Üvegékelésről röviden

Hogy lehetséges, hogy a kiváló minőségű alapanyagokból készült ablakokkal és ajtókkal rendszeres problémák adódnak – például a szárnyak megereszkedése – és folyamatos utóbeállítás szükséges? A helyzet az, hogy a kiváló minőségű keret alapanyag, üveg és vasalat ellenére az összeszerelés minősége rendkívüli módon kihatással van a végtermék minőségére és az élettartamára. Összeszereléskor nagy figyelmet kell fordítani az üvegezésre és a megfelelő ékelésére is.

A Roto sok évtizedes tapasztalata alapján bátran kijelenthető, hogy a nyílászárók helytelen üvegékelése az egyik legnagyobb hiba, amit a gyártók el szoktak követni. Az ablakok átlagos méretének növekedésével együtt az üvegfelületek, valamint az üvegtömegek is nőnek és ezekkel összhangban a megfelelő üvegékelés még fontosabbá válik. Pedig helyes képzéssel és némi idő ráfordításával a gyártók rengeteg pénzt és energiát megspórolhatnának a reklamációkezelés területén.

ÉKELÉS SORÁN FONTOS TUDNI, MIT, MIÉRT TESZÜNK

Az ablakokban – és üvegezett ajtókban – lévő üvegeknek nemcsak a fényáteresztés a szerepük, hanem fontos szerkezeti funkciót is betöltenek, mivel a nyílászárókat átlósan merevítik. Legalábbis abban az esetben, ha az ékelés megfelelő.

Ékelés során nemcsak az a cél, hogy az üveget alátámasztva azt a helyén tartsuk, hanem, hogy a megfelelő kiékeléssel merev, alaktartó felületet hozzunk létre, amivel a későbbi deformáció elkerülhető. Minden oldalon ékelni kell az üveg sérüléseinek elkerülése érdekében, és a teherhordó felületnek sohasem szabad a szárny közepére esnie.

Az üvegezőék méretét jól kell kiválasztani, hogy az üvegfelület a teljes vastagságban legyen alátámasztva, ezáltal a terhelés egyenletesen oszoljon el. Számos különböző magasságú ékre van szükség az üveg és a szárny közötti rés megfelelő kitöltéséhez.

BIZTONSÁG ÉS LÉGRÉS

Nem csak a merevítés miatt ékelünk. A magasabb biztonsági követelményeknek (RC) megfelelő nyílászárók esetén a „stratégiai” pontok alatt is kell ékelni, hogy a záródási pontokat és a pántokat is alátámasszuk, amitől – például egy betörési kísérlet során – a szárny nehezebben manipulálható.

A megfelelő üvegéknek köszönhetően a szárnyon körbefutó, egyenletes légrésben állandó a levegőáramlás, amely segít megelőzni a páralecsapódást és az annak következtében fellépő gombásodást.

ROTO GLAS-TEC

A Roto már rég felismerte az üvegékelés fontosságát, ezért a kiváló minőségű Roto Glas-Tec termékek széles választékban állnak ügyfeleink rendelkezésére. A több mint 200 különböző alkatrészből álló termékpalettában többek között megtalálhatóak az üvegezőékek, üvegezőbetétek, hézagoló betétek, valamint az ékeléshez használatos eszközök is.

Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft.
facebook.com/RotoMagyarorszag
www.roto.hu


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-junius-41


Tetszett a cikk?