Rozettás kilincs felszerelése fúrósablon használatával

Aki belefutott már rozettás kilincs felszerelésébe az tudja, hogy elég pepecs munka. Főleg, hogy egy rossz döntés az aznapi keresetünk elvesztésével járhat. Jó ideje vannak piacon az úgynevezett „rozettás” kilincsek. Ezek formavilága és anyagválasztéka szerteágazó, a kifejezetten rondától, az elegánson át az extravagánsig, mindenki megtalálja az ízléséhez és a pénztárcájához igazodó darabokat. Már csak egy ember kell, aki fel is szereli…

A rozettás kilincs szetthez jobb esetben kapunk egy papír alapú fúrósablont. Aki már használt ilyet, tudja, hogy egy ajtóra fel lehet ennek segítségével applikálni a kilincset, de igazából egy kisebb infarktus közeli állapot a velejárója. Elcsúszhat, elszakadhat a sablon, illetve sok esetben ez univerzális kialakítású, ezért benne van a pakliban, hogy félreértelmezzük az ábrákat és oda is furatot készítünk, ahová nagyon nem kellene.

A következő sablon igaz, nem olcsó, de magabiztosan, gyorsan és precízen tudjuk vele a különböző rozettás megoldásokat felszerelni. Mielőtt megvizsgálnánk az eszközt, pár szót a zárakról, mivel ezek az információk szükségesek lesznek a sablon beállításához. Ugyanis ez egy állítható sablon.

Három fő zárkialakítás létezik. 

  • BB zárrozetta  – A beltéri ajtók általában ilyen normál, hagyományos “BB”-s, úgynevezett tollas (vagy szakállas) kulccsal működtetett zárral vannak ellátva.
  • PZ  zárrozetta – Általában ilyen “PZ” hengerzárral, vagy más néven cilinder zárral (biztonsági zárral) szerelik az irodai és bejárati ajtókat.
  • WC zárrozetta – Ezzel a zártípussal legtöbb esetben wc-k, fürdőszobák ajtóiban találkozhatunk, de a gyerekszobaajtót ellátni ilyen zártípussal sem ördögtől való. Ugyanis ezeket a zárakat a belső oldalról kulcs nélkül is tudjuk zárni, de ami a legfontosabb, hogy veszély esetén kívülről egy lapos fémtárggyal, akár egy pénzérmével könnyen nyitható az ajtó.

A kilincstengely és a kulcslyuk közti távolság meghatározása

A kilincs és kulcslyuk közötti távolság mérésénél figyelni kell arra, hogy a zártestben lévő négyzetes lyuk középpontjától az alatta lévő zárkialakítás felső tengelyközéppontja közötti távolságot kell lemérni. A legelterjedtebb méretek a beltéri ajtókon az 55mm-es és 90 mm-es távolság, míg a bejárati ajtókon ugyancsak a 90 mm-es, de itt már előfordulnak 92 mm-es lyukkialakítások is. Ezeken a méreteken felül létezik még a 72 mm-es, WC-s kialakítás esetében 78 mm-es vagy akár – főképp régi típusú ajtóknál – teljesen egyedi méretű lyuktávolsággal rendelkező zárkialakítás.

Első ránézésre furán hat a sablonunk. A HEWI 305.6.10.U kicsit olyan, mint egy elnagyolt konyhai zöldségdaraboló. A fogantyú pedig kifejezetten zavarba ejtő is lehet. Szerencsére az egész szerkezet öntanuló. Ahogy a kezdeti sokkon túllendülünk és kiderül, hogy a segédeszköz tetejében egy halom csap, fúrószár is található… kezd összeállni a kép.

A csapok a bevésőzárba illeszthetőek és a segítségükkel tudjuk a kilincstengely és a kulcslyuk távolságot beállítani. Ezt a beállítást egyébként azért célszerű alaposan elvégezni, mivel ez adja a sablon fő pontossági paramétereit. A mellékparaméterek nagyban függnek az emberi tényezőtől: merőleges fúrás, remegő kéz stabilizálása 1 percre. Igen! A beállítást követően a négy furat elkészítése, ennyi időt fog igénybe venni. Majd 5 perc, mire a rozetták és a kilincsek rögzülnek az ajtón.

Forrás: schachermayer.com


Tetszett a cikk?