Vízhűtéses ablakok egy magyar mérnöktől

Új gyártástechnológiát fejlesztett ki a székesfehérvári JüllichGlas Holding: a vízzel feltöltött üvegpanelek hőszigetelt üvegszerkezetbe integrálásával hűtésre alkalmas, energetikailag racionalizált, környezetbarát üvegszerkezeteket hoztak létre - olvashatjuk a www.azuzlet.hu oldalán.

A cég azokat a vízzel töltött üvegtáblákat használja fel az új technológiához, melyeket egy magyar fiatalember, Gutai Mátyás fejlesztett ki.Az építész-feltaláló 2011-ben, Budapesten alapította meg a fenntartható technológiákat szabadalmaztató cégét, az Allwatert, és szabadalmaztatta a szóban forgó paneleket.

„A JüllichGlas célja az volt, hogy a Magyarországon szabadalommal rendelkező Allwater üvegpaneleket az építészetben használt két vagy többrétegű hőszigetelt üvegszerkezetekbe integrálják, s így egy többfunkciós, külső és belső térben egyaránt használható, hűtésre alkalmas üvegfelületet hozzanak létre.

Az Allwater építési panelek lényege, hogy a többrétegű, hőszigetelt üvegszerkezetek egyik kamráját beépítés előtt vízzel töltik fel. A vízzel feltöltött hőszigetelt szerkezetek vizes kamráit összekötik az épület egyéb részeiben lévő vizes rendszerekkel, mint a fal-, a padló-, vagy egyéb hűtési rendszerek. A rendszerben lévő víz összekapcsolva egy hőszivattyún vagy hőcserélőn keresztül más, nagytömegű vízbázissal (fúrt kúttal vagy tartályos vízzel) alkalmas arra, hogy hűtse az érintett helyiségeket.

A társaság MTI-hez eljuttatott közlemény szerint, a gyártástechnológia kifejlesztéséhez a Széchenyi 2020 programban 511,7 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást vettek igénybe.”


Gutai Mátyás

A feltalálóról és ötletéről, valamint a megvalósításról egy későbbi bejegyzésben fogunk beszámolni. Addig is álljon itt a neve és egy portré. Azt hiszem, hallani, olvasni fogunk még róla. Lehet, hogy fenekestől fogja felforgatni az épületasztalos iparágat?

 

Forrás:
octogon.hu
azuzlet.hu


Tetszett a cikk?