A Hársfiúk előre menekülnek

Szabó Tiborral, a Hársfiúk Kft. tulajdonosával vállalkozásáról, elveiről – és egy példa értékű együttműködésről beszélgettünk.

– Először is arra kérnénk, mutassa be vállalkozását, mit kell tudni a Hársfiúk Kft.-ről?

– Kezdeném azzal, hogy faipari vállalkozóként 1999 óta dolgozom. A Hársfiúk Kft. 2005-ben került teljes egészében családi tulajdonba. Tevékenységi körünk a fafeldolgozás, a faipari termék gyártása, úgy mint parketta alapanyagok, különféle fűrészáru és bútorléc. Az alapanyagár folyamatos emelkedése, valamint a félkész termékek árának stagnálása miatt úgy döntöttünk, hogy tevékenységünket kibővítjük késztermékek gyártására is. Ezt segítendő, idén befejezzük új raktárépületünk és gatterüzemünk építését, így padló fedőréteget és bútoripari késztermékeket is tudunk majd gyártani.

– Milyen fő elvek szerint vezeti a vállalkozását?

– Rendkívül fontos számomra a minőségi alapanyag, melyet hazai erdészetektől, illetve magángazdálkodóktól szerzünk be. Lényegesek a tartós beszállítói kapcsolatok, valamint a saját munkaerő megbecsülése és képzése is. Ugyanakkor a beszállítókat is szelektálni kell: elvárásunk a rugalmasság, a szállítási határidők betartása, a termék állandó minősége,  no és természetesen a kedvező, egyénre szabott árak.

– Milyen nehézségekkel kell szembenéznie a munkája során?

– Kezdeném azzal, amit már az előbb is említettem, hogy csak minőségi alapanyagokból lehet dolgozni, melyek ára folyamatosan emelkedik, miközben egyre nehezebb hozzájutni. Ezért is kell arra törekedni, hogy minél kevesebb veszteséggel dolgozzunk, míg a félkész termékek esetén a cél az, hogy a vevőink is tudjanak takarékoskodni az anyaggal.

– Tudomásunk szerint kiemelt figyelmet fordítanak a faanyagra azt követően is, hogy beérkezett a telephelyükre. 

– Számunkra a repedések elkerülése érdekében a faanyag védelme az egyik leglényegesebb feladat, ám súlyt helyezünk a különféle gombák, kártevők minőséget befolyásoló tevékenységének megakadályozására is. 

– A faanyagok védelmét hogyan, mivel tudják megoldani?

–  Sok termékkel próbálkoztunk, mígnem úgy nyolc esztendeje megkeresett bennünket az Alkímia Kft., felajánlva számunkra kipróbálásra a vízes paraffin bütüvédő készítményüket. Azóta is ezt használjuk. Sok év távlatában bátran kijelenthetem, hogy nagyon bevált a szer, amelynek további nagy előnye, hogy a fa repedése által okozott veszteséghez képest elenyésző a vételára.

– Kifejtené bővebben is, hogy milyen előnyei vannak ennek a terméknek?

– A vízes paraffin számunkra az optimális megoldás. Könnyű vele dolgozni, mert egyszerűen felhordható, jól tapad, nem szárad be az ecsetbe, a fúvókába. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezzel a termékkel értük el a legkevesebb repedést a faanyag raktározása közben. Nem mellesleg, a faanyag utólagos megmunkálását sem befolyásolja. Ezt a tulajdonságát azok a partnereink is kedvelik, akik a félkész termékeket vásárolják tőlünk. 

– Azt a beszélgetés elején említette, hogy mennyire fontosak a jó beszállítói kapcsolatok. A forgalmazott termék előnyein kívül még miért döntött az Alkímia Kft. mellett?

– Az Alkímia Kft. kapcsán első körben egy rugalmas céget, valamint annak felkészült szaktanácsadóját ismertem meg. S bár tudtam, hogy sokan használják ezt a szert, a megrendelés előtt lehetőséget biztosítottak a gyakorlatban is kipróbálni a terméket, hogy magam is meggyőződhessek a vízes paraffin előnyeiről. A próbák aztán igazolták elvárásainkat. Nagyon fontos, hogy nyugodt lehetek a szállítási határidők, a minőség, s persze nem utolsósorban az árak miatt is. Idővel aztán még jobban megismertem az Alkímia Kft.-t, így most már azt is tudom, hogy széles palettájuk van különböző nagy hatékonyságú tisztítószerekből is, melyek alkalmasak különféle felületek, így akár targoncák, traktorok, teherautók tisztítására is.

– Köszönjük a beszélgetést, sok sikert kívánunk az új üzem beindulásához!


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-marcius-58


Tetszett a cikk?