Intelligens ablaktömítés

A bemutatandó szabadalmaztatott szellőztető rendszer a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Karán dr. Dénes Levente és dr. Bencsik Balázs által kifejlesztett megoldás, ami az ablak zárt állapotában teljesen láthatatlan, de mégis hatékony szellőzést biztosít.


A sarkok kialakítása ragasztható sarokelemmel

Az épületek nyílászáróinak folyamatosan javuló hőszigetelő tulajdonságához elengedhetetlenül szükséges azok tartósan jó légszigetelő képességét is biztosítani. A fokozott légzárású ablakokkal szemben gyakran megfogalmazódik az a vélt és valós vád, hogy az épületek felújítását követően nekik tulajdonítható a rosszabb levegőminőség, valamint a falakon megjelenő penészesedés. Az esetek többségében a szellőztetési szokások megváltoztatása, azaz a gyakoribb ablaknyitogatás is már kedvezően befolyásolja a kellemetlen tünetek csökkenését. Idáig, ha nem volt mód az emberi beavatkozás nélküli szellőztetésre, akkor vagy egy központi szellőztető rendszer kiépítésével, vagy pedig a nyílászáró tokjának, vagy a szárnyának átmetszésével kialakított résekre ráépíthető szellőztetővel lehetett biztosítani a szükséges légcserét.

A találmány lényege, hogy az ablak vagy az ajtó szárnyába/lapjába a hagyományos középső gumitömítés helyére egy olyan rugalmas (térfogatát változtatni képes) zárt csővezeték kerül elhelyezésre, amely a megnövekedett térfogatának köszönhetően képes a tok és a szárny közötti rés áthidalására, ezzel biztosítva a tökéletes légzárást. A réskitöltés akkor is megvalósul, ha a tok és a szárny közötti rés változó. A tömítőprofil előnyös kialakítása lehetővé teszi, hogy a régebbi beépítésű fa nyílászárók légzárási teljesítményét szabályozhatóvá lehessen tenni, külön forgácsolással járó művelet nélkül.


A tömlő teljesen leeresztett állapotban


A szárnyban található szelepkialakítás. Még hiányzik a szárnyra ráépíthető vagy besüllyeszthető pumpaegység

A rugalmas tömítő tömlő térfogatát a benne kialakított légnyomás mértékével lehet szabályozni, amiről egy apró membránpumpa gondoskodik. A pumpa szabályzását egy mikroprocesszor végzi, amelynek az a feladata, hogy a különböző érzékelőktől érkező jeleket feldolgozva vezérelje a membránpumpa működését. A kül- és beltérben elhelyezhető mobil szenzorok érzékelik a környezeti hőmérsékletet, a páratartalmat, valamint a levegő szén-dioxid koncentrációját, amit vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbítanak a mikroprocesszor felé. Abban az esetben, ha alkalmas a kinti levegő a szellőztetésre, a mikroprocesszor a pumpa indításával a tömítő tömlőből kiszivattyúzza a levegőt, aminek hatására kialakul a tok és a szárny közötti rés. Az így kialakult résen keresztül a helyiség elhasználódott levegője helyére friss levegő áramolhat, amellyel biztosítható a frisslevegő-ellátás.

A találmány előnyei:

  1. A már beépített régebbi ablakokba kis átalakítási munkával egyszerűen beépíthető (a tömlő szelepszárának kivezetése a szárny belső oldalára (1 db furat), napelemek elhelyezése a pumpa energiaszükségletének biztosítására).
  2. A tömítés a gyártás során könnyedén beépíthető, hiszen nem igényel új ablakprofilkialakítást, speciális vasalatrendszert.
  3. A tömítő tömlőben kialakított nyomás a profil deformálódásának hatására sem változik, az „intelligens” mikroprocesszoros vezérlésnek köszönhetően a nyomás állandó.
  4. Lehetőséget biztosít az emberi beavatkozástól mentes résszellőztetésre.
  5. A rendszer alkalmazásával minimalizálható az épület nyílászáróin keresztül megvalósuló filtrációs energiaveszteség.
  6. Javul a belső tér levegőminősége, megszüntethető a páralecsapódás, a nyílászáró eredeti betörésállóságának csökkenése nélkül.


A középtömítés helyére beillesztett tömítő tömlő metszete


Tetszett a cikk?