Száraz keret

A klasszikus ajtótokok még falazással együtt lettek beépítve. Épület asztalosok jól emlékeznek a gerébtok, bélés borításos ácstok, pallótok, vagy peremes pallótokos ajtókra. Ezek a tokszerkezetek valójában tömörfából, többnyire fenyőfából készültek. Később kapott felület kezelést a helyszínen.

A  sorozat gyártási igény kezdte szabványosítani a tokokat, mint ahogyan kialakultak a téglákkal együtt a falvastagságok, úgy a tokméretek is. Kőműves által nedves közegben elhelyezett tokok a vakolat véglegesítése után borító vagy szegő lécet kaptak, száradás után lett elvégezve vele a passzítás, vagy a beállítás is. Ezek a tokok ugyan különböző lapokkal lettek szerelve, de stílus vagy méret váltás miatt ugyan olyan bontással lehetet csak változtatni rajtuk. Ha bele gondolunk a mai világban, hogy 20 vagy 30 évente komoly felújításon esnek át a lakások többnyire, akkor ezek a költségek ma már veteksznek egy autó árával.

Konstruktőrök a sorozatgyártás és a könnyebb szerelhetőség miatt fejlesztették ki az úgynevezett utólag szerelhető tokcsaládokat. Változó falvastagságra és változó felületi színnel, anyaggal.

Nem csak a gyors szerelhetőség volt a szempont, hanem az is, hogy könnyen kibontható legyen, és ne függjenek a szerelések a kötésidőkhöz.

Újabban a leggyakoribb tokelhelyezés a poliuretán habos kitöltés, rögzítés. Ezeknél az utólag szerelhető tokoknál egy stabil elhelyezési módszer, gyakorlatilag a falhoz ragasztjuk a tokokat. Vissza bontása egyszerű, ugyan egy -egy doboz „purhab” a kárát veszi. A poliuretán habnak itt is van ugyan kötési ideje, minden képen időtényező, de átfedésnél elhanyagolható.

A száraz elhelyezésnek a csúcsát jelenti az újfajta Startec Frame Fix tokrögzítő elem melynek a piaci létjogosultsága és gyors pontos szerelhetősége sokat segíthet az ajtógyártóknak. A szerelő habok környezet és egészségre való károsító hatása is elmarad. A szerkezet mechanikus rögzítést ad, jó állíthatósági lehetőségekkel. Telepítés után az ajtó azonnal használatba vehető. Kézi szerszám igénye minimális. 3 szerszám a 12-höz a hasonló habos tokrögzítéssel szemben.. Nincs szükség a fal nedvességtartalmának figyelésére és a hőmérsékletre sem függő. A tok háromdimenzióba állítható, utólagos pontosítás is lehetséges. A tok vissza bontása is ugyan olyan gyorsan megtörténhet. A legfontosabb kritérium az, hogy a falnyílásnak alig kell nagyobbnak lennie mint a keretnek. Ez azért fontos mivel a Startec Frame Fix tokrögzítő a végleges falvéget szorítja magához s ehhez patentolódik a tok anyaga. Itt gyakorlatilag a tokszerelő anyag szerelési vastagságát kell megengedni szerelési hézagként. Csak 20 mm es méretkülönbség a megengedett. Nagy előny ez a gipszkarton falaknál és a készre festett vagy tapétázott falvégeken. Szintező léc, csavarbehajtó és szegélyragasztón kívül már „csak” 50%-al kevesebb időt kell a szerelésre tölteni mint az egyéb elhelyezési technológiáknál.

Kíváncsian várjuk a hazai szerelő tapasztalatokat.


Tetszett a cikk?