Trendformáló Leitz szerszámok (3. rész)

A piaci elvárásoknak megfelelve mindössze öt szerszámból álló Climatrend ablakgyártó garnitúrával 78 és 90 mm keresztmetszetű ajtók készíthetők szimpla és dupla falcos kivitelben egyaránt. A szerszámok lehetővé teszik továbbá a középen felnyíló, ki- és befelé nyíló, oldal- , illetve felülvilágítós, üveges vagy betétes bejáratiajtó-változatok elkészítését is.
A Leitz a hőtechnikai paramétereket teljesítő 90 mm-es Climatrend szerkezetet ajánlja a gyártóknak a bejárati ajtókhoz is. Fontos ugyanis, hogy egy épület csak akkor teljesítheti az energetikai elvárásokat, ha az épület összes nyílászárója azonos paraméterekkel rendelkezik.
A hosszú távú igényeknek is megfelelő, ezért időtálló megoldást nyújtó Leitz 90-es Climatrend bejáratiajtó-gyártó szerszámcsalád öt tagjával lehetőséget teremt mind egyfalcos, mind kétfalcos szerkezet gyártására. A bejárati ajtóknál is szokás alkalmazni a dupla falcos megoldást. Ennek elsősorban az az oka, hogy ablakgyártó szerszámokat használnak a bejárati ajtókhoz is. Azonban felhasználóoldalról ennek több hátránya is mutatkozik. Az egyik leglényegesebb, hogy magasabb küszöbmagassággal rendelkezik a szerkezet, és emellett betöréstechnikai szempontból is hátrányosabbak, hiszen a „kétlépcsős” falckialakítás miatt könnyebben felfeszíthetők, illetve kevésbé erős vasalatokkal szerelhetők fel, mint egyfalcos társaik.


A Climatrend egyfalcos bejárati ajtók háromféle változata

A Climatrend az egyfalcos bejárati ajtókból háromféle lehetőséget kínál

  • Két gumitömítéses szerkezet, külső ráfalcolással a gumitömítésnél.
  • Két gumitömítéses szerkezet, a külső ráfalcolás nélkül.
  • Egy gumitömítéses, síkban záródó, korszerű designelvárásoknak megfelelő szerkezet, melyhez rejtett vasalatot is használhatunk.


A három megoldás közül a legutóbbi, síkban záródó kivitel több szempontból is előnyösebb. A vásárlók szemszögéből a legfontosabb az esztétikai megjelenés, hiszen a lakásba belépve először a bejárati ajtóval találkozhatunk. Éppen ezért korántsem mindegy, milyen az első benyomás az épületről. A második nem kevésbé fontos érv a nagyobb betörés elleni védelem. A síkban záródó szerkezet miatt nehezebb az ajtó felfeszítése, nem beszélve a rejtett pántok alkalmazása által nyújtott biztonságról. A védelem tovább fokozható a különböző titánbevonatú ajtóbetétek alkalmazásával, az időjárástól pedig a Climatrend alu-fa szerkezet nyújthat további védelmet.
Azonban a hagyományos, nem síkba záródó szerkezeteknél is figyeltek a praktikus kialakításra. Ilyen például az ajtólapon az anslag megerősített vastagsága (19,5 mm), erősebb kialakítása. Ez jobban megakadályozza az esetleges pántkiszakadásokat, illetve megerősített pánt használatát is lehetővé teszi, mely a vastagabb keresztmetszet miatt a nehezebb ajtólapokhoz elengedhetetlen feltétel. Mindhárom kialakításra jellemző továbbá, hogy a szárnyba falcolják a gumitömítés nútját. A két gumitömítéses változatoknál viszont már a másodikat a tokban helyezik el.
A nyílászárógyártók költségtakarékos termelését figyelembe véve több praktikus megoldást használnak, így csökkentve az ajtógyártáshoz a felhasználandó szerszámok számát. Ilyen például, hogy ugyanazon garnitúrával ki- és befelé nyíló ajtók egyaránt gyárthatók, mely a közintézményekbe beépíthető feltételrendszernek is megfelel.
A hőtechnikai szempontból egyik leglényegesebb műszaki megoldás a hőhídmentes küszöbök használata. Ezek szakszerű beépítésével mind a nyílászárógyártóknak, mind az épületet tervező, illetve kivitelező szakembereknek tisztában kell lennie. A hőhídmentes kialakítás lényege, hogy a bejárati ajtó csak egy vakküszöbbel kerül beépítésre. A színküszöb a padlóburkolatok lerakása után, közvetlen a lakás átadása előtt kerül felhelyezésre. Így elkerülhető, hogy az építkezés folytán a küszöb sérüléseket szenvedjen. A deformált küszöbprofil sem hőszigetelési, sem esztétikai funkcióját nem képes ellátni. A korszerű hőhídmentes küszöb előnye az alacsony küszöbmagasságban rejlik. Azonban itt a gyártókra is gondoltak. A küszöb nemcsak a tok álló, alsó profilozásával helyezhető fel, hanem már az egyenesre vágott tok állóra felhelyezhető. Ezt egy műanyag profilt teszi lehetővé, melyet egyrészről a tok egyenesbe vágott függőleges alkatrészének az aljára csavarozhatunk, mely tökéletesen illeszkedik a vakküszöb profiljába.
A korszerű, trendkövető Leitz Climatrend bejáratiajtó-gyártó szerszámok mind a kisüzemek, mind a nagyobb nyílászárógyártók számára kitűnően használhatóak. A különböző gyártói igények kiszolgálása érdekében rendelhető asztalosmaróra, illetve megmunkálóközpontokra és CNCgépekre.

(Pászti)


www.leitz.hu


Tetszett a cikk?