Rönkfűrészeléstől a CNC ablakgyártó központig

Az „Év Vállalkozója” elismerésben részesült Németh László, a Németh-Fa Kft. ügyvezető igazgatója. A rangos elismerést a területi szervezetek, az országos szakmai szekciók, valamint a társszövetségek testületeinek javaslata, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnökségének döntése alapján ítélik oda a legsikeresebb vállalkozóknak. A cég tevékenysége a rönkfeldolgozástól az ajtó- és ablakgyártáson át a készházgyártásig, szinte minden fontosabb famegmunkálási területre kiterjed.

Az 1994-ben alapított cég Lenti és térsége egyik legnagyobb faipari vállalkozása, majdnem 100 alkalmazottat foglalkoztat és további 10–15 bedolgozónak ad folyamatosan munkát. Németh László cégvezető szerint önmagában már ez is fontos tény egy kisváros életében, ám a Németh-Fa Kft. szerepe jóval túlmutat ezen, hiszen innovációs fejlesztéseiben országos szinten is élen jár. A tevékenységét egykor szimpla rönkmegmunkálással kezdő vállalkozás ma már minden olyan terméket gyárt, amely az építőiparban a fához kapcsolható. Szerinte a mai gazdasági körülmények között csak így lehet a piacon megmaradni. A piac nyitott az új termékekre, a versenyképesség megőrzésének egyik fontos szempontja az innováció – mondja a cégtulajdonos. A pénzügyi válságnak ugyanakkor nagyon erős hatása van az építőiparra, Lentiben és környékén szinte egyáltalán nincsenek új építkezések, de a felújítások száma is csekély. Menni kell a megrendelések után, ráadásul a kevés munkalehetőség miatt nagy a verseny, ezért az árak is rendkívül nyomottak. Ebben a helyzetben csakis a minőségre lehet alapozni. Cégük fennállása óta nagy figyelmet fordít a faanyag minőségére. Mivel hisznek abban, hogy a minőség az erdőn kezdődik, alapanyagaink a legjobb hazai és részben szibériai erdőkből származnak. Sokéves tapasztalatuk alapján vallják, hogy a lucfenyő (Picea abies) nyílászáró gyártására kiválóan alkalmas faanyag:

  • Kitűnő mechanikai tulajdonságainak köszönhetően jól megmunkálható, a szerszámok kevésbé kopnak, ezért a felülete szebb lesz.
  • Jó alaktartásának, kis zsugorodási, dagadási együtthatójának köszönhetően az ablak geometriája nem változik, így garantált hosszú távú megbízható működése.
  • Rendkívül jó felületkezelhetősége, a különböző védőszerek és felületkezelő anyagok mélyen beszívódnak a fába, ezáltal garantált a nyílászáró tartóssága.
  • Esztétikai előnyök: a faanyagban nincsenek gyantás foltok, nem rendelkezik színes geszttel, fája a fenyők között a legvilágosabb árnyalatú. Ennek köszönhető, hogy rendkívül jól színezhető, a legvilágosabb színárnyalatok is érvényesülnek, nincsenek színeltérések, illetve kevésbé látszik a hossztoldás.
  • A lucfenyő az erdei- (borovi) és a vörösfenyővel szemben csak koncentráltan, gyantatáskákba felhalmozódva tartalmaz gyantát, mely gyantatáskák felületi hibajavító hajókával javíthatók, így az a felületre hő hatására (pl. napsütés) nem gyöngyöződik ki és nem teszi tönkre a felületkezelést.
  • A lucfenyő viszonylag egyenletes szövetszerkezetű anyag, így kevésbé hajlamos a vetemedésre, mint pl. a keményfák és a vörösfenyő, így garantálható a belőle készülő szerkezet hosszú távú jó működése.
  • Anyagszerkezetének és sűrűségének köszönhetően viszonylag könnyű anyag, ami a szerkezetekbe épített vasalatok terhelését csökkenti. Ez fokozottan érvényesül a vastagabb szerkezeteknél.
  • Kevésbé hajlamos a korhadásra, ráadásul a gombaölő szerek jobban beszívódnak a fájába, így a védettsége is nagyobb.

A rönköket saját gépeikkel dolgozzák fel, melyekből pihentetett fűrészáru, műszárított épületasztalos-ipari termékek, illetve rétegelt, ragasztott gerenda készül. A teljes folyamatot átfogóan jellemzi, hogy a gyártás-előkészítés és a gyártás szakaszában optimalizált folyamatokon keresztül jutnak el a végtermékig. Az elmúlt évek során szenvedélyükké vált az állandó innováció, így mára a legmodernebb CNC-technológiák segítségével állítják elő minőségi termékeiket. Legyen szó fa nyílászáróról, svéd padlóról, házak tetőszerkezetéről vagy akár faházról. Most vettek egy új keretfűrészt, fűrészporszárítót a pelletgyártás alapanyagának szárításához, valamint tervben van egy új CNC ablakgyártó központ kiépítése.

A fa nyílászáró előnyeit még felsorolni is hosszú: történelme egészen az ókorig nyúlik vissza, nagy hagyománnyal rendelkezik, egyik legjobb hő- és hangszigetelő anyag, gyártás során kisebb az energiafelhasználás, a hőtágulás következtében fellépő méretváltozás csekély, kicsi a környezetterhelése, természetes, megújuló alapanyag.

Az ajtó- és ablakszerkezeteknek ma épületfizikai, esztétikai és biztonságtechnikai igényeket egyaránt ki kell elégíteniük. A sokrétű feladatok megvalósítását az alap- és segédanyagok rendelkezésre álló széles skálája teszi lehetővé. Legnagyobb megrendelésük a Marina lakópark nyílászáróinak gyártása volt Budapesten, számos kisebb projekt mellett. A fő irány azonban a családi házas vevők igényeinek kielégítése és remélik, ez így is marad.

ABLAKOK

Az ablakok 2–3 rétegben készülnek, rétegragasztott, hibamentes, I. osztályú hossztoldott és toldásmentes alapanyagból, szimmetrikus rétegfelépítéssel. Felhasznált fafajok: borovi-, luc-, vörösfenyő, tölgy, meranti. Az ablakok kialakítása bukó, nyíló, bukó-nyíló, középen felnyíló bukó-nyíló, távnyitós bukó (srég, íves, szegmensíves, kosáríves). Tömítés van a zajcsökkentés és jobb légzárás érdekében a szárnyban, szálerősített rugalmas tömítő profil 2 rétegben; valamint kettős rugalmas ütközés, a hangszigetelő képesség további fokozása érdekében. Hőszigetelő üvegszerkezetet építenek bele, választható többféle színű és mintájú katedrál üvegtípussal, amelyek lehetnek betörésgátló, hanggátló és napvédő üvegek. Négyféle szerkezeti megoldást alkalmaznak, a következő paraméterekkel: IV-68 mm (4–16–4 mm-es Ug=1,0 W/m2 xK), IV-73 mm (4–10–4–10–4 mm-es Ug=0,8 W/m2 xK), IV88 mm (4–16–4–16–4 mm-es Ug=0,6 W/ m2 xK), IV-93 mm (4–18–4–18–4–11 mm-es Ug=0,5 W/m2 xK).

A felületet 4 rétegű Remmers vizes bázisú lazúros bevonatrendszer védi, melynek színe színkártyáról választható. Az egyedi forma kialakítását modern számítógép által vezérelt gépeken történő gyártás teszi lehetővé. A különféle szárnyosztásokkal a nyílászáróik egyedivé tehetők, háromféle kivitelt tudnak készíteni: a markáns megjelenésű vésett, valódi osztó, mely lényegesen megosztja a szárnyban elhelyezett üvegtáblákat; lágyabb formákat juttat érvényre a ragasztott osztó, amelyeket az üvegszerkezet külső és belső oldalán egyaránt ragasztással rögzítenek. Az ablakok kiegészíthetők redőnnyel, faspalettával, zsalugáterrel és szúnyoghálóval.

AJTÓK

A beltéri ajtók profilja: 42 mm, szimmetrikus rétegfelépítés, 2 rétegben rétegragasztott, szélességtoldott magfa, svartnizott fedőréteggel; hibamentes, I. osztályú alapanyag, hossztoldott és toldásmentes kivitelben. Felhasznált fafajok: luc-, borovi-, vörösfenyő, juhar, tölgy, rusztikus tölgy, bükk. A tokszerkezet utólag beépíthető, záródási megoldások: ráütődő (falcolt lappal), közézáródó lappal rejtett vasalattal (síkban záródó). Az ajtólap: tömörfa betétes tele ajtólap, félig üvegezett ajtólap, tele üvegezett ajtólap, furnérozott-rétegelt lemezbetét. Kialakítása: egyszárnyú nyíló, kétszárnyú középen felnyíló, toló-, harmonikaajtó, küszöbbel, küszöb nélküli kivitellel. A zajcsökkentés és a jobb légzárás érdekében rugalmas tömítő profil van a tokban. Az üveg 4 mm vastag, többféle színű és mintájú katedrál üveg, a felület kezelése pácolással és fedőlakkozással vagy olajozással történik. Németh László elmondta, hogy gyermekkorában mindig nagy hatást gyakorolt rá, ha megnézhetett egy termelőüzemet. – Ezt a lehetőséget Ő is szeretné biztosítani a mai fiatal generációknak, ezért arra törekszik, hogy akár már óvodáskorban bevonja a gyerekeket a fa megmunkálásának folyamatába. Ha látják, hogy milyen munkafolyamatok révén alakul át egy rönk ajtóvá vagy ablakká, netán bútorrá, talán megindul a fantáziájuk, s vonzó lesz számukra ez a szép szakma.

Fontos az is számukra, hogy a diákok pályaválasztás előtt megismerkedjenek a faipari szakma szépségeivel. Egyre kevesebb tanuló választja ezt a pályát, ezért is próbálják eljuttatni hozzájuk, hogy miért érdemes a faipart választani. Gyakorlati képzőhelyként is működnek, jelenleg 15 tanulószerződéses diák van a lenti Lámfalussy Sándor Szakközépiskola és Szakiskolából, továbbá 2 diák a zalaegerszegi Deák Ferenc Szakközépiskola és Szakiskolából. A duális képzés keretei között 2 hallgató tölti náluk a szakmai gyakorlatát a Nyugatmagyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Faipari Gépészeti Intézetéből.

Termékeiket számos országba exportálták, többek között Svájcba, Ausztriába, Franciaországba, Gibraltárba, Romániába, Svédországba, Szlovéniába. Bemutatótermük telephelyükön Lentiben, Budapesten és Bécsben is van. Honlapjukon több mint 250 szebbnél szebb színes képen láthatók termékeik: ablakok, párkányok és zsalugáterek, valamint műemlék épületek nyílászárói, egyedi bel- és kültéri ajtók, erkély- és tolóajtók, garázskapuk, gerendaházak, vázas házak, tetőszerkezetek, hajópadlók, falburkolók, svéd padlók, lépcsők és korlátelemek, kültéri teraszburkolatok, ragasztott gerendák, táblásított lapok, tömbösített elemek hirdetik munkájuk eredményeit. Különleges felkérés volt egy magánkápolna faelemeinek a legyártása.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-junius-26-28


Tetszett a cikk?