OLFA a japán vágóeszköz

Hívjuk sniccernek, szikének, tapétavágónak, néha bökőnek, de a világban sok helyen egyszerűen csak OLFA-nak. Szinte észre sem vesszük jelenlétét a mindennapokban. Csomagolunk, faragunk, szálkát operálunk ki vele, ha szükséges. Polcon, zsebben vagy szerszámosládában éppúgy megtaláljuk, mint a ceruzát, vagy a mérőszalagot. És az a jellegzetes hang, amikor letörünk egy szegmenst... Kicsit mindig sajnálom is, de ezért lett kitalálva. És hogy mióta van velünk, mi adta az ötletet? Most kiderül.

1956-ban Yoshio Okada - az OLFA vállalat megalapítója - találta fel az első tördelhető pengéjű kést. Az ihletet ehhez a különleges ötlethez a táblacsoki szeletek töréséből és a törött üvegek szilánkjainak elemzéséből vette. A késpenge hossza, szélessége és szöge azóta világszerte szabvánnyá vált a letörhető késpengék számára. Az OLFA kései ma is hatékony, biztonságos és egyszerű használatot garantálnak ipari, háztartási vagy hobbi felhasználásra egyaránt.

Az Okada család egy papírvágó üzemet vezetett a második világégést megelőzően. A legidősebb fiú, Yoshio is itt nőtt fel. A háborút követően amolyan szabadúszóként próbált megélni, több foglalkozásban is próbára tette magát. Végül egy nyomdaipari cégnél kezdett dolgozni. Itt a papírt késekkel és borotvapengékkel vágták. Tudjuk jól, hogy a papír „eszi” a kés élét.

Testvére Saburo is hasonló gondokkal küzdött. Egy látogatása alkalmával elkezdtek ötletelni a megoldáson. Ekkor villant be Yoshionál a kép, hogy az amerikai katonák táblacsokijának a mintájára kellene pengét készíteni.

Kísérletek kezdődtek a megfelelő szög, konstrukció, késhossz meghatározására. A biztonságot figyelembe véve a tervező a csúsztatható konstrukciót preferálta.

Yosiho megpróbálta eladni a forradalmi találmányt különféle cégeknek. Megvolt a termék, de senki sem akarta gyártani, ezért 1959-ben Yoshio megalapította az OKADA céget. Minden pénzét a 3000 kés legyártásába fektette. Sajnos mivel kézzel készült mind, ezért a méretek eltérőek voltak. Szabványosítani kezdték a méreteket, majd az üzleteknél házalva a bemutatók sikereket hoztak.

1967-ben Yoshio vezette a négy testvér közül a céget. Nevük ekkor OKADA KOGYO Co.,LTD.  De kellett egy frappáns márkanév. Saburo az OLHA nevet javasolta, amely japánul „Törj egy szeletet” jelent. Ezt elvetették a „H” más nyelven történő kiejtése miatt és inkább az „O-L-F-A” név mellett döntöttek.

A jellegzetes sárga szín története

Az OLFA termékek színét maga a feltaláló, Yoshio Okada döntötte el 1967-ben. Egy halványsárga árnyalat mellett döntött, ami hasonlít a tojás sárgájához. Ezt később halvány pasztellszínné keverte. Akkortájt a szerszámok többnyire sötét színűek voltak, mint fekete vagy ezüst. Yoshio Okada rájött arra, hogy egy késnek könnyen felismerhetőnek kell lennie a szerszámos ládában. Színének pedig a biztonság és megszokottság érzését kell nyújtania. Mára ez a pasztell sárga szín az OLFA fő ismertetője.

1971-ben az Okada fivérek megalapították a központjukat Osakában. Az export üzletük növekedni kezdett. Elkezdtek exportra is termelni, majd 1984-ben a cég OLFA CORPORATION-ra változtatta a nevét.

Az OLFA pengék a tradicionális Japán acélgyártás hagyományait követve, kizárólag a legjobb minőségű acélból készülnek. Minőségük egy többlépcsős előállítási folyamat eredménye, mely során az OLFA által alkalmazott keménység, élezési szögek, a köszörűkő durvasága, a csiszolás fordulatszáma, mind garantálja az OLFA pengék élességét és sokáig tartó élettartamát.

Az OLFA termékkínálata nem csupán a standard sniccereket foglalja magában. Mára minden felhasználási területen jelen vannak, az ipari felhasználástól a hobby, háztartási, vagy a művészeti területeken is.

Aki ismeri az OLFA pengéket és befogókat, az tudja, hogy ezekre a késekre minden helyzetben számíthat.

Forrás:
Olfa.hu


Tetszett a cikk?