Három megoldás különböző helyzetekre

Az emelő-toló rendszerekkel kapcsolatos műszaki megoldások újításán és tökéletesítésén töprengve az AGB feltette magának azt az alapvető kérdést, hogy vajon helyes-e a kutatásokat egyetlen kiemelkedő teljesítményű emelő-toló rendszer fejlesztésére koncentrálni? Egy olyan piacon, ahol a nyílászárógyártónak a megrendelők változatos igényeinek kell megfelelnie, miközben alá kell vetnie magát a különböző törvényi előírásoknak, és egyúttal versenyképesnek is kell maradnia, még ha egy magas színvonalú termékről is lenne szó, akkor is egy kényszermegoldás. Ezért az AGB úgy döntött, hogy többféle, különböző tulajdonságú megoldást fejleszt ki.
Az ajánlott vasalatrendszer háromféle: Basic, Intermediate és Climatech emelő-toló rendszer. Három, kiemelkedő minőségű rendszer, amelyek felette állnak a standard megoldásoknak és a norma szerinti előírásoknak. Az AGB által ajánlott rendszerek sokszínűsége ellenére, mindegyiket azonos, a már jól ismert marószerszámmal lehet alkalmazni. Más szóval, az AGB új vasalatai nem igényelnek új beruházásokat a marószerszámok terén, így azonnali megtakarítást jelentenek. Az asztalosműhelyekben kialakult hagyományos munkálatokat sem kell felborítani. A profilok vágása és az összeállítás menete lényegében változatlan marad. Nagyobb figyelmet igényel a konstrukciós részletek szigorú betartása annak érdekében, hogy a gyártó által létrehozott termékek azonos tulajdonságúak legyenek az AGB által bevizsgáltatott példányéval.
Rögtön felmerülhet egy kérdés: ha a nyílászárógyártó számára alapjában véve nem változik sem a gyártás menete, sem a marószerszám, mi kölcsönöz az emelő-toló rendszereknek magasabb teljesítményt? Hosszú és elmélyült kutatások eredményezték az új alkatrészek fejlesztését a nyílászáró teljesítményének növelését eredményezve. Ez a know-how a kaszkádrendszeren belül átszáll a nyílászáró gyártójára, ezáltal hozzájárulva az emelő-toló rendszer tulajdonságainak javításához.
Az emelő-toló rendszer CE-minősítését és az érvényben lévő normák előírásait illetően az AGB ún. CASCADING (kaszkádrendszerű) szerződést köt ügyfeleivel a Climatech, Intermediate és Basic változatokra. Eszerint átengedi az ETV (Első Típus Vizsgálat) teszt eredményeit, melyeket már megkapott az AGB által bevizsgáltatott mintadarabokra. Az AGB vállalja, hogy minden szükséges információt és dokumentációt átad, ezáltal megteremtve a lehetőséget a tesztelt nyílászáróval azonos teljesítményű termék gyártására, és arra, hogy a gyártó a teszt eredményeit teljes jogkörrel felhasználhassa.

Alkatrészek
Térjünk át a legfőbb újdonságok áttekintésére, melyek az emelő-toló rendszereket a nyílászárók között nemcsak a legszebbé, hanem a legszínvonalasabbá is teszik:
Kefés szigetelőpárna-tartó profil: jelentős mértékben hozzájárul az oldalrészek védelméhez. Ez az új profil lehetővé teszi, hogy az oldalsó csatlakozások külső részénél dekompressziós kamra jöjjön létre elsődleges gátat teremtve a vízzel, a levegővel és a hideggel szemben.
Hőhegesztett tömítések: a mozgó szárny kerületén körbefutó tömítés meghatározó módon emeli a nyílászáró színvonalát. A különleges, uszonyformájú külső tömítés lehetővé teszi a szárny küszöbhöz történő zárását. A legbelső tömítés pedig, egy párját ritkító hangszigetelést eredményez.
Középrész szigetelő párnái: a középső csatlakozási pontokhoz új szigetelő párna került kifejlesztésre, mely lezárja a középső csatlakozások széleit (a nyílászáró legkényesebb pontja) és egyidejűleg megkönnyítik a víz elvezetését.

Climatech
A Climatech emelő-toló rendszert magas színvonalú, innovatív megoldások különböztetik meg, kitűnő teljesítményeket eredményezve a hőátbocsátás, akusztikai tulajdonságok, víz-, légzárás és szélállóság tekintetében. Különösen az új üvegszállal megerősített üveggyanta küszöb kiváló szilárdságot garantál, amely rendkívüli hőszigetelő képességgel párosul.
A szárny felső kerete mentén futó profilból álló innovatív szigetelőrendszer, mely a kocsik leengedése által támaszkodik a tokra, lehetővé teszi a szárny és a tok felső csatlakozásának lezárását.
Egy következő újdonság a középső rész összekötő profilja. Két különösen robusztus szigetelő nejlonprofilból áll, és a kefés szigetelőnek, valamint a tömítésnek köszönhetően rendkívül komoly akadályt jelentenek a víz, a levegő, a hideg és a zaj behatolásának.
Az alumínium biztonsági profil kiegészíti a középső csatlakozási pontot, ezáltal kiváló betörés- és szélnyomás elleni védelmet nyújtva.


AGB - Alban Giacomo SpA
Via A. De Gasperi, 75 36060 Romano d'Ezzelino (Vi)
Tel.: +39-0424-832832 Fax: +39-0424-832900 info@agb.it www.agb.it


Tetszett a cikk?