Újgenerációs bukó-toló

Roto Patio Alversa


Az építészeti trend sokat változott az elmúlt évtizedekben. Évekkel ezelőtt még a szériaméretűnek csúfolt ablakok és erkélyajtók uralták a szortimentet, manapság az egyedi méretre gyártás vette át a szerepet, mivel a tulajdonos szereti eldönteni, milyen típusú, formájú és méretű legyen a nyílászárója. Fontos szempont a világos, művi világítástól mentes környezet, az energiatakarékosság és néha a dizájn is előtérbe kerül.

Nem egyszerű dolog manapság minden feltételnek maradéktalanul megfelelni, mivel nem ritka eset, hogy nagy, olykor extrém méretű falnyílásokba kell tervezni nyílászárót, figyelembe véve az épületfizikai tényezőket, a könnyű használhatóságot, az energiatakarékosságot és a gazdaságos gyárthatóságot. Mivel általában ezeknek a szerkezeteknek nemcsak a mérete, de a tömege sem átlagos, ezért a kész szerkezetnek nagy teherbírásúnak kell lennie. Ugyan a bukó-nyíló vasalatok teherbírása is egyre nagyobb – elég, ha a Roto PowerHinge bukó-nyíló vasalatra gondolunk, melynek maximális szárnytömege 300 kg lehet –, azonban általában az ilyen esetekben valamilyen tolószerkezet kerül beépítésre.

Számos tolórendszer található a piacon, az aktuális érdeklődő választhat bukó-toló, emelő-toló vagy harmonikaszerkezetet (Magyarországon kevésbé járatos rendszereket nem megemlítve). Ebből a felsorolásból mi most csak a bukó-toló szerkezeteket nézzük át, és azon belül a Roto új Patio Alversa bukó-toló és párhuzamosan toló vasalatát.


Univerzális központi zárás: a Patio Alversa különféle kiviteleihez mindig ugyanazt a központi zárást kell alkalmazni. Előnye a gyors vasalatszerelés, a kevesebb alkatrészfajta és a leegyszerűsített raktározás.

A bukó-toló szerkezetek régóta léteznek és népszerűségük töretlen. Elég csak a statisztikát megnézni, ebből építik be a legtöbbet. A magyarázat egyszerű: olcsóbb, mint a harmonika- vagy az emelő-toló szerkezet, mivel egyszerű ablakprofilból gyártható és vasalatainak nagy része a bukó-nyíló vasalatelemekből épül fel. Kialakítástól függetlenül szellőztethető, mivel a szárny bukik, mint egy ablak és oldalra is eltolható.

A Roto új vasalatcsaládja, a Patio Alversa e régóta létező és népszerű termékszegmensbe hoz új színt. Az Alversa nem „csak” egy vasalat, hanem egy teljes rendszer, amellyel négy különböző nyitásmódú teraszajtó gyártható:

  • Roto Patio Alversa | KS: bukó-toló vasalat bukó szellőztetéssel – 160 kg szárnytömegig
  • Roto Patio Alversa | PS: párhuzamosan toló vasalat részszellőztetéssel vagy részszellőztetés nélkül – 200 kg szárnytömegig
  • Roto Patio Alversa | PS Air: párhuzamosan toló vasalat bukó szellőztetéssel – 160 kg szárnytömegig
  • Roto Patio Alversa | PS Air Com: párhuzamosan toló vasalat komfortbukó szellőztetéssel – 200 kg szárnytömegig.

A korábban felsoroltak mellett a végfelhasználó számára az az előny is megvan, hogy választhat a kivitelek között, valamint, ha valamelyik párhuzamosan toló kivitelt választja, akkor a már megszokott bukó-nyíló ablakokéval megegyező a működtetése a teraszajtónak (vízszintes kilincsállás – nyit; függőleges kilincsállás – bukik). Nyílászáró-gyártói oldalról a legfőbb előny a moduláris felépítés (univerzális központi zárás + univerzális kilincs + tolórendszer), melynek köszönhetően magas az „azonos alkatrészek száma”, így jelentősen csökkenthető a logisztikai és a gyártási költség. Ezen kívül egy-két vasalat alkatrész cseréjével megoldható az átjárás az egyes kivitelek között, így egyszerűen és olcsón bővíthető a termékportfólió, mely a kiélezett piaci versenyben egyértelmű előnyt biztosít.


Patio Alversa Tandem futómű, amelyet 160 kg feletti szárnytömeg esetén kell használni.

Amennyiben Ön gyár tóként, kereskedőként vagy végfelhasználóként érdeklődik a bukó-toló és párhuzamosan toló szerkezetek iránt, keresse a Roto Patio Alversa termékcsaládot a Construmán, vagy akár az interneten a „www.rotofrank.com/hu/roto-patio-alversa” címen.

Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft.
www.roto.hu
facebook.com/RotoMagyarorszag


Kapcsolódó dokumentum:


ujgeneracios-bukotolo-es-parhuzamosan-tolo-vasalatok


Tetszett a cikk?