Teszteltük az Emuca Vertex fiókot

Egy új konyha tervezésekor, az ügyféllel történő egyeztetés során, igen hamar eljutunk a fiók kérdésig. Ilyenkor mindig elmondom, hogy szerintem, sokkal praktikusabb megoldás, majdnem minden konyhai eszköz tárolására, egy fiók, mint bármely más szekrény. Amikor a fiókot kihúzzuk, annak teljes tartalma elénk kerül, jól átlátható. Nem kell leguggolni, hajolni, bekúszni a hátfalnál lévő dolgokért. Nem csak az evőeszközöket tárolhatjuk fiókokban, hanem a kisebb-nagyobb lábosokat, azok fedőit, konyhai kisgépeket, tányérkészleteket és számtalan konyhai eszközt még. Rengeteg szortimenter, elválasztók, komplett tároló rendszerek kaphatók ezekhez a fiókokhoz, amelyekkel szép rendet tud tartani a háziasszony a fiókokban. Így lesz számtalan praktikus és könnyen használható fiókja.

Egy viszonylag nagyobb konyhánál, ilyenkor, persze, igen hamar megugrik a fiókok darabszáma, amely jelentősen megemeli a tervezett költségvetést. A vételár mellett fontos kérdés a minőség is, hiszen azok a fiókok, amelyekben tányérokat, zománcos edényeket stb. tárolunk, nagymértékben meg lesznek terhelve, így mindenképp strapabíró fiókokra lesz szükség. Természetesen vannak a nagy neves gyártók, amelyeket az asztalosok szívesen ajánlanak és használnak, mert viszonylag kevés probléma merül fel a használatukkor, ezeknek, viszont, magas a vételáruk. 10 fióknál ez akár 50-100 ezer forintos különbséget is jelenthet, egy középkategóriás fiókhoz képest. Mint a tapasztalat mutatja, ez a százezer forint, akár árajánlatok közt dönthet, így érdemes lehet minél részletesebb tájékoztatni az ügyfelet, ha nem engednénk a felsőkategóriás vasaltból. Amennyiben a megrendelő megelégszik egy olcsóbb fiókkal is, találnunk kell egy jó ár-érték arányú fiókot, ami hosszú időre kiszolgálja majd a felhasználót. Nálam ez a fióktípus az Emuca Vantage-Q volt eddig. Választhattam volna a Strongot, FDS-t és számtalan termék közül, nekem a Vantage-Q megjelenésre, szerelhetőségre és minőségre is megfelelt és úgy láttam, hogy az ügyfelek is megvoltak elégedve vele. Aztán, legutóbb, az anyagbeszerzés során a bútorszerelvény üzletben az eladó közölte, hogy a Vantage-Q fiókot már nem forgalmazza, helyette viszont van a Vertex. Ezt nézzük meg egy kicsit közelebbről!  


 

Felépítés, tulajdonságok

Az Emuca a Vertexel, egy komplett fiókrendszert kínál. Választhatunk 40 kg, vagy épp 60 kg terhelhetőségű fióksínt, amely lágyan záródó mechanizmussal rendelkezik. Többféle hosszméretet is kínálnak a 300 mm – 500 mm tartományban. Az érdekesség a fiókkáva kialakításában fedezhető fel. Egy cseppet sem hasonlít a hagyományos fiókoldalak kialakításához. A Vertex fiókkáva egyenes oldalú, mindössze 16 mm a szélessége, amely szintén többféle hosszméretben kapható. Ezen felül négy magassági méret közül választhatunk: 83mm, 93 mm, 131 mm, valamint a 178 mm magasságú oldalak közül. A fiókkávákat kétféle színben kínálja az Emuca, fehérben és antracit színben, ezenkívül még néhány méretnél megjelenik a szürke szín is az Emuca oldalán. 16 mm vastagságú fiókfeneket fogad a kialakított nút a káva alján. A fiók beállításához, finomhangolásához szükséges csavarok a káva belső oldalán lettek kialakítva, így akár a fal melletti szekrények fiókjait is kényelmesen betudjuk állítani. A csomagban kapunk előlap rögzítőt is, csavarokkal együtt. 83 mm, 93 mm 131 mm kávamagasságig szimpla rögzítő, két csavarral, viszont a 178 mm magas kávához dupla rögzítő, négy csavarral. Így áll össze az alapfiók, de ezeken kívül a Vertex rendszer elemeiből építhetünk belsőfiókot, nyomásra nyíló fiókot, használhatunk üveget oldalfalnak, valamint tudunk plusz korlátot beépíteni. Nem csak konyhaszekrényeknél használhatjuk a Vertexet, hanem például fürdőszabai szekrényekben is. Mindkét esetben találunk szortimenter megoldásokat, vagy épp a készülő fürdőszabai szekrénybe helyezett kézmosó szifon alatti fiókjának építéshez kiegészítőt, amivel helytakarékosan tudjuk kialakítani a szekrény fiókját.   

 

 

Összeszerelés

A Vertex fiók összeszerelése egyszerű. A csomagban szerelési útmutató nincs mellékelve, az interneten viszont megtalálható, letölthető, amihez gyorsan hozzá is férhetünk, miután beolvastuk a csomagolás oldalán található QR-kódot. Vagy, ha épp nincsQR-kód olvasónk a telefonon, akkor csak egyszerűen keressünk rá. Miután beszereztük a leírást, az ott szereplő adatok alapján a fiók összeszereléséhez szükséges további elemek (fenéklap, hátfal) méretei egyszerűen kiszámíthatók. Jól átlátható rajzokról, könnyedén leolvashatjuk a kívánt méreteket, így gyorsan elvégezhetjük a fiókkiosztásokat is. Érdemes a fiókkávákat fejtetőre fordítani, majd ezután a 16mm fenéklapot a nútba helyezve, például 4X14 mm facsavarral, mindenféle probléma nélkül rögzíthetjük azt. A hátfal elem rögzítése már egy műanyag elemhez történik, itt érdemes alacsonyabb nyomatékra kapcsolni a behajtót, mert könnyen eltörhetjük azt. Amennyiben korlátot is szeretnénk a fiókhoz, akkor az külön csomagban van: az 1 pár korlát, valamint az első és hátsó korlátrögzítők. A fiókot szépen hézagmentesen összelehet állítani, ami összességében egy mutatós eleme lehet a készülő bútornak, a modern megjelenésével, stílusával.

Tapasztalatok

A Vertex rendszer kávája, úgy gondolom, hogy tényleg lenyűgöző megjelenésű, designos, modern, nem utolsósorban minőségi anyagból készült. Ránézésre féltem tőle, hogy nagyon vékony lemezből lett kialakítva és esetleg hajlik, benyomódik, de tényleg nagyon strapabíró lett. A fióksín szintén masszív, a kész fiók könnyen a helyére pattan, valamint fiók kivétele is egyszerű, mert a kávák alján található lamellákkal egyszerűen oldható, majd kivehető a fiók. Nekem az első csalódás, hogy az előlaprögzítő egy kicsit egyszerűbb lett mint, ami a Vantage-Q fióknál volt, valamint ugyanez igaz a korlát előlapra szerelhető műanyag tartójára is. Ez utóbbiból kettőt is eltörtem. Vantage-Q-nál nem emlékszem, hogy gond lett volna ennek a műanyag elemnek a behelyezésével, beütésével. A legfájóbb pont egyébként a hátfalrögzítésnél következett, ezt a részt valahogy nem sikerült túl esztétikusan kitalálni. A sima, alapfióknál nincs is gond, hanem akkor, amikor korlátot használunk a fióknál. A Vantage-Q-nál volt külön hátfalrögzítőelem, adott volt a hátfal magassága, ahhoz tudtunk rögzítőelemet választani. A Vertexnél a magasító korláttal ellátott fiók kialakítása egy csöppet körülményesebb és egyáltalán nem mondanám jó megoldásnak. A korlát rögzítése egy műanyag elemmel történik, amit a hátfal, hátsó oldalára kell két facsavarral rögzíteni. A korlátrögzítő műanyag és a káva teteje közti rész így szabadon marad, tehát, ha nem élzártuk a hátfal oldalait, akkor ott szépen kilátszik a darálék. Amennyiben élzártuk, akkor is fura, hogy nem fut a fiók oldala egyvonalban. Ez a probléma látszott már a szerelvényboltban is a kiállított fioknál, de az eladó akkor azt mondta, hogy oda nem tudnak adni semmilyen elemet, ami takarna. Pedig létezik! A gyártó oldalán megtalálható az ide passzoló elem, ami egy egyszerű műanyag, de abban segítség lehet, hogy egyrészt nem kell hirtelen nekiállnunk élzárni, amikor, amúgy is sietnénk. Tovább ez az elem adott méretre alakítható, így könnyedén tudjuk a fiók építésénél használni a gyári rajzokat, adatokat és nem magunknak kell kitalálni az adott fiók magasságot. Az alap összeszerelési utasításban nincs is szó a korlátösszeszerelésről, az ahhoz szükséges további információkat a gyártó oldaláról betudjuk szerezni! 


 

Összegezve

Az Emuca Vertex fiókrendszernek van néhány gyengepontja, de összességében egy teljesen jól működő, esztétikus megjelenésű fiók, amely kitűnő választás lehet, akár konyhaszekrényben, fürdőszobaszekrényben, vagy épp egy modern nappalibútor részeként.

 

Fotók: emuca.co.uk


Tetszett a cikk?