Alumínium az ablakgyártásban

Az időjárás elleni védelmet szolgáló aluprofilok mellett ugyanígy említhetnénk a passzívházablakokhoz alkalmazott alumíniumprofilokat, amelyek a védelmi funkción túl – általában valamilyen habkitöltésnek köszönhetően – hőszigetelő szerepet is betöltenek. Ha megnézzük az aktuális kínálatot, azt mondhatjuk, hogy manapság tíz korszerű, növelt hőszigetelő képességű faablakból nyolc fa-alu kombinációval készül. Ennek a trendnek a figyelembevételével az Iwood Kft. a faipari gépei mellett teljes alumíniumnyílászáró-gyártó technológiával bővítette szortimentjét.

Megmunkálógépek

Gépek tekintetében a neves olasz EMMEGI cég termékei találhatók a kínálatban. Valójában két berendezés képezi a gyártástechnológia gerincét. Az egyik a páros gérvágó, melynek választékából a hazai igényekhez mérten az EMMEGI „Classic” szériája ajánlható. A szérián belül több különböző felszereltségű és kapacitású gép áll rendelkezésre. Működési elvük hasonló a faiparban használt gérvágókéhoz, azonban itt pontosabb és erősebb gépre van szükség. A vágási szöget 0,1 mm pontossággal állíthatjuk billentyűzet segítségével a gép oldalán elhelyezett kezelőpanelen. Ugyanitt adhatjuk meg a leszabni kívánt hosszat. Az adatok beírása után a két gérvágó egység távolsága és dőlésszöge automatikusan kívánt méretre áll. Nincs más dolgunk, mint rögzíteni az alkatrészt az asztalon és indítani a leszabást. A gépcsalád magasabb kategóriás típusai két síkban dönthető tengellyel rendelkeznek, amely lehetővé teszi pl. a kupolafelületek kialakítását is. A fűrészaggregát hidropneumatikus előtolással működik, melynek előnye a rendkívül egyenletes előrehaladás az anyagban, mely kiküszöböli a vékony falú aluprofilok esetleges horpadását.
A technológiai sor másik gépe a CNCmegmunkálóközpont. Az EMMEGI kínálatából a Phantomatic 3, 4 és 5 tengelyes típusokat érdemes kiemelni. A tengelyek száma itt kicsit mást jelent, mint a hagyományos megmunkálóközpontok esetében. A tengelyek száma itt a megmunkálási fázisok számára utal, a maróegység 0–180°-ig, míg a fúróegység 0–270°-ig képes a megmunkálásra. A Phantomatic központokkal a profilokon szükséges összes megmunkálási művelet elvégezhető (zárhelyezés, vasalatok, szerelvények helye stb.)
A gyártási folyamat automatizálására az EMMEGI saját szoftvert kínál, amely az irodai tervezésben is használható és kommunikál a megmunkálógépekkel. A tervezés után a gépek vezérlőszoftvere automatikusan beolvassa a tervezőszoftvertől kapott megmunkálási adatokat. A technológia lényegében bármilyen alumíniumprofil feldolgozására alkalmas:

  • alumínium nyílászárók
  • ipari létesítmények aluszerkezetei
  • fa-alu ablakok alumíniumborítása
  • üvegfalak, függőfalak
  • tolóajtó- vagy konyhafrontproilok stb.
     


Alu nyílászáróprofilok


A gyártógépekhez az Iwood Kft. alapanyagot is szállít. Az olasz Metra és a német GUTMANN alumíniumproil-gyártó cégekkel áll kapcsolatban.
A METRA szinte az összes létező nyílászáró, illetve üvegezett homlokzati megoldáshoz kínál alumíniumprofilt. A hagyományos alumínium ablakprofiloktól az ipari létesítmények, irodaépületek megoldásain át egészen a magas irodaépületeken alkalmazott alumínium függönyfalrendszerekig.
A GUTMANN teljes szortimenttel rendelkezik alu-fa ablakokhoz alkalmazható alumíniumprofilokból. Számos különféle profilforma és design közül választhatnak a faablakgyártók. A MIRA típus elsősorban a nyílászáró külső védelmét szolgálja, kívülről mind a tok-, mind a szárprofilt teljes egészében körülöleli. Valójában a szárny külső lamelláját az aluprofil helyettesíti, amely üvegrögzítő szerepet is betölt egyben.
Passzívházak ablakaihoz is alkalmazható a Mira Therm 08 profil, amelynek belsejében egy többkamrás műanyag profilt rejtettek el, valamint a párkány csatlakozásánál a tok egy plusz habréteget kapott. A rendszer jó hőszigetelő képessége 3 rétegű üvegezéssel érvényesül igazán.
Síkba záródó kivitelben készül a BRAGA profil, amely mostanában egyre divatosabb megoldás a fa-alu ablakok körében. A felsoroltak mellett még számos megoldás létezik a kínálatban, így például faszerkezetű télikertek, ill. üvegfalak burkolására is megvannak az odaillő profiltípusok. Színek tekintetében végtelen a választék, a különféle RAL színárnyalatok mellett a fautánzatú felületek is elérhetőek. Az alukeretek gyártása és szerelése megfelelő gépparkkal rendkívül egyszerű. A profilok leszabása után a keretsarkok kötőelemekkel rögzíthetők, majd a kész keret az ablakra felcsavarozott klipszekre felpattintható.
(x)


Iwood Kft.
9027 Gyor, Gesztenyefa u. 4.
(Ipari park)
Tel.: 30/960-4572.
info@iwood.hu


Tetszett a cikk?