Trendformáló Leitz szerszámok (1.rész)

A korszerű kialakítású faablakok már mind esztétikailag, mind hőtechnikai szempontból teljesítik az elvárásoknak megfelelő paramétereket. Ezt bizonyítják a legfrissebb németországi adatok, mely szerint a faablakok piaci helyzete az elmúlt időszakban emelkedőben van. 2009-ben Németországban 12 millió darab nyílászárót gyártottak, ebből fa 2,1 millió darab volt, ami 17,55%-os részarányt jelentett. Ezzel szemben 2010-re a faablakok darabszáma és részaránya egyaránt emelkedést mutatott. A 12,7 milliót nyílászáróból 2,3 millió fából készítettek, ez 18,1%-os részarányt jelent.
A profilok változásának alapját elsődlegesen a hőátbocsátási tényező csökkentése iránti igény formálja. Németországban 2012-re az ablakoknál Uw=0,9 W/m2K alatt kell lennie a hőátbocsátási tényezőnek. A bejárati ajtóknál ez az érték kissé kedvezőbb, de a kisebb üvegfelület miatt mégis szigorú, Ut=1,3 W/m2K alatt kell teljesíteniük.
Ezen paraméterek teljesíthetősége tehát a minimum háromrétegű üvegek beépítését vonja maga után. Mint tudjuk, a nyílászáró hőszigetelő képességét a faanyag „adott” hőátbocsátási tényezője miatt a nyílászárókba beépített különböző hő- és hangszigetelő üvegekkel javíthatjuk. A már háromrétegű üvegszerkezetek a kettőhöz képest lényegesen szélesebb üvegfalcot kívánnak. Az eddig gyakorta használt 68-as szerkezetekbe maximum 30 mm vastagságú üvegezés építhető be, ezért a háromrétegű Ug=0,7 W/m2K értékű üvegeknél előforduló 36 mm-es minimális vastagsághoz már csak a minimum 78-as profilvastagság a megfelelő. Azonban még argongázas üveg használata mellett még így is csak 0,99 W/m2K szerkezeti hőátbocsátási tényező érhető el, ami elmarad a 0,9 W/m2K elvárástól.
A megoldás a nagyobb üvegtávtartóval rendelkező, vastagabb szerkezetű háromrétegű üvegezésben van. Ezek általában 44–52 mm-es vastagsággal rendelkeznek, melyhez a megfelelő ablakfrízvastagságot már csak a 88-90-92 mm-es szerkezetek biztosítják. Továbbá nem elhanyagolható az a jelentős súlytöbblet sem, ami a beépített megvastagított üvegből adódik. Ez vastagabb fríz, illetve nagyobb teherbírású vasalat beépítését kívánja meg. Nagyméretű, 150x150-es bukó-nyíló ablakoknál például 130 kgos teherbírással, egyéb nyitásmódoknál 160 kg-os teherbírással kell rendelkezniük a vasalatoknak. Mondhatnánk, hogy a kisebb ablakoknál nincs szükség a drágább, megerősített vasalatra, azonban a gyártástechnológia egyszerűsítése miatt fontos, hogy a különböző méretű ablakok azonos profilozással készüljenek.
A megerősített vasalatok már nem 9 mmes, hanem 13,15 mm-es vasalatközéppel rendelkeznek, így a zárfogadó falc szélessége a tokban a 9 mm-es vasalatnál alkalmazott 18–20 mm-hez képest minimálisan 24 mmre változik, 13,15 mm-es vasalatközépnél a profilvastagságot növelve nagyobb szilárdság biztosítható, így a vasalatfalcot akár 37 mm-re növelhetjük. A megerősített vasalat beépíthető a 68-78-90-es szerkezetekbe egyaránt. Azonban a 68-78-asnál kompromisszumokat kell kötni. A 68 mm profilnál a vasalatfalc szélessége elérheti a 24 mm-t, azonban ennél a külső hideg zóna 22 mm-re „zsugorodik”. A 78-as szerkezetnél már lehet a hidegzóna 32 mm, de a vasalatfalc maximálisan csak 24 mm maradhat. A 90 mm-es profilnál a hidegzóna szintén 32 mm, a vasalatfalc viszont a szerkezet vastagságából adódóan megnövelhető 24 mm-ről 30 mm-re, mely már alkalmas a megerősített, különleges rejtett vasalatok befogadására is. Az érvek ismét a vastagabb, 88-90-92-es ablakprofil mellett szólnak, melyeket már négyrétegű, 94–96 mm-es vastagságú frízekből gyalulják ki.

Az üvegfalc szélességét a háromrétegű üvegezéshez növelni kell, hogy alkalmas legyen a 44–52 mm-es vastag üveg elhelyezésére. A 13,15 mm-es vasalatközép miatt a Climatrend 90-nél a 24 mm falcnál lehetőség van a későbbiekben a 30 mm-es falcszélesség kialakítására.
A Climatrend 90-es vízvetőjébe behelyezhető a harmadik gumitömítés, de hideg zónában a páralecsapódás és a fagyásveszély miatt inkább 0,5–1,5 mm technikai hézagot kell biztosítani a kicsapódó nedvesség hatékony kiszellőztetése miatt. A beáramló levegő cirkulációját a 32 mm széles szélzóna megfelelően biztosítja.

Felmerül a kérdés: akkor miért fordul elő mégis a háromféle profilvastagság? Logikusan gondolkozva az ésszerű vastagság a 92 mm lenne. Azonban a piacon kapható 96 mm-es nyers ablakfrízből nehezen, illetve mérethiányosan hozható ki a 92 mm-es gyalult profilvastagság, főleg az egzóta anyagok esetében. A 92 mm-es profilvastagság további hátránya a vasalatfalc marásakor jelentkezik. Ekkor előfordulhat, hogy a 24 mm-es falcoláskor a marás vonala egybeesik a négy darabból tömbösített (4x24 mm) fríz elemeinek ragasztási vonalával, ami hullámos illesztési rajzolatot eredményez a tokon. A piacon fellelhető 88 mm-es profilvastagság a 68–78 mm-es szerkezetek következő lépcsője lenne. Azonban a 94 mm-es ablakfrízből felesleges energia- és anyagveszteség árán készíthetünk 88 mm-es szerkezetet. Továbbá a 88 mm-es szerkezet is csak ideiglenes megoldást jelent az ablakgyártóknak. Ennek oka kettős. Az egyik, hogy a vasalatfalc szélessége 24 mm fölé nem növelhető. A másik, hogy az ideális (részletesen lentebb), minimum 32 mm-es szélzóna sem alakítható ki.
Optimálisabb megoldást tehát a 90 mm szelvényvastagság jelenti. Ennek megfelelően dolgozta ki a Leitz a 90 mm-es fa nyílászáróját, a IV90 Climatrendet.
A 90 mm-es profilszélesség tehát megfelelő szilárdságot biztosít a vastagabb üvegezés és a megerősített vasalat elhelyezhetőségére. Az ablaknál hőtechnikai paraméterének javítása érdekében korábban a tokra ültetett vízvetőt lecserélték, és korszerű, tokra kívülről rápattintható vízvetőt használnak. Ez nemcsak egyszerűbb szerelést és olcsóbb (kevesebb anyagból gyártott) vízvetőt jelent, hanem azt is, hogy az ablak hidegzónáját a kültér irányába tolja el.
A kívülről rápattintható vízvetőtípusok közül a Climatrendnél olyat is használhatunk, melyben gumitömítés elhelyezésére is lehetőség van. Ezzel az ablakszárnyba épített két körbefutó gumitömítés kiegészíthető egy harmadikkal is. Azonban ez a IFT Rosenheim által végzett vizsgálatok szerint nem javítja a nyílászáró szél- és esőállóságát, elsősorban marketing okok miatt kerül kiépítésre. Milyen szakmai érvek szólnak a csak kettős gumitömítés alkalmazása mellett?

  • A három körbefutó gumitömítés elhelyezése megoldható a 90-es Leitz szerszámokkal is. Azonban már a háromszoros gumitömítésnél is tapasztalható a nyílászáró használata során, (főleg a nagy méretű ablakoknál), hogy a zárás nehézkes, erőfeszítést igényel. Pedig az elvárás alapvetően az lenne, hogy az ablakot „egy gyermek” is könnyedén becsukhassa. A nehéz zárás a tömítések ellentartásának az eredménye, ami vasalatfeszülést, illetve idő előtti vasalatkopást eredményezhet.
  • Ha a harmadik gumitömítést az ablak külső, szélzóna felőli részén helyezik el, akkor a szélzóna kiszellőzése nem megoldott, az ott lecsapódó nedvesség hatására a téli hónapokban a gumitömítés a szárnyhoz fagyhat. Ekkor az ablakot nem tudjuk kinyitni, illetve a nyitást erőltetve a felületkezelés sérülhet.

 

A Rip-Tec csapozómaró kiszakadásmentes és megnövelt ragasztási felületet biztosít
a marási műveletnél

A Leitz legfrissebben elvégzett vizsgálatai szerint tehát a szélzóna lezárásával kialakított harmadik körbefutó gumitömítés inkább káros hatású, mint előnyös konstrukciót jelent. A nyílászáró szerkezet problémamentes használatához az éghajlati viszonyok miatt a külső szélzónát úgy kell kialakítani, hogy annak kiszellőzését elő kell segíteni a lezárás helyett. A szélzónába bejutó levegőáramlással a falcban lecsapódott párát biztonságosan kiszellőztethetjük. Ez azért is fontos, mert az üvegfalc kiszellőztetése is a szélzónába történik. Ha a szélzónát lezárjuk, közvetetten az üvegfalc kiszellőzését is megszüntetjük, a víz így összegyűlhet a falcban, ami szintén káros hatással van az ablak faanyagára. Az átszellőztetési zóna a Climatrend 90-es ablakoknál 32 mm szélességű, alakja is a minél hatékonyabb levegőcirkulálást segíti elő. A tok és a szárny között tudatosan 0,5–1,5 mm-es hézag került kialakításra. Ez mind az ablakszárny működtetése, mind a minél hatékonyabb kiszellőztetés jegyében történik.
A vizsgálatok tehát bebizonyították, hogy a korszerű és időtálló fa nyílászárónak nemcsak jó hőszigetelőnek kell lennie, hanem a profil megtervezésekor a nyílászáró problémamentes használatáról is gondoskodni szükséges úgy, hogy garanciális problémák a beépítést követően se merüljenek fel. A szerszámgyártóknak törekedni kell arra, hogy mind a vasalat-, mind a felületkezelőanyag-gyártók technológiai követelményeinek maximálisan meg kell feleljen az ablakprofil ahhoz, hogy a nyílászárógyártó vállalkozások olyan termék előállítására legyenek képesek, ami hosszú távon is piacképes. Ezzel párhuzamosan minimálisra kell csökkenteni a garanciális problémák fellépésének lehetőségét a termék beépítését követően.

(Pászti)

(Folytatjuk!)                         A Climatrend ablakok Uw értéke és hőfényképe itt megtekinthető


www.leitz.hu


Tetszett a cikk?