmozdult dongákat helyükre igazítja, és a dongák közé 10–15 cm hosszú, lapjában félbehasított zöld gyékényt tesz.

Fenék- és oldaldonga csatlakozása
A hordó összeállítása és befenekelése után már megvan a hordó végleges kerülete, így lemérhetők és leszabhatók a végleges abroncsok. A kisebb hordókra 3 pár abroncsot tesz, a hordó peremétől egyenlő távolságra. A kész abroncsot, melyet szintén saját maga készít el, úgy teszi fel a hordóra, hogy az összeszegecselt rész a szájdonga középvonalával egy vonalba kerüljön. Az utolsó művelet a hordó külső felének tisztítása, mely elvégezhető abroncsok nélkül vagy az abroncsok részleges leütésével. Manapság már elektromos csiszológéppel végzi.
A tökéletes folyadékállóság biztosítása érdekében minden egyes hordót kb. 20 százalékig vízzel tölt meg, majd nagy nyomású levegővel tesztel, ami egységesen 2 bar. Ezt úgy hívja, nyomás alatti vízpróba.
A kész hordók végül várják, hogy egy szép napon lekerüljenek a pincékbe, s hasukban megfoganjon a bor.

Különböző méretű hordók

Díszítések a hordón

Elkészült kis hordók
Jelentek meg róla írások a Kisalföld megyei lapban és a Szülőföldem helyi újságban, s egy diplomamunkában örökítette meg munkásságát Mód László. Támogatja a Téti Ifjúsági Fúvószenekart, a Téti Önkéntes Tűzoltóságot és a Téti Polgárőr Egyesületet. 2005-ben elnyerte az Év Vállalkozója Díjat, 2006-ban az Országos Kisfahordós Tesztversenyen Sopronban II. helyezést ért el és a „Kiváló Tulajdonságok Elismeréséért Oklevélben” részesült. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Országos Kádár Egyesület tagja. Szeret horgászni, mellette sokat kirándulnak a családdal.

Egyéb hordóipari termékei: virágdézsa, káposztás hordó, töltike és csobolyó

Dongákból készít bútorokat is

Olaszországba rendelt 4000 literes hordó

Különleges borosüveg-tartó

A családfa és eladásra váró hordók

Molnár Sándor feleségével és a kőszegi relikviával

Raktáron lévő készlet
Pályafutása alatt nagyon sokszor állította döntések elé az élet. Voltak jó, és kevésbé sikeres döntései, de a mérleg nyelve a pozitív irányba lendül ki – végiggondolva a munkásságát. Kihívások mindig voltak, s lesznek is. Ezeket vagy meglépjük, vagy nem. Kihívás egy 4000 literes ovális tölgyfahordó elkészítése, állvánnyal, ajtóval, és faragása a műhelyben, amelyet utána Olaszországban, a borospincében kell összeállítani úgy, hogy a dongák tökéletesen illeszkedjenek, a fenék az ászokajtóval passzoljon, a hordó az ászokon tökéletesen illeszkedjen, s a megrendelő is elégedetten térjen nyugovóra. Ám a legnagyobb kihívás véleménye szerint, a jelenlegi való világban létezni, új piacokra betörni és ott megmaradni úgy, hogy bármikor büszkén tekinthessen vissza. Olyan termékeket kiadni a keze közül, amelyek 100 év múlva is hirdetik a kádármesterség létét, fontosságát, s ne csak kuriózumként, hanem mindennapi használati tárgyként funkcionáljanak. Tisztességesen élni, felnevelni gyermekeinket, örülni örömeinknek, a jövő nemzedékének, unokáinknak – és eme rohanó világban biztos, nyugodt kis szigetet teremteni. S nem utolsósorban: a maroknyi magyar kádármester munkáin keresztül a magyarság jó hírét öregbíteni.
Forrás:
Molnár Sándor kádármester – Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár (megyerikum.hu)
Mód László (2006): Molnár Sándor kádármester munkássága Szakdolgozat Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Főiakolai Kar, Győr.
Gerencsér Kinga (2020): Faműves mesterségek Soproni Egyetem Kiadó Sopron. p. 139-142.
Tetszett a cikk?
Cikkajánló
Burkolat, gerendák, ajtók — készítse el saját maga!
Ha kis műhelyben dolgozik, különösen fontos, hogy olyan gépe legyen, amely nem foglal sok helyet, mégis professzionális eredményt nyújt.
Lucaszék és társa
Kerling Alajos hobbi asztalos mutatja be az általa ismert és készített Luca széket.
A Wood-Mizer forgalomba hozta a WM5500 fűrészgépet
Új generációs ipari fűrészgép nagyobb teljesítménnyel és intelligensebb technológiával.


