Akik nélkül nincs élet


A szakmák világbajnokságára történő felkészülés egyik állomása a leendő versenyzők toborzása, a legjobbak kiválasztása. Nem egyszerű ez, mivel a világversenyek feladatainak bonyolultsága nagyban eltér a mindennapokban alkalmazott ácsszerkezetektől. Forró Mátéval és Piltman Miklóssal beszélgettem erről egy forró, júniusi hétvégén. A Nagyvázsonyban élő Piltman Miklós ácsmester műhelye szerencsére kellően hűs és tágas. Meglepetésemre két versenyzővel találkoztam csupán, akik pont a zsinórpadról vették fel a méreteket. A műhelyben egyébként évről évre megrendezik a Shifter Partyt, ami egy igazi ácsünnep. A Szent József névnapjához közeli hétvégén több csoport dzsemboriját tartják itt. Előadásokkal, feladatokkal és szakmai kérdéseket érintő workshoppal találkozhat itt a szakma iránt érdeklődő. A nagyvázsonyi műhelyt nevezhetjük az ácsszakma Roxfortjának.

Forró Mátét kérdeztem a verseny menetéről és a fiatal szakemberekről.
– Hogyan kerülhet be versenyző a döntőbe? Van egy előválogató, ahonnan az első három továbbjut, vagy máshogy működik a kiválasztás módja?

– Az előválogatóra öt versenyző nevezett. Nekik egy közepesen bonyolult tetőmakettalaprajzot küldtünk. Ez alapján kellett elkészíteniük a zsinórpadot és abból a teljes gyártmányterv rajzait.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.