Ha már lopunk, | lopjunk nagyot?

Sőt! Sok olyan cikk akad szerte az interneten, amely pont arról szól, hogy a nagyobb teljesítmény érdekében milyen szolgáltatásokat kell kikapcsolni, amivel tulajdonképpen egy Windows XP Professionalt sikerül "visszabutítani" a Home Edition szintjére. Illetve ha már a beépített távvezérlés szóba került: ez is minek, hiszen a beépített Microsoft eszközök ugyebár "köztudomásúlag szarok" (lásd IE vs FF/Opera/Chrome/stb.), és megy fel a helyébe egy TeamViewer, LogMeIn vagy VNC, ha kell; ha meg nem, úgyis le lesz tiltva. Egyik oldalról hibás a sok önjelölt IT "szakember", akik felületes "tudásuk" alapján állítják be ezeket a gépeket, másrészt "hibásak" az illegális források is, hiszen (ha jól sejtem) Home Edition-t csak elvétve lehet találni, harmadrészt szerintem ezekkel az elnevezésekkel kicsit öngólt lőtt a Microsoft, hiszen - ahogy fentebb is írtam - a jónépnek mindig a legfejlettebb kell, és a Professional jobban hangzik, mint a Home Edition.

A Vistánál ez a helyzet kicsit változott, az elnevezések most már jobban mutatják, mit hova szántak. Az Ultimate-tel viszont gondok vannak, hiszen megintcsak ez hangzik a legjobbnak, a Szomszéd Vér Töhötömkék csuklóból ezt pakolják fel, aztán irtanak ki minden üzleti jellegű szolgáltatást, vérmérséklettől függően Home Premium vagy Home Basic szintre. Az Ultimate extrák sem hinném, hogy meghatják őket, mert a meghajtótitkosítás, mivel Microsoft termék, egyből ugrik (és ha kell, jön egy TrueCrypt), az animált háttér csak erőforrászabáló, a Texas Hold'em pedig eleve vesztésre van ítélve, hiszen ki játszik a beépített Windows játékokkal? Szóval nehéz egy olyan nevet találni, amivel tényleg ki lehet fejezni, hogy ebben minden benne van, csak nem feltétlenül otthonra.

Igazából sejtelmem sincs, hogyan lehetne ezt a gordiuszi csomót feloldani. Több embernek van Szomszéd Vér Töhötömke ismerőse, aki majd beállítja a gépet, mint rendes szakember ismerőse, aki képes elmagyarázni, miért elég otthonra a(z elvileg) kisebb tudású Windows.


Tetszett a cikk?