Ablakpiac 2010 végén

Ablakpiaci trendek 2010-2011-ben Magyarországon

Az ablakpiac helyzetének és kilátásainak elemzésével kezdte a konferenciát Kocsis Lajos, a MATA Ajtó-Ablak Egyesület alelnöke és a Roto-Elzett Vasalatkereskedelmi Kft. munkatársa.
Rövid bevezetőjében a 2010. évre várható gyenge teljesítmények fényében az ablakgyártók számára még 2011-et is a túlélés évének nevezte. Mint tudjuk, az ablakpiac lehetőségei szoros összefüggésben vannak a lakásépítéssel – ami napjainkban jelentős recessziótól szenved -, de javítja a helyzetet a felújítási piac: jelenleg a gyártott ablakok kétharmadát a felújítások során építik be.

Már 2009-ben 16-17%-os visszaesést mutattak a statisztikák a hazai ablakgyártásban (az előző évhez képest), amely csökkenés 2010-ben várhatóan mintegy 20%-kal tovább fokozódik: a tavalyi kb. 2,2 millió után idén a becslések szerint 2 millió alá esik a gyártott ablakok száma. Szerencsére a faablak 37,5%-os arányával tartja részesedését, az igényesebb vásárlóközönség nem váltott műanyagra. Jellemzően a műanyag ablakok gyártói sínylik meg leginkább a válságot, a piacon egyre nagyobb teret nyer az olcsó import műanyag ablak.

A lakásépítés és az energiamegtakarítási felújítások jelentősen függnek az állami finanszírozási támogatásoktól, hitelektől, pályázatoktól. Ilyen szempontból sem volt túl kedvező az év, a meghirdetett ZBR (Zöld Beruházás Program) alacsony szinten folyt, forráshiánnyal küzdve, pedig a pályázati pénzek késedelme nélkül is életveszélyes körbetartozások vannak az építőiparban. A korábban kiírt pályázatok befejezéséhez az ablakgyártó szakma szerint kb. 23 milliárd Ft állami támogatás szükséges, ennek hiányában a gyártók igen nehéz időszak elé néznek.

2011-re reméljük az újlakás-építés élénkülését és a felújítások támogatásának megújulását. Az év elején várható az új, egységes keretbe foglalt energiahatékonysági felújításokat támogató KÉK (Komplex Épületenergetikai és Klímavédelmi) Program meghirdetése.

Az igények hatalmasak, hiszen az egyre szigorodó energiafogyasztási célkitűzéseket figyelembe véve a hazai épületek 70%-a felújításra szorul. A KÉK Program egyaránt támogatja a nagyobb és a kisebb beruházásokat, a támogatás mértékét egységes pontrendszer határozza meg, amelynek alapja, hogy az épület energetikai besorolása mennyit javul a felújítás következtében. A támogatás mértéke maximum 50%-ra várható, és előnyös a lakástulajdonosok számára, hogy mikroprojektekre (beruházási költség: bruttó 300-800 ezer Ft) is igényelhető támogatás - ez olyan nagyságrend, amiből megvalósítható egy lakóház komplett ablakcseréje. A KÉK Programot szakmai szervezet, a MÉASZ (Magyar Építőanyagipari Szövetség) állította össze (az érdeklődők innen is letölthetik).

Az előadó minden gyártónak feltétlenül figyelmébe ajánlotta a KÉK Programban való aktív részvételt, de nemcsak az ablakgyártásra szorítkozva. Aki eredményt akar elérni, fordítson kellő munkát a marketingre, a közvetlen vevőkapcsolatokra, a pályázók informálására és támogatására is a pályázati anyagok elkészítésében. Ápoljuk kapcsolatainkat a műemlékvédelmi hatóságokkal, ezen a területen jó lehetőségei vannak a faablaknak! A védettség mértékétől és az ablakok állapotától függően adott esetben szóba jöhet a régi szerkezetű ablakok korhű újragyártása és cseréje, a komplett ablak eredeti stílusú, de modern szerkezettel való legyártása, vagy csak például a belső szárny cseréje, illetve jó állapotban megmaradt ablakok esetén elegendő lehet a meglévő ablakok feljavítása.

2011-ben is koncentráljunk az igényes vevőrétegre, számukra érdemes komplett szolgáltatást nyújtani, amely az ablak szakszerű helyszíni beépítésén túl kiterjed a ház egyéb famunkáinak, akár bútorainak egységes színvonalú, stílusú elkészítésére. A különféle vásárlói igényekhez igazodva érdemes különféle felszereltségű, teljesítményű ablakokból álló szériákban gondolkozni. A faablak mellett kínáljunk alu-fa szerkezetet, 2, illetve 3-rétegű üvegezéssel, normál vagy biztonsági vasalattal választható típusokat!

G.K.


MATA Ajtó-Ablak Egyesület
www.matanet.hu


Tetszett a cikk?