Nagyobb biztonság

A Német Bűnügyi Hivatalnokok Szövetsége Németországot a "betörők paradicsomának" nevezte. Nem csoda, ugyanis 2013-ban 15 év óta a legmagasabb lakásbetörésszámot, 150 000 betörést regisztráltak hivatalosan Németországban, ráadásul ezeknek a 44%-a napközben történt. Tovább rontja a statisztikát, hogy a betöréseknek csupán 15,5%-át sikerült felderíteni, vagyis csak minden hatodik esetben reménykedhet a károsult, hogy megtalálják az elkövetőt. A területi eloszlás szerint kiemelt célpontok a nagyvárosok, valamint a határ közeli régiók. A Német Biztosítók Szövetsége 2013-ban 480 millió euróra becsülte a betörések nyomán keletkező anyagi károkat, ami 35%-kal magasabb, mint a válságot megelőző 2008-as évben. Ezen kívül az anyagi károkkal együtt az áldozatokat érő lelki megrázkódtatást sem szabad elfeledni. A statisztikusok az alábbi megállapításokat tették: különösen az ablakokon és balkonajtókon próbálkoznak a betörők előszeretettel. Aki tehát biztosra akar menni, különösen itt kell, hogy betörésgátlási megoldások mellett döntsön.

Ezeket a sürgető intézkedéseket a Roto azzal a ténnyel is alátámasztja, hogy az ezzel járó többlet költségek végső soron csekélyek. Megérett az idő a módosításokra. Átfogó intézkedés szükséges a fogyasztók részéről, amelyhez természetesen az ablakgyártó iparnak is célzott vevőtájékoztatással megfelelő impulzusokat kell adni. Ezért a német építőipari beszállítók "nem hiábavaló a nagyobb ellenálló képesség" mottóval próbálnak a lakosság felé nyitni. A Roto mint a vasalatrendszerek vezető gyártója, jó példával szeretne elöljárni, és saját tájékoztatási rendszert dolgozott ki. A végfelhasználókat megcélzó, nyílászáró-betörésvédelmi kampányba bevonja a kereskedőket és az ablakgyártókat, akik közvetlen kapcsolatban vannak a vevőkkel. Ennek központi médiuma a www.quadro-safe. com microsite, amely információt nyújt az ablakok és tetőablakok esetében ajánlatos betörésvédelmi intézkedésekről. Ezt négy fontos intézkedésre bontja, ezért is lett a neve Roto Quadro Safe. A honlapon regisztrált gyártókat és kereskedőket a Roto motiválja a szélesebb körű információátadásra, nevüket és logójukat a honlapon is megjeleníti. 

HAZAI VONATKOZÁSOK

A Roto kampánya jelenleg csak Németországra terjed ki, de egy 4 oldalas tájékoztató magyar nyelven is letölthető, amely összefoglalja a betörések megelőzéséhez szükséges és lehetséges óvintézkedéseket. letölthető: (http://ftt.roto-frank. com/hu/download/BRO_28_HU) Az első részben a prospektus ismerteti az érvényes szabvány- (EN 1627- 1630) vizsgálatokat. Ez szabályozza a betörésgátlási tulajdonságokkal rendelkező ablakok és ajtók szabvány szerinti ellenállási osztályba sorolását összesen 6 fokozatba. A magánlakások és házak számára elsősorban az első három fokozat fontos. Amíg az RC1 fokozat alapbiztonságot jelent testi erő, benyomás, berúgás ellen, az RC2 fokozatban már bizonyos szerszámok használata (csavarhúzó, fogó, ékek) is megengedett. Az RC3 fokozat esetén a szerkezetnek ellen kell állnia a fentieken túl pl. a feszítőszerszámokkal szemben is. A Roto információi alapján a világon legnagyobb darabszámban eladott Roto NT vasalatcsalád már alapkivitelben is hatékony biztonságot nyújt. A szárny alsó élénél elhelyezett gomba alakú görgő bezár a bukócsapágyba, ez ettől fogva hatékony védelmet nyújt a betörési kísérletekkel szemben.

A további biztonság technikai felszereltség összehasonlítva más vasalatrendszerekkel, csekély számú kiegészítő alkatrészből áll hangsúlyozza a gyártó. Ezek speciális kivitelű zárfogadók és gombafejű görgőkkel ellátott sarokváltók, amelyek alkalmazhatók fa és PVC-anyagú kétszárnyú ablakoknál és balkonajtóknál valamennyi saroknál. A betörők dolgát megnehezítve, az ablakszárny mentén körben gombafejű záróelemek és biztonsági zárfogadók helyezkednek el. Ennek eredményeként a vasalat és ezzel az ablak nagyobb terhelésnek is ellenáll. A vasalatgyártó termékkínálatához tartozik ezen kívül a rúdzár külső oldalán rejtetten elhelyezhető fúrásvédő lemez, valamint a zárható ablakkilincsek. Ezek egyébként az RC1 – RC3 kategóriákban kötelezően előírt alkatrészek. Összességében a Roto NT vasalatcsalád egy stabil, robusztus technikát képvisel, intelligens megoldásokat, magas minőséggel párosulva, 10 év működési garanciával. Ezen túl a szerkezet kiegészíthető elektronikus elemekkel is. Az alap ehhez a többi vasalatelemnél alkalmazható nyitásérzékelő. A megfelelő, gyakorlatban bevált választék kellő elrettentő hatással bír a betörők ellen, ezek alkalmazásával nincs gyenge pont az ablakokon és ajtókon. 


Tetszett a cikk?