Az árnyékolástechnika csúcsterméke

Az árnyékolástechnikának rendkívül fontos szerepe van a mindennapi életünkben, úgy is mondhatnánk, hogy szinte nélkülözhetetlen. Elsődlegesen árnyékolnak, megvédenek bennünket az erős napsugárzástól és fényektől, de nem elhanyagolható szerepük van a kíváncsi tekintetek kizárása szempontjából sem.

Hőszigetelés terén is megállják a helyüket, ezzel nem kis energiát spórolva meg a pénztárcánknak. Gondoljunk csak bele, hogy mennyivel melegebb lehet télen a lakásunk, ha megfelelő árnyékoló van a segítségünkre, amely megakadályozza a meleg kiszökését a szobánkból vagy irodánkból. Nyáron viszont a külső hőségtől védi meg otthonunkat vagy munkahelyünket, nem is beszélve arról a fontos tényezőről, hogy a nap káros UV-sugárzását is távol tartva, egy jelentős veszélyforrást iktat ki az életünkből. Ma már a rohanó világunkban egyre több zajforrás vesz körül bennünket. Autók tömege dübörög az utakon, építkezések, útfelbontások kibírhatatlan decibeljei egy idő múlva kikezdik idegrendszerünket, megtámadják hallásközpontunkat. Nos, ebben is a segítségünkre siet az árnyékolástechnika, hiszen a külső zavaró hangokat jelentősen kiszűrhetjük, sőt meg is szüntethetjük egy jól megválasztott árnyékoló segítségével. Széles körű felhasználási területét mi sem bizonyítja jobban, hogy még a betörésvédelembe is betörtek az árnyékolástechnikai eszközök, megakadályozva a betörők kártékony tevékenységét és javaink eltulajdonítását. Összefoglalhatjuk tehát, hogy az árnyékolástechnika nagyon fontos része lett mindennapjainknak, sokoldalú előnyeit élvezhetjük, és jobbá, kényelmesebbé, biztonságosabbá tehetjük segítségükkel az életünket.

A felsoroltak mellett az árnyékoló nagyban meghatározhatja az épület egészének stílusát. Egy zsalugáter egyrészt vidékies, barátságos hangulatot áraszthat, így a családi házak mellett nyaralók, présházak, vadászházak ideális kiegészítője. Ugyanakkor modern stílust is adhat, korszerű felületkezeléssel és vasalattal ellátva. A zsalugáter ma több új lehetőséggel kecsegtet, mint valaha – mondja Péter Antal, a Péterzsalu-vállalkozás alapítója és tulajdonosa, akivel 2020 januárjában beszéltem telefonon, és faggattam a kezdetekről és a zsalugáterkészítésről.

KEZDETEK

Antal már asztalostanuló évei alatt minden általa készített terméket megvásárolt alapanyagáron a bajai ablakgyártó üzemből (ÉpFa), ahol szakmai gyakorlatát töltötte, majd elhelyezkedett asztalosként a falujukban, Nemesnádudvaron. Érdekesség, hogy a szakmunkás vizsgamunkájaként éppen egy zsalugátert kellett gyártania. Munkaidő után a szabadidejében kisebb, de változatos asztalosmunkákat vállalt tanulási céllal. Még a katonai szabadsága alatt is dolgozott. Ennek hasznából és szülői támogatással sikerült faipari gépeket vásárolnia egyiket a másik után. A cég egyszemélyesként indult 1993- ban egy garázsban, aztán az egyik gépet olyan helyről vásárolta, ahol faajtót, faablakot is árultak, és éppen gondjuk volt egy termék beszerzésével. Rögtön adódott a lehetőség, és az adott gépet már általa gyártott áruval fizette ki. Kezdetben nyugdíjas szülei is segítették a munkában, amíg 1994-ben megnősült és átköltözött feleségéhez a műhellyel együtt egy 80 m2-es régi épületbe. Ezt néhány év alatt kinőtték, már tízen voltak. Elkezdtek egy új műhelyt építeni, ami már plusz 200 m2-t jelentett. Ezt a megtermelt profit – azóta is szem előtt tartott – tudatos visszaforgatása tette lehetővé. Közben beszállítói lettek több áruházláncnak (Obi, Bricostore, Bauhaus), de még mindig csak műhelymunkáik voltak. Nagy mennyiséget gyártottak ezeknek a partnereknek, amit már az első újonnan vásárolt teherautóikkal szállítottak. A 2008-as válságig létszámuk felfejlődött 20 főre. Sajnos akkor hirtelen elfogytak a megrendelések, és kénytelenek voltak a nem szakképzett munkaerőt elbocsátani. Ezekben az években sikerült kilépniük a nagy áruházak beszállítói közül, amit azóta is helyes döntésnek gondolnak. Antal érezte, hogy változásra van szükség a fennmaradáshoz. A motiváció pedig az volt, hogy a rendszerváltás után megváltozott körülmények között találjanak egy olyan terméket, aminek magas a hozzáadott értéke, de mégis gyártható sorozatban, és másoknak ne legyen vonzó ennek a gyártása. Így jutottak el a zsalugáterekhez.


Termékeik a gyártás közben és beépítve.

A FEJLŐDÉS IRÁNYA

Egyre nagyobb lett az igény a teljes körű szolgáltatás nyújtására, ezért elkezdtek helyszíni felmérést és beépítést is végezni a gyártáson túl. A döntésük bevált, mert az évek során teljesen eltolódott a hangsúly az egyedi vevők teljes körű kiszolgálása felé. Kifejlesztettek többek közt egy teljesen saját vasalatrendszert, amelyben kiküszöbölték más rendszerek gyengeségeit és ötvözték az erősségeket. A fát úgy kell kialakítani, hogy a felületkezelés után a késztermékről mihamarabb le tudjon folyni, leszáradni a csapadék. A felületének ellen kell állnia a nap UV-sugarainak, melyek tapasztalataik szerint egyre erősebbek és égetőbbek. A vasalatoknak el kell bírniuk a szerkezetek súlyát, és felületüknek nem szabad rozsdásodniuk. Többféle, választható nyitási mód áll rendelkezésre: a szárnyak mozgatása hagyományos nyíló, harmonikában nyíló, vagy akár a homlokzattal párhuzamosan eltolható is lehet. Az egyszerű kézi mozgatás mellett lehet (beltéri) kurblis vagy motoros, és így akár szoftveresen vezérelt is. Elkezdtek honlapot készíteni, megjelenni a közösségi médiában, nyitni az internet világa felé és foglalkozni a marketinggel, amire korábban nem volt szükségük. Mivel nem volt tapasztalatuk ezen a téren, elkezdték képezni magukat, mely a mai napig is tart, a folyamatosan változó világ miatt.


Különböző vasalatok

ALAPANYAGOK ÉS FELÜLETKEZELÉS

A zsalugáterek alapanyaga általában a nyílászárókkal megegyezik, de fontos kiemelni, hogy a zsalutáblák az időjárásnak leginkább kitett asztalosipari termékek közé tartoznak. Csakis a legjobb minőségű, sűrű szövetszerkezetű, feszültség- és hibamentes faanyag lehet alkalmas ilyen szerkezet gyártására. Most főleg borovifenyőt alkalmaznak, lucfenyővel kezdték a gyártást, azt váltották le borovira, de folyamatban van, hogy újra készüljön luc- és vörösfenyőből is. A jelenlegi piaci és szakmai trendek szerint. Fontos, hogy ne legyen nehéz, de a gyantatartalma miatt mégis tartós. A borovifenyőt főleg Ausztriából szerzik be, a lucés vörösfenyőt Németországból. Más faipari gyártókhoz hasonlóan, ők is Milesi Hydrocrom vízbázisú felületkezelő anyagokat használnak, változatos, élénk színei, jó minősége és környezetbarát összetétele miatt. A zsalugáterek hosszú élettartama azonban nem a felületkezelő anyag kiválasztásánál kezdődik. A festendő fafelületet megfelelően elő kell készíteni, a gyártás során figyelembe véve azokat az előírásokat, amelyektől a felületkezelés tartós lesz. Ilyen például gyártáskor a faanyag nedvességtartalma vagy a szélek kialakítása úgy, hogy sehol ne legyenek élek, sarkok, melyeken megtörne a festékréteg. A felületnek csiszoltnak, tisztának és pormentesnek kell lennie, hogy az első lazúrréteg kellőképpen beszívódhasson a fa rostjai közé. Ha ezek közül bármi, akár csak egy dolog hiányzik vagy nem teljesül jól, akkor a felületkezelés nagy valószínűséggel nem lesz tartós. A nagy kitettség miatt a vasalatokat is körültekintően kell megválasztani. Fontos elvárás minden egyes szerelvénnyel szemben, hogy időtálló és erős legyen, a felülete pedig olyan kezeléssel rendelkezzen, mely meggátolja a korróziót. A felületkezelés során elsődleges szempontként kezelik a tartósságot, függetlenül attól, hogy a megrendelői igényekhez igazodva éppen melyik eljárást alkalmazzák. A felületkezelés minden esetben több lazúrréteg gépi technológiával történő felhordását jelenti, a gyártó előírása szerinti vastagságban. Az eltérő felületkezelési eljárások végeredményében, csupán a felület tapintásában, simaságában van különbség.

PIAC ÉS JÖVŐKÉP

Felmerült a kérdés, hogy a zsalugátert vagy a spalettát válasszuk? Habár a zsalugáter és a spaletta hasonló szerepet tölt be, védi az ablakfelületet és az árnyékolni kívánt helyiséget a napfénytől, egy fontos különbség mégis csak akad. A zsalugáter szárnyai lamellás kialakításúak, melyekkel így állíthatóvá válik a beszűrődő fény mennyisége, ezzel szemben a spaletta teljesen tömör, se fényt, se levegőt nem enged át, tehát mindenféle külső behatással szemben teljeskörűen védi a nyílászárókat. Ezek alapján úgy döntöttünk, hogy mindkettőt gyártjuk – meséli Antal.

Termékeink 80%-át magánszemélyek rendelik családi házaikra, nyaralóikra, és 20%-át kereskedőkön keresztül értékesítjük. Az elmúlt 10 év alatt felszerelt munkáinkat időközben éves rendszerességgel ápolni is szoktuk azon megrendelőinknél, akik ezt kérik, így folyamatos visszajelzést kapunk a minőségről és az időtállóságról. Ezen tapasztalatok alapján tudjuk folyamatosan fejleszteni a termékeket és újakat bevezetni, ahogy a piac megkívánja. Ennek köszönhető pl., hogy két éve alumíniumzsalugáterekkel is tudunk szolgálni vevőink részére. Jelenleg is dolgozunk új vasalatok kifejlesztésén, és az alapanyagok beszerzésének új lehetőségeit próbáljuk kijárni több vonalon is. Úgy tapasztaljuk, hogy a Péterzsalu-brand ismertté vált az elmúlt évtizedben. Szerintem ez köszönhető annak is, hogy a válság után megmaradt munkaerőinket, akik közt vannak, akik több, mint 20 éve a munkatársaink, versenyképes jövedelemmel becsüljük meg, és rendszeres csapatépítésekkel, valamint közös főzésekkel próbáljuk egyben tartani. Megrendelőink visszajelzései alapján látjuk, hogy annak ellenére is minket választanak versenytársainkkal szemben, hogy kicsit drágábbak vagyunk, kicsit tovább tart a gyártás, mert meggyőzi őket a rengeteg referencia, adott esetben az ismerősök, korábbi ügyfelek ajánlása, és az a tény, hogy mi csak ezzel foglalkozunk, a zsalugátergyártás specialistái lettünk – mondja boldogan. Ráadásul még az utánpótlás is biztosítva van, mert a vejem már betanult a gyártásba.

 

Forrás:
Péterzsalu honlapja: https://peterzsalu.hu/ zsalugater (Letöltve:2022.02.20.)
Fotók: Péter Antal fotógyűjteményéből


Kapcsolódó dokumentum:


az-arnyekolastechnika-csucstermeke


Tetszett a cikk?