Trendformáló Leitz szerszámok (2. rész)

A Leitz 90-es Climatrendje a megerősített vasalat beépíthetőségén túl nagy hangsúlyt helyez arra is, hogy a faablak hidegzónáját minél jobban a külső tér felé tolja. Éppen ezért alkalmazzák a kívülről rápattintható „keskeny” vízvetőt, mely egyéb előnyei mellett a gyártástechnológiát is egyszerűsíti. Egyrészről nincs szükség bonyolult profilozásra a ráültetett vízvetőkhöz képest, a vízvető a tokra kívülről rácsavarozott tartófülekre egy mozdulattal rápattintható. A vízvető illeszkedése a tokhoz ezzel együtt tökéletes. Köszönhető ez a vízvetőben elhelyezett gumiprofilnak, mely tökéletesen odasimul a tok külső vonalához, megakadályozva ezzel a víz tok melletti leszivárgását. A kívülről pattintható vízvető előnye a korábban alkalmazott ültetetthez képest továbbá az, hogy a külső oldal felőli gumitömítés már nemcsak 2 mm-t takar, hanem 4 mm-t. Ennek oka az, hogy a rápattintott esetében a szárny gumitömítése már közvetlen a tokra záródik. Ez jobb szél- és vízállóságot biztosít még csapó eső esetén is.
A külső vízvető további előnye, hogy a külső hideg zóna 32 mm szélességűre nőtt. Ennek áldásos hatása az üvegfalc kiszellőztetésének egyszerűsödésével is együtt jár. Az üvegfalc szellőzőárka biztonságos távolságba vezeti ki a párát a külső gumitömítéstől a kiszellőző zónába, így nem áll fenn a veszélye a nedvesség visszaszivárgásának a gumitömítés mellett.
A kiszellőztetés problematikájának megoldásán túl a Leitz a profilkialakítás aprólékos kidolgozására is nagy gondot fordított. Ilyen megoldás például az optimális rádiuszú szilikonárok kialakítása, illetve a külső profilélek lekerekítése is. A nagyobb rádiuszú, nyújtott szilikonárok lehetővé teszi az üveg és a szárny megfelelően rugalmas összeépítését. Ezt tovább fokozhatjuk az üveg beépítésénél használatos előtét szalag használatával, mely lehetővé teszi a két anyag rugalmas összeépíthetőségét anélkül, hogy a körbefutó szilikontömítés egy nagyobb szélnyomás vagy egyéb erőhatás következtében megszakadna.



A Climatrend 90-es profiljának további előnye, hogy CNC-marógépes technológiát használva lehetőséget teremt a rövidcsapos, illetve váltófalcos profilozásra egyaránt. A rövidcsapos technológiával – amellett, hogy az alkatrészhosszok csökkentésével értékes frízalapanyagot is megspórolhatunk – a gyártási folyamatot is jelentősen felgyorsítjuk. Ennek oka az, hogy lehetőség nyílik az alkatrészben való teljes megmunkálásra. A szárny-, illetve tokalkatrészek összeszerelését követően nincs szükség azok körbemarására. Az ablakalkatrészek az összeállítást követően közvetlen szerelvényezhetők, illetve üvegezhetők.
A Climatrend szerszámok tehát nemcsak hagyományos asztali marókon, hanem korszerű CNC-marógépeken is kiválóan használhatók. A Rip-Tec profilozószerszámokkal elkerülhető a bütü kiszakadása, és emellett a barázdaprofillal a rövidcsapos kivitelnél is nagyobb ragasztási felületet biztosíthatunk.
Folytatjuk!

(Pászti)


www.leitz.hu


Tetszett a cikk?