Bútorgyártástól a színpadi díszletekig

Tóth Kázmér színpadi díszletek tervezője és kivitelezője. A soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen végzett 1991-ben. A diploma megszerzése után ösztöndíjasként a szegedi Bútoripari Szövetkezet utódjánál, a SZEBISZ Bútoripari Kft.-nél kezdett dolgozni, ahol már a BNV-re tervezett bútorcsaládot. 1992-ben Szegeden megalapította saját cégét, a Scabello Bt.-t, amely eleinte bútorgyártásra specializálódott. A cég nevét egy XVI. századi reneszánsz székről kapta, melynek pontos, méretarányos mását egy szegedi asztalos készítette el az Iparművészeti Múzeum számára. A Scabello Bt. életében a nagy változást a Szegedi Szabadtéri Játékok Aida-előadásához készített díszletek fából készült elemei hozták 1993-ban.

Scabello szék

Az Aida munkálatai során hamar kiderült, hogy a színházi díszletkészítés igen speciális feladat, hiszen a „hétköznapi” faipari munkán túl számos egyéb műszaki elvárásnak is meg kell felelni, így később lakatos, festő, szobrász és kárpitos kapacitások létrehozásával bővült a cég. A Scabello Bt. első szabadtéri bemutatkozása olyan sikeres volt, hogy idővel már nemcsak a színpadi faszerkezeteket, de a Szegedi Szabadtéri Játékok díszleteinek fémszerkezeteit, mozgó elemeit, valamint a szobrászati és festészeti munkálatait is a cég végezte. Az évek során, a különböző területeken történő fejlesztésekkel, 1998-tól már egy-egy előadás teljes díszletének elkészítését is fel tudták vállalni.


Benyovszky 2008., Szegedi Szabadtéri Játékok. Díszlettervező: Tóth Kázmér

Az ezt követő években zömében a Szegedi Szabadtéri Játékokra és a Szegedi Nemzeti Színház részére gyártottak díszleteket. Budapestre először a Madách Színház 2003-as Az Operaház fantomja c. előadásához készítettek díszletet, melyet Kentaur (Erkel László) tervezett. A cég életében ez az előadás újabb fordulópontot jelentett, hiszen világossá vált, hogy „Szeged nincs is olyan messze”, így azóta szinten minden budapesti színház számára gyártottak már díszleteket.

A hozzáértő szakembergárdát egybefogó cég a díszletkészítés mellett a színpadképbe illő egyedi bútorok gyártásával is foglalkozik. A díszlettervekben sokszor olyan korabeli bútorok is szerepelnek, melyek ma már szinte beszerezhetetlenek, így azokat egyedileg kell legyártani, az adott produkció elvárásaihoz igazodva. Ahogy haladt a Scabello Bt. a komplett díszletgyártási feladatok elvégzése felé, úgy bővült az alkalmazott technológiák, berendezések, alapanyagok és természetesen az egyes területekhez kapcsolódó felkészült szakemberek sora is. Idővel acél- és alumíniummunkák, elektromos és vezérléstechnikai feladatok, forgószínpadok és egyéb mozgó színpadi berendezések elkészítését is el tudták vállalni.


Zorba, a görög 2014, Szegedi Szabadtéri Játékok

A céget folyamatosan fejlesztik: megpróbálnak új anyagokat felhasználni, és az ezekhez szükséges új technológiákat elsajátítani. Három éve vásároltak egy lézerberendezést, egy CNC felsőmarógépet és egy leszívó gépet. Természetesen az ezeken a gépeken dolgozó hozzáértő munkatársakkal is újra bővült a létszám. A CNC-gép és a lézergép közös használatával különleges formátumú sablonokat tudnak készíteni, pl. Hollywood Díva. 

Ám mindezek mellett megtartották azt a legfontosabb jellegzetességet is, hogy a régi szaktudás használatával hagyományos díszleteket is tudnak készíteni, mint a Vámpírok bálja.


Vámpírok bálja 2009. Bécs, 2010. Szentpétervár. Díszlettervező: Kentaur

Tóth Kázmér szerint elengedhetetlen a képzett és kreatív szakemberek alkalmazása, akik sajnos egyre kevesebben vannak.

A cég vezetője eleinte díszletek kivitelezőjeként, majd később azok tervezőjeként is ismertté vált. Ahogy maga is elmondta, előbb kisebb, majd egyre nagyobb megbízások révén, „menet közben tanult bele a szcenikusi  szakmába”. A sikeres színházi munkák eredményeképpen mára a Scabello Bt. gyártási kapacitásának megközelítőleg 80%-át a díszletgyártás adja, míg a fennmaradó részben belső terek kialakításával és az ahhoz szükséges berendezések gyártásával foglalkoznak. A Tápéi Háziipari Szövetkezet és a SZEBISZ Bútoripari Kft. megvásárlásával, gépsorainak és gyártási kultúrájának megtartásával továbbra is gyártanak bútorokat, így biztosítva az egyenletes munkavégzést az olykor ingadozó díszletgyártási megrendelések mellett. Az üzem területe majdnem kéthektáros, melyen helyet kap a 3000 négyzetméteres szerelőcsarnok is.

Az Aida sikere óta nemcsak hazai, de számos külföldi színház előadásaira készített el több mint 400 díszletet a Scabello Bt. csapata. Készült már díszlet Szentpétervárra, Párizsba, Prágába, Bécsbe, New Yorkba és Bergenbe is. 


Hollywood Díva 2014. Szentpétervár. Díszlettervező: Kentaur

A kivitelezés során a tervezők tartják a kapcsolatot a gyártással, és a gyártás során többször, a különböző fázisokban ellenőrzik az elkészített részeket. A kész díszleteket a műhelyben összeállítják, a produkció tervezője ellenőrzi azt, amennyiben elfogadja, akkor a színház vagy a cég elszállítja az előadás helyszínére. 

A Scabello Bt. részt vesz a helyszíni szerelésen is, és amennyiben szükséges, a színpadon még korrigálják a díszleteket. A külföldi produkcióknál is eljönnek a megrendelők átvenni a díszletet, a színpadra állításhoz pedig éppen úgy, mint a hazai színházaknál, kiutaznak a cég munkatársai.


István, a király 2015. Királydomb, 2016. Aréna. Díszlettervező: Tóth Kázmér

A Scabello Bt. nemcsak szakmailag, de emberi oldaláról is szilárd és a jövő felé tekintő alapokon áll. Ékes bizonysága ennek, hogy a 2014-es Szabadtéri Játékokon bemutatott Zorba, a görög c. darab díszletének műszaki rajzait a cég vezetőjének fia, ifj. Tóth Kázmér készítette. 

A vállalkozás 2016-ban is számos nagy projektben érintett: többek között a Papp László Sportarénában bemutatandó Shrek – A musical szcenikusi és kivitelezési munkálatait végzi, valamint az idei Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatásra kerülő Dracula utolsó tánca c. produkció díszlettervezésével is foglalkozik.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-marcius-64-66


Tetszett a cikk?