Vasalattrend a bútorvilágban

A vasalat a bútor lelke, lehet olvasni a Magyar Asztalos májusi számában. Ez a megállapítás nagyon igaz a peka termékeire is, amelyek a különböző trendekkel párosítva, kiemelkednek a megszokott egyhangúságból.


A Liro design nyertese.

A Soproni Egyetemen a szakmai hét keretében került bemutatásra a faipari, illetve ipari termék- és formatervező BSc mérnök hallgatóknak a peka bútorszerelvényeinek színes individuális világa. Bucs Enikő, a peka képviseleti menedzsere tartott bemutatóval egybekötött előadást a peka tárolási rendszerekről, valamint a legfőbb újdonságokról, aktuális trendekről. Az Enikővel folytatott beszélgetés késztetett arra, hogy megírjam ezt a cikket. Mivel korábban volt már kapcsolat a céggel, érdemesnek tartottam ezt felújítani, frissíteni az egyetemmel való együttműködést. A peka svájci gyártó cég egy családi vállalkozás, amely több mint ötven éve fejleszt és gyárt kihúzórendszereket, kiegészítőket és intelligens megoldásokat a konyha- és bútoripar számára, magas minőségben. A páratlan minőség mellett a vonzó megjelenés, az igényeknek való megfelelés, a felhasználóbarát és helytakarékos kialakítások emelik ki a termékeket az élvonalra. Az „Okos megoldások a mindennapi problémákra” egyszerű megfogalmazásból indulnak ki a tervezés során, majd rendíthetetlen munkával dolgozzák ki a részleteket. Egyszerűen többletet visznek be a termékbe, amellyel felhívják magukra a figyelmet. Általánosan fogalmazva, a cég kiváló minőségű fémlemez termékeket, trendekhez illeszkedő vasalatokat gyárt, komplex mozgatómechanizmusokat fejleszt és kínál különböző szekrényekhez. Ilyenek a polcok, tálcák, kihúzható és kifordítható rendszerek. Itt fontos megemlíteni, hogy a cég elsőként fejlesztette ki és védette le az acéltálcákat és -tartókat, melyeket később többen is elkezdtek gyártani. Az alábbiakban bemutatásra kerül a Liro designvonal, mint aktuális vasalattrend, valamint a Riverso új fiókrendszer, mint újdonság.

A Liro polccsalád azért emelkedik ki a többi közül, mivel a sokoldalú designjával többféle stílus kialakítására alkalmas, modern megjelenésével feldobja a konyha felszereltségét, és a felhasználó számára biztosítja az egyedi tervezést. Helytakarékos kialakítást tesz lehetővé optimális áttekinthetőséggel és hozzáférhetőséggel. A mai trendekhez igazítható. A kiválóságot az elnyert többszörös díjak is alátámasztják, 2022-ben a Liro design Red Dot díjat, valamint iF design díjat kapott. A Liro vékonyfalú, de rendkívül stabil fémtálcák termékcsaládja, melyek úgynevezett „relinggel” vagy anélkül használhatók. A „reling” egy bizonyos korlátbetét, amely lehetővé teszi az egységes designt, a felhasználói stílushoz igazítható, egyénileg kombinálhatók, személyre szabhatók.

A kiválasztott stílus minden rendszertípusra alkalmazható, legyen az alsó- vagy felsőszekrény, akár kamraszekrény vagy sarokszekrény. A Liro tálcák anyaga acéllemez, „reling” nélkül elegáns nyugalmat sugároznak, a tálcákat egyenes vonalak és letisztult formák jellemzik. Az új design részletei kivételes szakértelemről árulkodnak a fémfeldolgozás tekintetében. A tömör tölgyfa „relingek” készülhetnek natúr vagy pácolt kivitelben, de egyénileg is elkészíthetők más faanyagból (pl. bármilyen tömör fa, rétegelt lemez, laminált lap), vagy akár üvegből, alumíniumból is. Tökéletes harmóniát lehet képezni az ajtófrontokkal és a színekkel.


Liro design korlátbetét nélkül és tölgyfa korláttal.

A Liro designban használt anyagkombinációk tökéletesen illeszkednek a mai trendekhez, az idei milánói kiállításon (Salone del Mobile 2022) megjelenő bútorok is erről tanúskodnak. Az anyagkombinációk, a fenntarthatóság, a vertikális struktúra, a bauhausi felfogás és az organikus formákra törekvés mind megjelennek, nem beszélve a változtathatóságról (változtatható design), az átalakíthatóságról.

Tulajdonságok és előnyök:

  • Korlátbetéttel és anélkül is használható, személyre szabható.
  • A változtatható design többféle stílus kialakítását teszi lehetővé: a korlátbetét tömör tölgy vagy egyéb anyagból készülhet.
  • Több felhasználói szegmens kiszolgálása egy designnal.
  • Maximális helykihasználtság a vékonyfalú polcoknak köszönhetően.
  • Rend és átláthatóság a keskeny elemekben is.
  • Az alsó részen a zárt polcok megakadályozzák az üvegpalackok, kis tárgyak felborulását, leesését.
  • A polcok könnyedén eltávolíthatók és visszakattinthatók tisztításkor.
  • Az opcionális kiegészítők lehetővé teszik a polc felhasználóbarát használatát, ilyenek a tölgyfából készült korlátbetétek, szilikon csúszásgátlók, mágneses elválasztók.
  • Tökéletesen harmonizál a standard fiókrendszerekkel.
  • Egyedi anyag- és színkombinációkat biztosít (fa-fém anyaghasználat, natúrfa színe fehérrel, antracittal vagy ezüsttel kombinálva).

A Liro designnál a tálcák, mint ahogy a peka-termékek többsége is, egyetlen anyagból készülnek, porszórt acélból, így hosszú idő után is teljes mértékben újrahasznosíthatók. A tálcákhoz illő korlátbetétek anyaga (tömör tölgy) szintén időtálló, tökéletes anyagpárosítás. A Liro designvonalhoz tartozó Pinello alsószekrény-családok szintén kiemelt helyet foglalnak el. A bútorcsalád elsősorban funkcionális szempontból jelentős, a keskeny alsó elemek optimális kihasználtsága pl. a Pinello Board kihúzható kosárnál jól érzékelhető. A kosár az ajtóval együtt kihúzható és ezáltal hozzáférést biztosít a vágódeszkákhoz, a 2–4 elemes polcokhoz. A Pinello Cargó esetében az alsó kihúzható kosár vezetője hihetetlen nagy rakodófelületet biztosít. Másik hasonló megoldás a Pinello Towel kihúzható konyharuhatartó, amely biztosítja a konyharuhák szárítását, tárolását, és elég helyet kínál a tisztítószereknek is. A Pinello Spice kihúzható kosár keskeny, de meglepően nagy rakodótérrel rendelkezik. A keskenyfalú tálcáknak köszönhető a maximális helykihasználtság és az elegendő tér a palackok, fűszertartók tárolásához. A Pinello Bread egység kihúzható a kenyérzsákkal és további tárolóval együtt. Mindegyik megoldásnál a polcok különböző magasságokban rögzíthetők, de több szint is kialakítható, teljes áttekintést és hozzáférhetőséget biztosítva. A Pinello család minden tagjánál alkalmazható az ún. „extra” polc, amely egy vagy két további szintet ad a tároláshoz és utólag is bármikor könnyedén beszerelhető.


Pinello Board

Mint újdonság, a szakmai napon bemutatásra került a Riverso fiókrendszer, amelyet megtekinthettünk, kipróbálhattunk, szétszerelhettünk.

Különlegessége, hogy két irányba nyitható, mindkét oldalon hozzáférést biztosít a flexibilis vasalat. Teljes mértékben egyedi kivitel, a fiókfrontok ráütődők. Főleg bútorszigetekhez és térelválasztókhoz fejlesztették ki. Előnye még, hogy anyagtól és nagyságtól függetlenül bármilyen fiókba beépíthető és bármely trendre ráhúzható. A két irányba kihúzható egyedi Riverso fiókok rendszerének köszönhetően, amíg az egyik oldalon a fiók nyitva van, addig az ellenkező oldalon zárva marad. A fiókrendszer magját egy teljesen kihúzható sín képezi, amely a fiók alatt egy külön fenéklapra szerelhető, fékes csillapító mozgással rendelkezik, egyik oldalon fogantyú nélküli fronttal is működtethető (Push-to-open rendszer).


Pinello Towel


Pinello Spice extra polccal, tölgyfa korláttal.

Tulajdonságok és előnyök:

  • Teljes hozzáférés a fiók tartalmához a bútor két ellenkező oldaláról.
  • Ugyanaz a fiók két oldalról nyitható-zárható.
  • Időt takarít meg és növeli a munkafolyamatok hatékonyságát.
  • Innovatív megoldásokat kínál egyedi igényekhez.
  • Lehetséges felhasználási területek: konyhaszigetek, üzletpultok, egészségügyi területek, térelválasztók, értékesítési területek, kozmetikai stúdiók, laboratóriumok. Technikai sajátosságok:
  • Alkalmas egyedibútor-gyártáshoz, mivel független a mérettől és az anyagfelhasználástól.
  • Egyoldali Push-to-open alkalmazása lehetővé teszi a fogantyú nélküli front használatát.
  • Csendes és tompa zárás a beépített softclose-nak köszönhetően.
  • A bútor inaktív oldala a fixen maradó frontnak köszönhetően egységes megjelenést biztosít.
  • A vezetőrendszer teljesen rejtett, mely a megerősített polcra vagy bútorfenéklapra szerelhető.
  • Mindkét oldalon a front 3D-ben állítható.

A hosszú élettartam és a fenntarthatóság központi szerepet játszik a peka-termékek fejlesztésében. Ezért használnak kiváló minőségű és tartós anyagokat. Valójában 16 különböző újrahasznosítható anyagot forgatnak vissza. Mindezek mellett a társadalmi felelősségvállalásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Fontosnak tartják a munkatársak képzését, és segítik a fejlődést. Támogatják a helyi közösségeket, szervezeteket, kulturális intézményeket és egyesületeket, az oktatási intézményekkel való együttműködést. Jövőbeni elképzelésünk egy workshop szervezése. Elsősorban a Riverso-rendszer kapcsán vetődött fel, hogy érdemes lenne egy közös projektet indítani a Soproni Egyetemmel is. A workshop keretén belül ezekkel a modern vasalatrendszerekkel bútortervezési feladatokat lehet indítani.


Riverso fiókrendszer (www.peka-system.ch)

Köszönetnyilvánítás: Ezúton köszönjük a peka-System AG-nek és Bucs Enikőnek a SOE szakmai napon való részvételt és hozzájárulást a cikk megírásához.

 

Forrás: www.peka-system.ch


Kapcsolódó dokumentum:


vasalattrend-a-butorvilagban


Tetszett a cikk?