Lássunk tisztán!

Az építőiparban határozottan növekvő tendenciát mutat az üvegszerkezetek használata, azon belül is dinamikusan bővülnek az üvegek felé támasztott követelmények. A lakossági felhasználás során is egyre inkább jelentkeznek a fokozottabb hőszigetelő, hangszigetelő, biztonsági és esztétikai igények a nyílászárókkal szemben. Ebben a cikkben ezen tulajdonságokat járjuk körbe.

A MODERN SZIGETELŐÜVEG

Az energiaárak emelkedése és a környezettudatosság elterjedése is arra ösztönöz minket, hogy kiválóan szigetelt épületeket hozzunk létre. Homlokzataink jelentős részét nyílászárók alkotják, melyek felületének akár 90%-át is kitehetik a szigetelőüvegek. Figyeljünk a részletekre, mitől lesz egyszerű ablaküvegünk igazán jó szigetelőüveg, hogyan spórolhatunk meg akár 30–50% rezsiköltséget is!

Ug (g = glass), az üveg hőátbocsátási értéke (W/m2 K) megmutatja, hogy a kültér és a beltér között mennyi energia áramlik át az üvegen (egységnyi felületen, egységnyi hőmérséklet-különbség esetén). Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb!

Az Ug értéket javítja:

  • többrétegű üveg alkalmazása (3 réteg javasolt);
  • az üvegrétegek közötti távolság (légrés) optimális megválasztása;
  • lágyfém bevonat (Low-e, Super Low-e üvegek);
  • nemesgázzal feltöltött légrések (argon, kripton).

4 rétegű szigetelőüvegek gyártása is megoldható akár 100 mm összvastagságig. Argon gáztöltéssel 0,3, kripton gáztöltéssel 0,27 W/ m2K Ug érték érhető el.

Uw (w = window), a nyílászáró hőátbocsátási értéke, amit befolyásol az üveg (Ug) és a nyílászárókeret hőátbocsátási értéke (Uf), valamint az üveg közti távtartó léc minősége. Egy átlagos nyílászáró Uw-értéke 1,1–1,4 között van.

Az üvegek között alkalmazott távtartó lécek új generációja a több színben elérhető úgynevezett „melegperem”, melynek alkalmazásával akár 0,15 századdal is javítani lehet az Uw-értéket, és erősen csökkenthető az üveg kerületén előforduló páralecsapódás gyakorisága.

Érdekesség, hogy az energiatakarékos és passzívházak esetében az Uw=0,8, vagy ennél is kisebb. Ennek köszönhetően az épület energiafelhasználása, rezsiköltsége jelentősen csökken.


Egy normál szigetelőüveg-szerkezet peremmetszete

HANGSZIGETELÉS

Az elmúlt években tapasztaltak szerint egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a nyílászárók hőszigetelő értéke mellett a hangszigetelő értékére (Rw) is, melynek mérőszáma a decibel, jele dB.

Minél nagyobb az üveg dB értékünk, annál jobban gátolja a hang terjedését az adott szigetelőüvegszerkezet. Az üveg Rw értékét érdemes 2–3 dB-lel fölé pozícionálni a nyílászárótól elvárt értéknek!

A hangszigetelést a legegyszerűbben már úgy is javíthatjuk, ha a szigetelő üvegszerkezetben az egyik 4 mm vastag üvegtáblát 6 mm-esre cseréljük. Ezzel az egyszerű megoldással is már 4–5 dB-lel javíthatjuk szigetelőüvegünk hangszigetelő értékét. A magasabb hanggátlási elvárásokhoz fejlesztették ki a speciális hanggátló fóliákkal laminált üvegeket. Itt a két egymáshoz ragasztott üveg között nem „hagyományos” biztonsági fóliát alkalmaznak a lamináláshoz, hanem olyan speciális fóliát, amely amellett, hogy a hanghullámok terjedését extrém módon gátolja, biztonsági szerepet is betölt.

BIZTONSÁG

Az épületeink és családunk biztonsága mindig is kiemelt figyelmet kapott és kap napjainkban is. A biztonságra és betörésvédelemre irányuló technológia fejlődése az üvegiparban is nyomon követhető. A biztonsági üvegeket alapvetően két nagy kategóriára oszthatjuk:

  1. Edzett, más néven ESG üvegek. Egy speciális hőterhelést kapnak az üvegek, melynek hatására rácsszerkezetük átalakul, és akár 3–4-szer jobban ellenállnak a külső fizikai behatásoknak, mint a hagyományos üvegek. Ha mégis eltörik, a teljes üvegtábla olyan apró morzsalékos részekre esik szét, hogy életveszélyes sérülést már nem tud okozni.
  2. Ragasztott biztonsági, más néven VSG üvegek. Egy vagy több, víztiszta vagy fehér fóliával ragasztanak össze több réteg üveget. A fóliák különböző vastagságúak lehetnek, és minden esetben az üvegek között helyezkednek el. A fóliával ragasztott üvegekre jellemző, hogy nagy arányban, 95% felett szűrik meg az UV-fényt, így védik a mögöttük elhelyezkedő tárgyakat a kifakulástól.

A ragasztott biztonsági üvegeknél a felhasznált fólia típusa szerint PVB vagy EVA fólia lehet. A PVB fóliát olyan üvegeknél használják, ahol a „vágott él” nincs kitéve közvetlen időjárási viszonyoknak, nem éri víz, vagy egyéb hatás. Ez főleg hőszigetelt üveg felhasználása esetén a jellemző, ahol az üveg keretbe kerül. EVA fóliával ragasztott üveg esetében az üvegeket nem kell külön élvédelemmel ellátni, azok szabadon beépíthetőek.


Üveg-üveg sarok kialakítása keretfestéssel 3 rétegű szigetelőüveg esetén.

ALKALMAZÁSTECHNIKA

A szigetelő üvegszerkezet megjelenését, összhatását az is befolyásolja, hogy milyen fogadó szerkezetbe kerül beépítésre. Ugyanez fordított megközelítésben: a beépítés módja befolyásolhatja a szigetelőüveg pontos szerkezeti felépítését, gyártástechnológiai szükségszerűségeit! Építészeti szempontból eltérő végeredményeket kapunk a különböző beépítési módok alkalmazása esetén. Egy épületen belül is sikerrel lehet ezeket kombinálni. Folyamatos a törekvés az üvegeket befogadó profilszerkezetek látszó felületeinek minimalizálására, akár olyan alkalmazások kifejlesztésével, melyek egyáltalán nem igényelnek a kültér felől látható mechanikai elemeket (befogadó profilokat, takaróbordákat). Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy az üveg kevésbé van rögzítve! A látszó profilszerkezetek csökkentésére egyre gyakrabban alkalmazzák a saroküveg-megoldásokat, ahol a saroknál az üveg üveggel találkozik. Az ilyen megoldásoknál látványos esztétikai hatást érhetünk el a keretfestett üvegek alkalmazásával! A külső üvegtábla ilyen alkalmazásoknál mindig edzett kell, hogy legyen!

A szerző a CE Glass Zrt. projektmenedzsere

Forrás:
http://ceglass.eu/hoszigeteles
http://ceglass.eu/tudastar


Kapcsolódó dokumentum:


lassunk-tisztan


Tetszett a cikk?