A Winkhaus új bukó-nyíló vasalatrendszere

Az activPilot alapkivitele (egyedülállón a piacon) 100 kg-os szárnysúlyt engedélyez. A terhelhetőség (akár utólagos) növelése 150 kg-os szárnysúlyig, lényegében csak további 2 alkatrész beépítését igényli (természetesen csak olyan profilfajtáknál, melyek mechanikai tulajdonságai ezt lehetővé teszik).
Az activPilot Select alkalmazástechnikai szempontból kedvező feltételeket teremt az ablakgyártóknak, legyenek azok fa-, műanyag- vagy alumíniumprofil-felhasználók, hiszen a vasalat felszerelése, beállítása, speciális szerszámok alkalmazása nélkül, lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá vált. Tehát a gyártás során sem speciális fúrási vagy marási műveleteket nem kell végezni. Ez alól kivételt képeznek a keskenyebb fa profilkonstrukciók (pl. a 20 mm-es falcmélységű kialakítások), melyeknél a sarok- és ollócsapágyak tehermentesítő csapokkal rendelkeznek.
A zárási pontok közelebb kerülhetnek a sarkokhoz, mely nagyobb szilárdságot és biztonságot garantál.
A konstrukció kedvező kialakítása miatt a szárny tokra való felakasztásához (a szárnysúlytól függően) elegendő egy dolgozó is. A szárny magassági, illetve oldalirányú beállítási műveletei is speciális szerszám nélkül történhetnek a szárnypánton.
A tömítettség állítása a sarokcsapágyon végezhető el. Egyébként a rejtett vasalatok óriási előnye a hagyományos konstrukciókkal szemben, hogy a pántoldalon a pántok (a felfekvési pontokon) a tömítő gumiprofilokat nem deformálják, így a tömítettség lényegesen jobb értékeket mutathat. További előnyt nyújt a 95°-os szárnynyitási lehetőség, illetve az a tény, hogy akadálytalanul takarítható az ablak pántoldali felülete is.
Különösen esztétikai szempontból bír fontossággal a fából készült ablakoknál nem látható activPilot Select vasalatkonstrukció.
A fa ablakszerkezeteknél 3 alapvető profilgeometriára szerelhetők a Select vasalatok. Ezek a 29 és a 25 mm-es falcmélységű, 13 mm-es nútközéphelyzetű, valamint a 20 mm-es falcmélységű 9 mm-es nútközéphelyzetű profilkialakítások.
Az activPilot Select sok olyan előnyt hordoz magában alkalmazástechnikai, szerelhetőségi, esztétikai vagy marketingszempontból, melyek mind a gyártók, mind a végfogyasztók kívánalmait a legmesszebbmenőkig kielégíthetik.

Dipl.-Ing. Karl Lakos


Mobil: 20/455-4185.
karl.lakos@winkhaus.de
www.winkhaus.hu


Tetszett a cikk?