Ablak és üveg

- Hogyan jött az elhatározás, hogy úgymond a semmiből elindítsanak egy faablakos céget?
- Azért nem volt teljesen idegen ez a terület, hiszen a hőszigetelő üveg gyártás révén már nagyon sok faipari céggel kapcsolatba kerültünk, akiket hőszigetelő üvegekkel szolgáltunk ki. Vagyis volt egy kialakult elégedett ügyfélkörünk, akik már megalapozott bizalommal viseltettek irántunk. A vevőinkkel folytatott beszélgetések során többször felmerült, hogy a kapacitásbeli problémák vagy esetleg technológia hiánya miatt nemcsak az üveget, hanem az előregyártott ablakalkatrészeket vagy kereteket is megvásárolnák külső beszállítótól. Ekkor kezdtem el gondolkodni azon, mi lenne, ha komplett szolgáltatást nyújtanánk. Én személy szerint mindig is szerettem a fát, a műanyag ablakok kereskedelmében pedig sokéves tapasztalattal rendelkezem, ezért úgy éreztem, reális esély van arra, hogy egy új termékkel nyissunk a piac felé. Négy évvel ezelőtt az ablakgyártó gépparkunk megvásárlásával elindítottuk az Ecofa nyílászárók gyártását.

- Sok faipari üzem saját maga is képes legyártani az ablakait. Hogyan sikerült elérni, hogy mégis az Ecofa-termékeket válasszák?
- Olyan üzleti modellt dolgoztunk ki, amivel valami pluszt tudunk nyújtani, amit más nem, vagy csak kevesen. Az 5D-s prizmafejes CNC-technológiánkkal képesek vagyunk bármilyen íves-alakos nyílászáró legyártására. De az ablakgyártónkat is úgy szerszámoztuk fel, hogy alkalmas legyen a jobb hőszigetelésű 88-as profilok gyártására is. Raktárkészletre nem gyártunk, de viszonylag rövid 2 hetes határidőre gyártjuk az egyedi méretű nyílászárókat, és termékeinket az egész ország területén házhoz szállítjuk. A hatékony munkaszervezés terén fontos szerepet kap a gépek nagyfokú automatizáltsága, és természetesen meghatározó a dolgozóink hozzáállása, tapasztalata. Viszonylag kis létszámmal dolgozunk, emellett mindenki tudja a dolgát, így nincsenek holtidők, „felesleges körök”. Ezzel olyan versenyképes árakat tudunk garantálni, hogy gyakran azok is vásárolnak tőlünk, akik maguk is ablakgyártók. Persze olyan vevőink is vannak, akiknek nincs ablakgyártó technológiájuk, viszont rajtunk keresztül lehetőségük van arra, hogy komplett projektek kapcsán a bútortól az ajtókon át az ablakokig, mindent maguk szállítsanak.

- Mit értünk szerkezetkész nyílászáró alatt?
- Hát igen, ez az idők során változott némiképp, míg eljutott a mai formájához. Régebben legyártottuk a kereteket, és külön adtuk hozzá az üveget és a vasalatot. Jelenleg komplett előszerelt nyílászárót kap a vevő, amelyre fel van szerelve a vasalat, benne van az üveg, valamint az üvegezőléc. Ez a megoldás csomagolás és szállítás szempontjából jóval előnyösebb. A felhasználónak nincs más dolga, minthogy szétszerelje az ablakot (ami percekben mérhető), elvégezze a felületkezelést és összeszerelje, kitömítse az üveget.

- Milyen fejlődési irányt lát a jövőre nézve?
- Mint már mondtam, én mindig nyitott vagyok minden újra, legyen az technológiai megoldás, új kötés vagy egy jó szerszám, de sok saját ötlet is segített már. Az elv, hogy minden felmerülő igényre találnunk kell megoldást, persze a realitások talaján maradva. Előfordult már, hogy neves ablakgyártó keresett meg minket olyan munkával, amit maga nem tudott megoldani. Nemrég elkezdtük a fa-alu. nyílászárók gyártását, amely előrelépés a cég stabilitását és jövőjét illetően.

- Milyen kapacitással rendelkeznek a faablakgyártás terén?
- Szeretném kiemelni a közelmúltban üzembe helyezett Windor 60 gépsorunkat, amely akár 800 ablakalkatrész, azaz ~100 ablak legyártására képes egy műszakban. De az ablakgyártó gép kapacitása önmagában csak egy tényező a teljes folyamatban. A kereteket össze kell ragasztani, vasalatokat szerelni, és persze el is kell tudni adni.

- Nem beszéltünk még a minőségről. Hová kell pozícionálni az Ecofa-termékeket a hazai piacon?
- Minőségi szemléletünket az üveggyártásból hoztuk. Azt hiszem elég referencia, hogy az exportpiacokon is versenyképesek vagyunk. A hőszigetelő üvegek gyártásában is rendkívül szigorú elvárásoknak kell megfelelnünk. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen üveg kerül az ablakba, főleg, ha faablakról beszélünk, hiszen egy üvegcsere ott még körülményesebb, mint egy műanyag ablak esetében. A faablakok gyártásában hasonlóan maximalisták vagyunk.

- Mik a trendek manapság a hőszigetelő üvegek terén?
- Évente kb. 50–60 000 m2 üveget dolgozunk fel. A piaci igényeknek megfelelően kizárólag argongázzal töltött és lágyfém bevonatos hőszigetelő üvegszerkezeteket gyártunk. Emellett egyre nagyobb az igény a háromrétegű, melegperemes üvegszerkezetekre. Természetesen különlegesebb, egyedi vevői igényeknek is eleget tudunk tenni, gondolok itt a fóliázott üvegközti álosztókra, különböző napvédő bevonatos vagy hanggátló üvegszerkezetekre.

- Tervezik, hogy felületkezelt nyílászárókkal a lakossági felhasználók felé is nyitnak?
- Felületkezeléssel itthon egyelőre a projektek esetén értékesítjük nyílászáróinkat. Legutóbb például mi szállítottuk a felcsúti arénába az ablakokat, függönyfalakat és beltéri ajtókat. De fő célcsoportunk továbbra is a hazai és külföldi ügyfeleink maximális kiszolgálása, a lakossági vásárlók igényeinek kielégítését kizárólag viszonteladóinkon keresztül tervezzük.

Mózes Lajos


Tetszett a cikk?