Dinamika az ablakgyártásban

A Powermat 500-as profilozó- és gyalu automatától kezdve a Conturex ablakmegmunkáló központ második generációjáig a tömörfa-feldolgozás világszerte vezető technológiagyártói innovatív megoldásainak széles palettája mutatkozott be. A gyárban több, éppen összeszerelés alatt álló berendezést is megtekinthettek, melyeken komplex alkalmazásokat mutattak be. A számos megjelent partnercég az ablakgyártóknak a gépek mellett az ablakgyártáshoz kapcsolódó termékek komplett kínálatát vonultatták fel.

A rendezvény különleges csúcspontját képezte az RFID - faablak gyártási technológia első bemutatkozása. A hajszálvékony etikettcímkékben elhelyezett adatchipek, és az elektronikus adatfeldolgozással támogatott kontrolling rendszer segítségével lehetővé vált az ablakgyártás teljes értékteremtő láncon keresztüli vezetése és az alkatrészek követése. A transponder alkalmazása a gyártástól kezdve a szállításon keresztül egészen az épületmenedzsmentig terjed. Az összes gyártási folyamat papírok és listák nélkül vezérelhető és felügyelhető. Arról van szó, hogy a gépi technológia nagyfokú automatizáltságát összehangolják a gyártási környezettel. A címkéknek sérülés nélkül ki kell bírniuk a nedvességet, festékrétegezést, szennyeződéseket, port, hőmérsékletingadozást és nyomást - ami nagy kihívást jelent. A chipek ilyen nehéz környezetben vezetékmentesen és midenféle közvetlen kontakt nélkül is biztonságosan leadják az elmentett azonosítószámukat. Az összes gyártott darab helye, ideje és állapota folyamatosan lekérdezhető, és tájékoztatást nyújt a gyártás teljes menetéről. A hiányzó darabok már a múlté. A jövőben teljes, ablakokkal és ablak alkatrészekkel teli raklapok a másodpercek töredéke alatt beolvashatók, azonosíthatók és kiértékelhetők.

A szakmai találkozó résztvevői gyárlátogatás során megcsodálhatták it is kínál a Weinig az ablakgyártási technikában. A Conturex profilozó központ második generációja különösen tartós benyomást keltett. Szinte határtalan rugalmasságával tökéletes választ ad az energia megtakarítási politika egyre növekvő követelményeire és az ennek következtében egyre rövidebb ablakrendszer gyártási ciklusokra. Kiépítési fokuktól függően 24 és 390 szerszámhely áll rendelkezésre. Az új orsó- és gépegység technológiának köszönhetően szerszámcsere nélkül korlátlan számú profilkialakítás végezhető el, mindenkor egyetlen folyamatban. Ha pedig előjön egy új, eddig nem gyártott ablakrendszer, úgy a szükséges szerszámot le kell gyártani, és a profil adatait be kell táplálni a szoftverbe.

Az egyre szigorodó energia megtakarítási rendeletek miatt a teljes ablakvilág folyamatosan mozgásban van, és nem csak Németországban, hanem Európa szerte.

Oskar Höfling, a Weinig közép- és kelet-európai értékesítési vezetője a következőket mondta: „Ilyen körülmények között egyetlen ablakgyártó sem engedhet meg magának egy merev rendszert. Sokkal inkább a Conturex gép rugalmasságára van szüksége.“


 

Greenteam Iparfejlesztő
és Kereskedlmi Kft.

9700 Szombathely, Varasd u. 16
Tel.: 94/510-830


Tetszett a cikk?