Mikor érdemes felújítani a fából készült ablakkereteket?

A fa természetes, élő és sajátos karaktert kölcsönöz az otthonunknak. Azért, hogy hosszú ideig szép maradjon és a feladatát is megfelelően ellássa, rendszeres ápolásra van szüksége. Azonban nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő időpontot a már kissé kopott, szürkés árnyalatú, az időjárás viszontagságainak kitett, fából készült ablakkeretek felújítására.

A munkálat elvégzése kora tavasztól késő őszig ajánlott, amikor a hőmérséklet már 8 foknál magasabb, de 20-nál alacsonyabb. 5 fok alatt egyáltalán nem célszerű, hiszen minél hidegebb van, annál lassabban szárad a festék. (Minden fokkal, mellyel a hőmérséklet csökken, a száradási idő egy nappal növekszik.) De a közvetlen, erős napsütés sem tesz jót a száradási folyamatnak, hiszen a túl gyors száradás a lakkréteg berepedezéséhez vezethet.  A legideálisabb a 15–20 fok napközben, illetve amikor éjszaka sem süllyed már 10 fok alá a hőmérséklet. 

Nem lehet figyelmen kívül hagyni a levegő nedvességtartalmát sem. Ha meghaladja a 70%-ot, célszerű elhalasztani a festést, az esős napokat pedig egyértelműen kihagyjuk.

Bár a közeljövőben a nappali felmelegedés egyre erősödik, az éjszakák még fagyosak, így a felújítási tervek megvalósítása még várat magára. Készülődni, a szükséges alapanyagokat, szerszámokat beszerezni azonban már most érdemes. 

 

Forrás: Hausjournal        


Tetszett a cikk?