Korszerű ablakfrízek

Vonzó kinézet, hosszú élettartam, és természetesen kiváló hőszigetelés, ezek az ajtó- és ablakszerkezetek legfontosabb kiválasztási szempontjai, az örök kérdés az ár mellett. A jó hőszigetelés már nemcsak okos gondolat, hanem törvényi előírás. A hosszú élettartam előnye nem kíván különösebb  magyarázatot, ahogyan az sem, hogy a háziasszony vagy a jól fizetett belsőépítész által megálmodott szín és rajzolat bármikor felülírhatják a gazdasági szempontokat.


Holz Schiller Airotherm

A szakma e területén (is) ugrásszerű fejlődést láthattunk az utóbbi években. A gép-és szerszámgyártók az üveg- és vasalat-, valamint a felületkezelő anyag beszállítókkal közösen hajtották végre ezt a minőségi ugrást. Ma már passzívház-minősítésről, 88, sőt 92/92 mm keresztmetszetekről, háromrétegű, hőhídmentes üvegezésről beszélni nem ördögtől való dolog. Le a kalappal azok előtt a nyílászárógyártók előtt, akik folyamatos beruházással, innovációval képesek ezeket a szerkezeteket előállítani és a célpiacot megtalálva értékesíteni.

Természetesen ez az intenzív és sok területet érintő fejlődés nem kerülte el a korszerű nyílászárók alapanyagát, a frízeket sem. Néhány éve jelent meg a Holz Schiller különleges megoldása, az Accoyából vagy Ligniából készült borítóréteggel ellátott fríz. Felismerve azt a tényt, hogy a többrétegű szerkezet lamelláinak különböző funkcióknak kell megfelelniük, a külső rétegben olyan modifikált faanyagot használnak, mely tartósság (élettartam) szempontjából kiemelkedő. Ez lehet Accoya, mely acetilezési eljárással készül. („Ehhez ecetsav anhidridet alkalmaznak, amely kémiai reakcióba lép a fával. Ezáltal a hidrofil részek kicserélődnek acetilcsoportokra, miközben az ecetsav mint melléktermék lehasad.”).E kezelés után jelentősen nő a faanyag ellenálló képessége, ráadásul a nedvesség hatására történő zsugorodás/ dagadás mértéke is csökken. Fafaj tekintetében ezzel a módszerrel elsősorban lucfenyő kezelhető. Meg kell említeni az Accoya hátrányos tulajdonságát is, miszerint a hagyományos vasalatokra korrodáló hatása van (rozsdamentes vasalatokkal szerelhető), szerencsére ezt a problémát kiküszöböli az a tény, hogy a vasalat a köztes rétegekbe kerül beépítésre, mely „hagyományos” faanyag.

A másik modifikált faanyag, a Lignia „esetében olyan aktív gyantarendszereket használnak, amelyek folyékony állapotban kerülnek a fába, reagálnak a faanyaggal egy szilárdabb polimer mátrix kialakítása érdekében. A gyantát magas nyomáson juttatják a fa sejtszerkezetébe, majd igen magas hőmérsékletű szárítási folyamat során fixálják. A fasejtek egy tartós duzzadt állapotban rögzülnek, így az alapanyag méretstabilitása valamint keménysége egyaránt javul”. Fafajválaszték tekintetében ez a módszer kevésbé korlátozott, így rendkívül sokféle rajzolatú és árnyalatú lehet a végeredmény.


Holz Schiller Airotherm


Holz Schiller Accoya


Ablakfríz, különböző funkciós rétegekkel

Ezen speciális anyagok mellett további módszerek is rendelkezésre állnak a tartósság növelésére. Például a külső réteg lehet egyszerűbb, vegyszeres kezelés nélküli hőkezelt faanyag, természetes módon tartós egzóta, vagy rendkívül gondos módon válogatott szijácsmentes borovifenyő. Utóbbit a Holz Schiller Dura Kiefer márkanéven hozza forgalomba és az így fémjelzett frízek külső lamellája kizárólag borovigesztből készül, melynek tartóssága megegyezik a szibériai vörösfenyő és a meranti tartósságával.

Egy korszerű fríz külső oldalán extra tartós lamellával ellátott, középen pedig gazdaságos, jó hőszigetelő képességű, és a vasalatok fogadására alkalmas anyagból készül. A belső oldalon akár válogatott, toldásmentes, különlegesen szép borovi- vagy lucfenyő zárhatja a sort – mint később kiderül, ez csak az alapeset.

Számtalan lehetőség van a középső réteg(ek) kialakításánál arra, hogy a hőszigetelő képesség kiemelkedő, ugyanakkor a vasalatok rögzítése továbbra is biztosított legyen. Ilyen a légkamrás Airotherm - rendszer, mely ugyancsak Holz Schiller-találmány, vagy a különböző, hőszigetelő anyagokkal (pl. Purenittel) kombinált szendvicsszerkezetek.

Ezekből a speciális frízekből hagyományos eljárással gyárthatóak nyílászárók, melyek tartósságban az alumíniumborításos rendszerek alternatívái lehetnek. A modifikált fa szabadon kombinálható az extra hőszigetelést nyújtó szerkezetekkel. Méretek tekintetében a gyártói választék rendkívül széles, 68, 78, 92-es vastagságú ablakprofilok mellett bejárati ajtó, erkélyajtó, sőt ajtóbetét gyártásához is megtalálhatók a megfelelő méretű anyagok.

Forrás:
holz-schiller.de, jankokft.hu, bm-online.de, baulinks.de (Az idézőjellel jelölt Accoya és a Lignia műszaki leírása a Magyar Asztalos 2012/4. számában jelent meg, www.faipar.hu)

 

 


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-junius-22-23


Tetszett a cikk?