Egy több évtizedes út újabb állomása

A hazai ablakgyártó szakma már a 80'- as évek végén együttműködött a közös fejlesztési célok érdekében. Az ÉMI Ablakfejlesztő Egyesület az akkori vezető gyártó cégek fóruma volt, elsődleges eredménye a szerkezet és gyártásfejlesztés, a minőségbiztosítás alapjainak lerakása volt. Az akkori tagvállalatok jó része mára már nem létezik, de az akkori szakemberek egy része új cégekben a mai napig a szakma meghatározó szereplői. Az 1998-ban alakult MATA (Magyar Ablak és Ajtógyártók Egyesülete) a céljának tekintette a hagyományos érdekképviseleti munka és a szakma összefogása mellett, az időközben elindult felújítási programok szakmai előkészítését, javaslatai beépültek a támogatási programokba, tagvállalatai mindenkor a kivitelezési munkák aktív résztvevői voltak. A tagvállalatok egy része ettől eltérő célokat fogalmazott meg maga számára és a MATA köreiből kilépve új szervezetet alapított. Az új szervezet, a MAFE (Magyar Ablakgyártók és Forgalmazók Egyesülete) bár jelentős gyártókat tömörített, nem tudott érdemi érdekképviseleti munkát végezni.
 


 

A MINŐSÉGI MAGYAR ABLAKGYÁRTÓK EGYESÜLETE
2013-ban több új piaci szereplő részéről igény mutatkozott egy megújult szervezet felállítására, új célok megfogalmazásával lendületet vinni a korábbi szervezetbe. A MATA alapjain, új célok kitűzésével, részben új tagokkal alakult meg az MMAE (Minőségi Magyar Ablakgyártók Egyesülete). A név változtatás nem csak a megújulást jelképezi, de azt is mutatja, hogy az új tagokkal kiegészült egyesület részben új célokat is tűzött ki maga elé. A korábbi célokból ugyan megtartotta az érdekképviseleti munkát, valamint a felújítási programok szakmai előkészítését, azonban felismerve a jelenlegi piaci viszonyokat, egészen más irányokat jelölt ki maga számára. A jelenlegi piacon markáns igény van a magánvevők felé nyitni, új típusú kommunikációs megoldásokat alkalmazni. Az új célok közül mindenképpen kiemelkedők a következők:

  • Kommunikáció a magánvevők felé, a hazai minőségi ablakgyártók piaci pozícióinak megvédése a bizonytalan minőségű, ellenőrizetlen termékekkel szemben
  • A fenti cél érdekében közös, piaci reklámkampány indítása a helyi médiában
  • Egységes honlap összeállítása és működtetése a magánvevők tájékoztatása érdekében
  • A tagvállalatok részére a Magyar Termék Nagydíj pályázaton való részvétel támogatása
  • Ingatlan felújítások finanszírozási hátterének kialakítása


A fenti célok közül időközben sikerült az egységes honlap kialakítása, ahol a magánvevők részére az ablakokkal kapcsolatos legfontosabb információkat összefoglalva mutatjuk be. A honlap a www.magyar-ablak.hu címen érhető el, itt kívánunk aktuális információkat eljuttatni elsősorban a magánvevők felé. A tagvállalatok sikeresen pályáztak a Magyar Termék Nagydíj - ra és sikerrel megszerezték a kitüntető címet.

A TÁMOGATOTT FELÚJÍTÁS
A hazai ingatlan állomány energetikai felújítása elkezdődött, ennek lendületes folytatása az ingatlanok mennyiségét és állapotát tekintve még hosszú folyamat. A felújítások finanszírozása a folyamat kulcskérdése, e nélkül csak igen lassan megy végbe. A közvetlen állami támogatás egyelőre csak a középületekre és az iparosított technológiával épült ingatlanokra kínált megoldásokat, az egyéb ingatlanok ( pl. családi házak ) felújítása tisztán saját erőből folyik. Egy új felújítási támogatás segíti az ingatlan tulajdonosokat, gyakorlatilag kamatmentessé tehető és felhasználható az ingatlan felújításához. Ez a támogatott felújítási megoldás elérhető az MMAE tagvállalatain keresztül, reményeink szerint sok felújítást fog elősegíteni és ezzel egy teljeskörű felújítást követően 40-55 % energia megtakarítást biztosít a tulajdonosok számára. A támogatás igénybe vételével a felújítás gyorsan lebonyolítható, az energia megtakarítás pedig jelentős, az ingatlan értéknövekedését még nem is számolva.

Az MMAE nyitott egyesület, várja és befogadja az új jelentkezőket, legyenek azok gyártók, azok beszállítói, vagy támogatói. A további célok megvalósítása forrásokat igényel, azok csak széles összefogással valósíthatók meg.


Tetszett a cikk?