Terítéken a zsalugáterek

A nyílászárók gyártásához hozzátartoznak a zsalugáterek, spaletták, amelyekre a mai napig nagy igény mutatkozik. Ezek a megoldások nagyon jó szolgálatot tehetnek, a nyári nagy melegben árnyékolnak, ősszel a szél ellen védenek, valamint télen besegítenek a ház szigetelésébe. Az itt felsorolt hasznos tulajdonságok mellett természetesen van dekoratív funkciója is ezeknek a termékeknek.

Ma is épülnek az építészek által olyan típusú házak, amin nagyon jól mutatnak a zsalugáter megoldások, de a felújított régebbi típusú házakon is előszeretettel használják. Parasztházakon, tájházakon, vagy épp vadászházakon szinte elengedhetetlen kiegészítő a zsalugáter, vagy a spaletta. A zsalugátert többnyire valamilyen lamellás megoldással kéri a megrendelő. A lamellák lehetnek a keretbe fixen beépítettek, vagy mozgathatók: nyithatók és zárhatók. Ezen megoldások kialakítására többféle vasalatmegoldást is találhatunk a piacon, különböző gyártóktól. Régebbi házaknál nagy divat, hogy a lamellák helyett valamilyen mart, vagy egy egyszerű betétet alkalmaznak, amit sok esetben még valamilyen mintával is ellátnak. Az időjárásnak fokozottan kitett zsalugáterek jó minőségű – lucfenyő, borovi fenyő, vörös fenyő vagy ritkább esetben tölgyfa –alapanyagokból készülnek. A zsalugáter kialakítását tekintve lehet egyszárnyú, kétszárnyú, vagy épp harmonika megoldással megépített. Nagyobb üvegfelületek előtt alkalmazzák még az eltolható, oldal irányban mozgatható zsalugátereket is.

Zsalugáter tervezése Sketchupban A zsalugáter megtervezéséhez egy egyszerű keretszerkezetet készítünk, amelyben a sarokillesztéseket szakállas vésett csappal fogjuk kivitelezni. Középen lesz egy kötő, amely egyszerű ollós csappal lesz rögzítve a kerethez. A teljes keretszerkezet belül 1/3 aljazással készül, hogy tudja fogadni a betéteket. Természetesen készíthetnénk a keretszerkezetet valamilyen profilozással is, de egyelőre a fenti megoldás megszerkesztése kezdésnek teljesen megfelelő. Bővíthetjük ezzel a Sketchup által kínált lehetőségeket. Kezdjük is.

  1. Első lépésként hozzunk létre egy 1600 x 90 mm-es hasábot. Rectangle (R) eszközzel húzzunk ki egy négyzetet, majd a jobb alsó sarokban adjuk meg az értéket. Figyeljünk arra, hogy jó sorrendben gépeljük be az adatokat, ha esetleg fordítva sikerül, javítsuk a bevitelt. Ezután a Push/Pull eszközzel húzzuk ki a harmadik koordinátában is a síkból, hogy megkapjuk a térbeli alakzatot. Ezen a hasábon fogjuk megszerkeszteni a csaplyukakat, valamint kialakítjuk az 1/3 aljazást.
  2. Érdemes ilyenkor átgondolni, hogy teljesen átmenő csapot szeretnénk, vagy rejtettet. Én az utóbbi mellett döntöttem, így 80 mm-es csapokat készítettem, amit egyébként vehetünk 70 mm-re is, ha a szárnyak úgy záródnak, hogy azok valamilyen aljazásban találkoznak, mivel amint lemarjuk azon oldalakat, ahol a két szárny egymásba záródik, a 80 mm-es csappal elkerülhetetlen, hogy megjelenjen a csap vége. A szakállas vésett csap kialakításánál az anyag 90 mm-es részét 1/3 felosztással elosztjuk, így felül kialakul a szakáll rész, amely 10 mm-re lesz besüllyesztve az ellendarabba. Az aljazás 1/3 felosztású: egy 42 mm-es anyagvastagságnál 14 mm, valamint 12 mm mély.
  3. Segédvonalakkal, vagy Tape Measure eszközzel szépen fel tudjuk venni a kívánt méreteket a csapfészek elkészítéséhez. Az anyag végétől haladva lesz a 30 mm szakáll rész, valamint a csapfészek, ami 80-12=68mm lesz, mivel az ellendarabnál is kialakítunk aljazást. Ugyanezt az anyag másik oldalán is ki kell alakítanunk, valamint elkészíthetjük a középső kötőnek is a csapfészket. Amint egy jól körülhatárolt területünk van, a Push/Pull eszközzel szépen eltávolíthatjuk a felesleges részeket.
  4. Az elkészült elemet másolhatjuk a Move eszközzel, méghozzá úgy, hogy mielőtt alkalmazzuk ezt az eszközt, nyomjunk egy ctrl billentyűt. Ekkor egy + jelnek kell megjelennie, majd a Move eszköz használatával kihúzhatjuk az új elemet. Ezután az új alkatrészünket forgassuk el 180 fokkal a Rotate eszközzel.
  5. A két rövidebbik oldal létrehozása is hasonlóan történik, mint az előző lépésekben. Miután létrehoztuk a hasábot, ki kell alakítanunk a csapokat két oldalt.
  6. A csapok kialakítását megint csak segédvonalak és segédpontok feljelölésével kezdjük, s ha már megvan a jól elkülönített terület, amire már nincs szükségünk, egyszerűen a Push/Pull eszközzel távolítsuk el.
  7. Ezután megint csak a Move + ctrl billentyű kombinációt használjuk, hogy létrehozzuk a szemközti oldalra is az alkatrészünket.
  8. Amint elkészültünk a keretszerkezettel, szerkesszük meg a középső kötőt, amely egyszerű ollóscsappal csatlakozik a külső kerethez.
  9. Betéteknek jelen esetben egy egyszerű lapanyagot választottam. A felső kettőre készítettem egy-egy kis dekorációt is.
  10. A belső sarkoktól a Select eszközel létre tudunk hozni egy síkot. A szív formákat két körből és ezeket a köröket érintő vonalakból hoztam létre, természetesen segédvonalakkal.
  11. Miután sikerült kivágni a szív formákat, Push/Pull eszközzel húzzuk fel 14 mm anyagvastagságig a betétünket.

ROTO FENTRO VASALATRENDSZER A ZSALUGÁTERHEZ

A Roto által kínált Fentro rendszerben minden alkatrészt megtalálunk, amivel felépíthetjük és működésre bírhatjuk a különböző zsalugáter megoldásainkat. Az ablaktábla program, amely teljes körű megoldási variációkat kínál minden igényhez, felszerelhető a tokra, szerelőkeretre, falra. Egy- és kétszárnyú, valamint három- és négyszárnyú megoldásokat is készíthetünk a Fentro rendszerrel.

KÉTSZÁRNYÚ ABLAKTÁBLA

A kétszárnyú ablaktáblák külső oldalához szükségünk lesz ablaktábla-pántokra (választható keresztalátéttel, sarokalátéttel vagy csapos sarokalátéttel), pántcsapokra, valamint a szárnyak nyitott állapotban lévő beakasztásához, ablaktábla tartó pántokra, valamint a sarkokban, sarokalátétre, dísz-saroklemezekre. A zsalugáter belső oldalára kerül a zár, ami áll a zárórúdból, a talpas zárócsapokból, valamint a zárból.

HÁROMSZÁRNYÚ ABLAKTÁBLA

A háromszárnyú ablaktábla-megoldás készülhet külső vagy belső forgástengellyel. Ez utóbbira láthatunk példát a mellékelt fotón. A zsalugáter vasalatának igénye megegyezik az előbbiekben leírtakkal, annyiban más, hogy kiegészül a harmonika részen a csuklópántokkal.

ZSALULEVÉL BEÉPÍTÉSE

A zsalulevél lehet fixhézagos, vagy mozgatható. A mellékelt fotón egy fixhézagos vasalatmegoldás beépítésének útmutatóját láthatjuk.

 

Forrás: www.roto.hu


Kapcsolódó dokumentum:


teriteken-a-zsalugaterek


Tetszett a cikk?