Nyílászárók beépítésének víz- és légmentes tömítése

A külső nyílászárók és az épületszerkezetek, továbbá a vakolatok kapcsolatát ún. kent vakolattal, szilikonnal vagy színezékkel szokták megoldani. Komoly problémákat jelenthet azonban a lábazati szerkezet és küszöbök kapcsolata, főként ha egy felújítás folyamán már meglévő szerkezetekhez kell igazodni. Az is előfordul, hogy egy magasabb külső járda melletti vízmentes tömítés az elvárás. Olyan megoldást nem nagyon lehet találni jelenleg a hazai viszonylatban elérhető termékek esetében, ami ellenáll az UV viszonyoknak és nem kell rá külön védelmi réteget felhordani.

Bevett hazai gyakorlat, hogy különböző szigeteléseket hajlítunk fel a kialakított lábazatra. Ilyenkor szerelési magasságokra van szükség. Ilyenek a bitumenes lemezek vagy a PVC és EPDM lemezek. Ha nincs rögzítési lehetőség, akkor kent szigetelőanyagokat alkalmazunk. Ilyen lehet a kenhető bitumen (Bornit, Abizol stb.), ami kőolaj származék, és további felületi védelmet igényel. Hasonló termék a két komponenses Soriflex 2K folyékony fólia mely rugalmas kapcsolatot biztosít.

Új fejlesztés a Ralmont GmbH terméke, az egykomponensű kenhető szigetelés.

Az ÖKO 1K egy olyan folyékony tömítő anyag, ami a nedvesség hatására kikeményedik, tartósan rugalmas marad, a repedéseknek ellenáll.  UV ellenállása megfelelő, továbbá oldószermentes. Az ÖKO 1K  a padlótól a mennyezetig bármilyen tömítéshez alkalmazható, függőleges felületeken is. Faházak esetében is megfelelő megoldást nyújt.

Felhordása kefével vagy ecsettel történhet. Poliészter gyapjú paplan segítségével vastagabb réteget is lehet készíteni.

Bár ez utóbbi termék nincs hazai forgalomban,  jó lenne ha a hazai piacon is lehetne hasonló termékekkel találkozni. Az ilyen és ehhez hasonló egykomponensű anyagokkal akár kisebb szaktudás mellett is garantált vízzárásos lábazatokat, küszöböket lehetne beépíteni – még különleges körülmények között is.

Forrás:
https://www.ralmont.de
www.epitesimegoldasok.hu


Tetszett a cikk?