Ablakok Dél-Európában

Az építőipar és vele együtt az ajtó- és ablakpiac csak lassan erősödik vissza a válságkor elszenvedett drasztikus visszaesése után. Ebben a régióban 200 millió lakos él, és a Roto vonatkozásában ez a következő országokat foglalja magába: Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália és Görögország.

FRANCIAORSZÁGBAN POZITÍV A KÉP

Összehasonlítva Olaszországgal és Spanyolországgal, a válság idején is relatív jól tartotta magát, az építkezések száma 2009 óta "csupán" 9%-ot csökkent. 2014- ben a 10 millió ablakegységre becsült piac részaránya: 56% felújítás, 44% új építkezés. A legnépszerűbb nyílászáró alapanyag a PVC (62%), ezt követi az alumínium (23%) és a fa (18%). A következő nyolc évben növekedésre számítanak a fémablakok és a fa-alu. kombinációk terén. Éppúgy, ahogy Olaszország, Franciaország is nagy felvevőpiaca a lengyel import ablakoknak, 2011 és 2013 között 30%-ot nőtt ez az arány. A jövőre nézve kialakuló trend nagyjából ugyanaz, mint általánosan Európában: energiahatékonyság, automatizáció, design, szellőzés, biztonság.

A Franciaországban járatos standard ablak paraméterei a következők:

2 szárnyú, középfelnyíló
1000x1000 mm
dupla üvegezés
U-érték 1,3 W/m2K
csekély betörésállóság
fehér szín 

Alapanyagok részaránya az ablakgyártásban: Franciaország 

 

OLASZORSZÁGBAN KEVÉS HÁZ ÉPÜL

Olaszországban az idei évre prognosztizált 118 000 felépült házzal a lakásépítési piac közel a felén van, mint 2009-ben. A 6 millió körüli eladott ablakegység eloszlása 2/3–1/3 a felújítás és az új építés között. A legutóbbi becslések 2016-ra jósolnak jelentősebb növekedést. Az alapanyagok vonatkozásában vezető helyen szerepel a fa (43%), ezt követi az alumínium (35%) és a PVC (22%). A következő nyolc évben a műanyag ablakok erősödésére számítanak, az árelőnyük miatt. A lengyel importtal elég erős a konkurenciaharc, ugyanis az elmúlt két évben 50%-os növekedés következett be. A trendek tekintetében szinte azonos Franciaországgal, de itt érdemes még kiemelni a nagyobb és erősebb szerkezetek iránti igényt és a gyermekbiztonságot (pl. emeletről való kiesés megakadályozása).

Egy olaszországi standard ablak a következő:

2 szárnyú, bukó-nyíló
1000x1200 mm
dupla üvegezés
U-érték 1,1 W/m2K
egyszerű betörésvédelem
barna szín 

Alapanyagok részaránya az ablakgyártásban: Olaszország

 

TÉNYEK SPANYOLORSZÁGBÓL

A spanyol építési piacot Francesc Gimeno a "kolapszus" szóval jellemezte. Az építési piac 2009 óta elszenvedett 85%-os visszaeséssel csaknem teljesen összeomlott. Míg a felújításokhoz 2,4 milliós ablakegység-igény mutatkozott, addig az új építések során csupán 1 millió ablakra volt szükség. Legelőbb 2017-ben számítanak javulásra. Az alapanyagok közül az alumínium dominál (57%), szintén jelentős a PVC (35%), a fa viszont háttérbe szorul (8%). A PVC további növekedésére számítanak. Mivel az ablakok U-értékét tekintve kissé korszerűtlennek mondhatók a spanyol ablakszerkezetek, így a jövőbeni trend egyértelműen az energiahatékonyság növelése.

Egy normál spanyolországi ablak paraméterei:

2 szárnyú, bukó-nyíló
1200x1200 mm
dupla üvegezés
U-érték 2,4–3,0 W/m2K
alacsony biztonsági standard
fehér szín 

Alapanyagok részaránya az ablakgyártásban: Spanyolország 

 

Nyitásmód nyílászárók esetében 

 

MÉRHETŐ EREDMÉNYEK A ROTO-NÁL

Hogyan tud érvényesülni egy olyan neves vasalatgyártó mint a Roto, ezen a korántsem lehetőségekkel teli piacon? Az elmúlt években a folyamatos vevői analízisek alapján három fontos kritériumra helyezték a hangsúlyt: termék-megbízhatóság, pontos szállítás, technikai támogatás. A termékportfólióban arra törekedtek, hogy az új trendeknek megfelelő termékekkel megismertessék a piacot, és olyan területeken erősítsenek, mint az automatizálás, a design, a biztonság és az energiahatékonyság. 


Tetszett a cikk?