Milyen a jövő ablaka? (2. rész)

Milyen tulajdonságokat biztosít a jövő ablakgyártóinak a Leitz Climatrend ablakrendszere?

 • Hőtechnikai szempontból már a 78 mm-es szerkezettől standardként biztosítja a háromrétegű hővédő üvegezést 40 (52) mm szélességben, így már a 90 mm-es szerkezetnél lehetővé válik a Uw=0,81 W/m2K érték.
 • Zajvédelmi üvegezés is beépíthető a 40 (52) mm szélességű üvegfalcba.
 • A csapóeső elleni védelem érdekében 10 mm-rel, 32 mm-re megnövelték a korábban alkalmazott szél- és esőzóna közötti távolságot.
 • A nagyobb faanyagvastagság nagyobb szilárdságot és megnövekedett betörés elleni védelmet nyújt.
 • A gyártóbarát szerszámozásnak köszönhetően a 80 mm-es fix léptetéssel rendelkező gépeken egy tengelyes teljes felszerszámozás lehetséges, de az egyszerű asztalos marógépeken is használhatók a különálló 80 mm-es hüvelyre szerelt maróegységek.


Egyszerű átállás a keresztmetszetek között

Az elvárt paraméterekből kitűnik, hogy a közeljövőben (EnEV2009 szerint) minimum a 78 mm-es frízvastagság biztosítja a hőtechnikai jellemzők teljesítését. Éppen ezért a Climatrend profilrendszer standard változatát a IV78-as profilra fejlesztették ki. Azonban a jogszabályi elvárások mellett a piaci viszonyokra is figyelmet fordítva a szerszámok egyszerűen átalakíthatók 68-as, 90-es fa vagy akár alu-fa rendszerekre egyaránt. A rugalmas kialakítása tárcsák számának növelésével gyorsan megoldható.

Műszaki jellemzők

A Leitz Climatrend kialakításánál nagy figyelmet fordított az elvárásoknak megfelelő profilgeometriára és rugalmas gyártási műveletekre egyaránt. Ennek tükrében fix 13 mm vastagságú S+Z csapozást készíthetünk bármely három keresztmetszetnél, mely stabil szerkezeti kötést biztosít az ablakszerkezet számára. A profilok közötti átálláskor sem változnak a csapszélességek, csak csapok közötti távolság módosul a frízszélességhez és emellett a Climatrend a főbb tulajdonságokat, a megmunkálási és a falcolási paramétereket megőrzi. A standard 78 mm-es szerkezetnél ez a következőképpen alakul:

 • 32 mm-es falcszélesség biztosítja a szél- és esőzóna kellő távolságát.
 • Az üvegfalc-kiszellőztetést biztosító hidegzónában kivezetett nút a csapozáskor kerül kialakításra, úgy hogy az nem érinti a gumitömítés számára kialakított körbefutó árkot.
 • A 13 mm-es vasalatközépnek köszönhetően egységesen alkalmazható az Eurofalcos 24, illetve 30-as szerkezeti megoldás.
 • Az üvegfalcszélesség 36 és 40 mm között megválasztható, lehetővé téve akár az Ug=0,7 W/m2K hőátbocsátású üveg beépítését.
 • A felületkezelésnél a bevonóanyag egyenletes rétegvastagságú elterülését elősegítik azzal, hogy a külső értéken 4 mm-es rádiusszal kerülnek kialakításra a lekerekítések.
 • A kívülről felszerelhető – akár végzárást semigénylő – alumínium vízvetőnél kialakuló hideg zónát az ablak külső síkja felé tolták el.
 • A 20 mm-es üvegfalcmagasság biztosítja, hogy a szerkezetnek jobb Uw-értéke legyen ugyanolyan Ug-értékű üveget alkalmazva.
 • A szárnyon körbefutó kettős gumitömítés azonos profillal megvalósítható, lehetővé téve azt, hogy raktáron csak egyféle tömítést tartsunk.
 • A gondosan megtervezett, központosan fekvő falcoknak köszönhetően a vastag frízkeresztmetszet mellett is kicsi a szárny nyitási rádiusza. Ez különösen előnyös a kisméretű ablakok esetén, így már 440 mm-es nyíló szárny is alkalmazható.
 • Az összetett szerkezetű, nyitható és fix résszel rendelkező nyílászáróknál a külső oldal képe egységes képet mutat az összehangolt tok- és szárnyprofilnak köszönhetően és az egyszerű falcváltással lényegesen leegyszerűsödik a gyártási művelet. Emellett az oldalsó fix üvegezésnél a teljes ablakszélességben végigfutó rápattintható vízvető biztosítja a kiszellőzést, levéve a megfelelő minőségű felületkezelést.
 • Az ablaktok külső oldalába mart átgondolt profilozás miatt nem okoz semmilyen bonyodalmat akár erkélyajtó vagy összetett nyílászáró szerkezet üzemi hatékonyságú legyártása. Mindezt támogatja a stabil csap-csaprés sorolás, illetve az elemek közvetlen egymáshoz illesztésének lehetősége akár közvetlen ellenprofilozással, idegen csappal vagy sorolóléccel egyaránt.


Átállás alu-fa ablakra

Ugyanazon IV78-as szerszámmal kis módosítással akár gyártható korszerű, időjárásálló alu-fa szerkezet is. A beépítendő üvegezés függvényében 4 mm-es lépésként egyszerűen állítható az üvegfalc szélessége 27 és 51 mm között. Emellett a különböző vásárlói elvárásoknak való megfelelés miatt háromféle belső oldali profilkialakítás választható. P2 egyenes és ferde, P1G egyenes, illetve P1F ferde kialakítással. A korábban már tárgyalt rugalmas szerszámtechnológiához híven az alu-fa rendszereknél is alkalmazhatók ugyanazon szerszámok némi átalakítással a 68 mm-es és a robusztusabb 90 mm-es szerkezetre egyaránt.

Szerszámtechnika

A magas követelményeknek való maximális megfelelés nagy kihívás elé állította a Leizt Climatrendet kifejlesztő mérnököket. Az új szerszámrendszer kiváló fizikai tulajdonságok mellett kiváló esztétikai megjelenést és szerkezeti szilárdságot egyaránt biztosít a jövő ablakának. Éppen ezért számos korábban már bizonyított fejlesztést alkalmaztak a szerszáminnovációnál.
A hatékony ablakgyártási elvárásoknak megfelelően törekedtek a szerszám dimenziójának az optimalizálására. A Climatrend 78-as szerkezethez mindössze 80 mm-es magasságú szerszámhüvelyek szükségesek. Ez igen szűknek tűnik első hallásra, de a mindössze 1,5 mm-es oldalsó kiállásoknak köszönhetően ez megvalósítható. A takarékos magasságalkalmazhatóság miatt a megfelelő gépeken így akár több szerszámot is egymásra fűzhetünk. Nincs szükség időrabló szerszámcserékre, csak a tengelyt kell 80 mm-rel elmozdítani a kellő profilozószerszám pozícióba állításához. Egy vagy akár több szerszám felfűzésétől függően tehát egyaránt használhatóak az egyszerű asztalos marótól a profilozógépeken keresztül a CNC-megmunkálóközpontokig egyaránt.
A jövőbe mutató ablak természetesen nem nélkülözheti a Leitz kiszakadásmentes megmunkálását biztosító RipTec technológiát, melyet az S+Z csapozószerszámok bütümegmunkáló éleinél használják. A barázdaprofilos technológia amellett, hogy növeli a kötések szilárdságát, a szerszámok éltartósságát, kiszakadásmentes felületet biztosít és kisebb energiafelvételre kényszeríti a megmunkálógépet. Mint látható, az új Climatrend profilrendszer egy hatékony és rugalmas gyártástechnológiát ad a jövő ablakgyártóinak a kezébe, mellyel méltán felvehetik a versenyt a legmodernebb elvárásokkal szemben is.

(P. L.)


Leitz Hungária Szerszám Kft.
www.leitz.hu


Tetszett a cikk?